Έρχεται σε κάποια φάση της ζωής σου η στιγμή ενός χωρισμού. Χωρίζεις. Για τον ‘α ή ‘β λόγο, οι δρόμοι σας χωρίζουν. Συνήθως δεν έχει σημασία ποιος φταίει ή ποιος πήρε την απόφαση. Σημασία έχει το ότι αποτελεί μια σημαντική στιγμή, κυρίως επειδή οφείλεις να πάρεις κάποιες αποφάσεις για εσένα. Να βάλεις κάτω τα πράγματα και να αναλογιστείς τι σου προσέφερε η σχέση, τι σου στέρησε, τι θα σου λείψει και τι κερδίζεις στο τέλος. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των μαθηματικών αυτών πράξεων, καταλήγεις συνήθως στο συμπέρασμα πως δε θέλεις να ξαναβρεθεί αυτό το άτομο μπροστά σου (δύσκολο προφανώς). Δε θέλεις να ξαναδείς τον πρώην πια έρωτά σου, μην τυχόν και ξυπνήσουν τίποτα συναισθήματα βαθιά χωμένα στην καρδιά. Ειδικά αν οι πληγές είναι φρέσκες και η επούλωση προχωράει αργά.

Βέβαια, μέσα σε όλη αυτήν τη γενικώς άβολη κατάσταση του «διαχωρίζονται οι ζωές μας», υπάρχει μια ακόμα πιο άβολη: η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι έχεις αφήσει τη μισή σου προίκα στο σπίτι που μένει. Όσο μικρή κι αν ήταν η σχέση, αν κάποια στιγμή μείνατε μαζί, ένα βράδυ ίσως ή μία εβδομάδα, σίγουρα κάτι υπάρχει στον χώρο του ανθρώπου σου που να μαρτυράει την παρουσία σου στη ζωή του. Για μεγαλύτερης διάρκειας σχέσεις, τα πράγματα είναι πιο προφανή. Άντε, λοιπόν, να βρεις τρόπο να πάρεις πίσω έστω τα πιο σημαντικά αντικείμενά σου. Οι επιλογές σου είναι οι εξής:

 

1. Δεν τα παίρνεις

Αν σκέφτεσαι ότι μία οδοντόβουρτσα και κάποια προϊόντα περιποίησης μαλλιών δεν αξίζουν τον κόπο ενός τέτοιου εγχειρήματος, τότε μάλλον έχεις δίκιο. Αλλά ακόμα και αν έχεις κάτι πιο ουσιώδες στο σπίτι της πρώην σχέσης σου, είναι πιθανό να μη σε ενδιαφέρει να το πάρεις πίσω. Απολύτως δεκτό και σεβαστό, μιας και δεν έχουν όλα τα αντικείμενα την ίδια αξία για όλους. Εκτός αυτού, μπορεί να τα θέλεις πίσω, αλλά να μην επιθυμείς να τα ζητήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, αν δε φιλοτιμηθεί κι ο άλλος να σου τα δώσει, τα πράγματά σου πιθανώς καταλήγουν στον κοντινότερο κάδο απορριμμάτων.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

2. Στέλνεις κολλητάρι ή αδερφάκι

Από τις πιο προφανείς επιλογές είναι να αγγαρέψεις κάποιον δικό σου άνθρωπο. Κάποιο άνθρωπο που σας ξέρει, σας έχει ζήσει μαζί και το βασικότερο, ξέρει πού μένει. Γιατί αν είναι να δίνεις κι οδηγίες για τις οδούς και τον δρόμο, σίγουρα οι κόποι ξεπερνούν την ευχαρίστηση που ακολουθεί τον επαναπατρισμό των επικείμενων αντικειμένων. Καίριο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επιλογής είναι η δυνατότητα της στρατηγικής προσέγγισης: μπορείς τον δικό σου άνθρωπο να τον δασκαλέψεις. Αναλόγως το τι θέλεις, μπορείς να του ζητήσεις να κόψει κίνηση ή να δείξει με έμμεσο τρόπο πώς νιώθεις ή τη στάση που κρατάς απέναντι στον πρώην έρωτα. Σημαντικό ατού, καθώς λίγο ή πολύ ενδιαφέρεσαι για το πώς νιώθει και ο άλλος για την όλη κατάσταση.

 

3. Δημιουργείς μία αλυσίδα μέσω κοινών συγγενών/φίλων

Φασαρία. Μεγάλη φασαρία. Αλλά αναγκαία στην περίπτωση που πρώτον δεν έχεις αδέρφια, δεύτερον, αν στείλεις κολλητό, ξέρεις ότι θα γίνει φασαρία και τρίτον αν δε θέλεις ούτε οι δικοί σου άνθρωποι να έρθουν σε επαφή μαζί με την πρώην σχέση σου, για να μην μπορεί να μάθει πώς πραγματικά νιώθεις και είσαι. Καμιά φορά οι καταστάσεις απαιτούν υπερβολές, οπότε μία αλυσίδα θείων, ξαδέρφων και γειτόνων δεν είναι τόσο εξωφρενική όσο ακούγεται.

 

4. Στα στέλνει ταχυδρομικώς

Αυτή η επιλογή θυμίζει άλλες εποχές. Πλέον ίσως κάποιοι να μην ξέρουν καν πώς να στείλουν ένα δέμα. Αλλά αυτή η επιλογή αποτελεί την πιο απρόσωπη λύση και την πλέον κατάλληλη εάν δε βρίσκεστε στην ίδια πόλη κατά το διάστημα του χωρισμού. Ίσως είναι και η μοναδική σου ευκαιρία να πάρεις πίσω εκείνη τη φούτερ που χάρισες, παρ’ ότι ήταν η αγαπημένη σου. Δώσε λίγη σκέψη, προτού αποκλείσεις τη λύση αυτή.

 

5. Πας αυτοπροσώπως να τα πάρεις

Εντάξει, μπορεί μετά από όλη την εσωτερική πάλη με τα «θέλω» και τα «πρέπει» σου, να συνειδητοποίησες ότι εν τέλει θέλεις να βρεθείτε. Υποσυνείδητα ανέμενες για αυτήν τη συγκεκριμένη ευκαιρία, που δικαιολογημένα σου ανοίγει κάποιες πόρτες. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι το πιθανότερο είναι να μη σε κράξει κανείς που συνάντησες το αμόρε μετά τον χωρισμό σας. Ακόμα και οι κολλητοί ίσως είναι πιο ελαστικοί υπό αυτήν τη συνθήκη. Ίσως. Όπως και να έχει είναι δική σου επιλογή. Δικαίωμά σου και μαγκιά σου.

 

Σίγουρα το τι εν τέλει θα επιλέξεις εξαρτάται βαθύτατα από τη φύση του ίδιου του χωρισμού, αλλά και της σχέσης που βίωσες. Κάποιοι χωρισμοί απαιτούν ακόμα πιο δραστικά μέτρα. Άλλοι αντέχουν και κάτι πιο κωμικό. Ίσως διακωμωδώντας την κατάσταση, ελαφραίνεις το κλίμα και ξεπερνιέται πιο εύκολα και ο χωρισμός.

Συντάκτης: Χρυσούλα Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου