dvhjk

Τρία πράγματα είναι σίγουρα σε αυτή τη ζωή: Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, ο Ήλιος, ως άστρο, κάποια στιγμή θα σβήσει και όλοι θα γνωρίσουμε έναν σύντροφο κάποιου φίλου μας που δε θα χωνεύουμε με τίποτα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όντας σε μια παρέα και έχοντας φτάσει σε μια ηλικία, στην οποία γνωρίζεις πολύ καλά τους φίλους σου κι έχεις αποκτήσει την αυτοπεποίθηση να αναγνωρίζεις «λανθασμένες» επιλογές, είναι πάρα πολύ πιθανό να βρεθείς αντιμέτωπος με μια μάλλον άβολη κατάσταση: να μη γουστάρεις το νέο αμόρε του φίλου σου.

Και θα με διακόψεις εδώ και θα πεις «Καλά και τι με αυτό, ούτως ή άλλως ελάχιστα είναι τα άτομα που γουστάρω. Και τι τον νοιάζει τον φίλο μου αν χωνεύω ή όχι τον σύντροφό του;». Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν είστε όντως στενοί φίλοι, τότε οι επιρροές δίνουν και παίρνουν μεταξύ σας. Όχι μόνο παίρνεις στα σοβαρά τις συμβουλές του και το αντίστροφο, αλλά, επίσης, μπορείς να επηρεάσεις την άποψή του ή την οπτική του για οτιδήποτε χωρίς να πεις κάτι ευθέως. Μπορεί να το κάνεις κι άθελά σου. Μπορεί να το κάνεις χωρίς να το συνειδητοποιείς. Όμως σίγουρα το κάνεις. Κι αυτό δεν είναι απολύτως κακό, απλώς είναι ένα γεγονός.

Εφόσον, λοιπόν, οι αλληλεπιδράσεις αποτελούν κομμάτι της φιλίας σας, είναι αναπόφευκτη συνέπεια ότι η παραμικρή υπόνοια αρνητικότητας απέναντι σε έναν νέο (ή κι όχι) σύντροφο, θα γίνει αντιληπτή. Κι αφού θα γίνει αντιληπτή, θα αρχίσουν οι ερωτήσεις. «Και γιατί δε σου αρέσει;». «Έκανε κάτι που σε ενόχλησε;». «Δεν ταιριάζετε ή απλώς είσαι προκατειλημμένος;». Άντε τώρα να εξηγήσεις τι και πώς. Η ουσία είναι πως εκφέροντας μια αρνητική σκέψη για τον σύντροφο του φίλου σου, του γεννάς αμφιβολίες είτε για τον σύντροφό του (και κατ’ επέκτασιν για τις επιλογές του), είτε για εσένα τον ίδιο.

Αρχικά, δημιουργείς ανασφάλεια στον φίλο σου. Αρχίζει να απορεί. «Μήπως έχω κάνει λανθασμένη επιλογή; Μήπως πέφτω έξω; Μήπως οι άλλοι βλέπουν κάτι που δε βλέπω εγώ;» Δεν ξέρει τι να εμπιστευτεί: την κρίση και τα αισθήματά του ή την κρίση του κολλητού του; Κι αν αρχίσουν οι αμφιβολίες, οι οποίες σπέρνουν τον πανικό, αρχίζει να παρατηρεί εκ νέου κάποιες καταστάσεις κι αξιολογεί διαφορετικά τις συνθήκες. Ήδη λέγοντας απλά την άποψή σου, θετική ή αρνητική, έχεις αλλάξει τον τρόπο που βλέπει ο φίλος σου τον σύντροφό του.

Ο φίλος σου, από την άλλη, διχάζεται. Αυτός μια χαρά είναι με τον σύντροφό του. Δεν έχει παράπονο, του φέρεται εξαιρετικά και περνάει πολύ όμορφα μαζί του. Γιατί, λοιπόν, ο κολλητός του δε βλέπει τη χαρά του κι επιμένει σε μια αρνητική στάση απέναντι στον έρωτά του; Κι ασυνείδητα μπορεί να του περάσει από το μυαλό πως ο φίλος του ίσως τον ζηλεύει ή ζηλεύει που η προσοχή του είναι πλέον στραμμένη αλλού. Οπότε, οι πραγματικές προθέσεις του φίλου αρχίζουν να αμφισβητούνται και τα πιθανά σενάρια οργιάζουν.

Για να πούμε, όμως, και του στραβού το δίκιο, μπορεί ο φίλος να έχει δίκιο. Μπορεί να έχει τη διαύγεια να δει πως κάτι δεν πάει καλά με το σύντροφο του φίλου του. Ο σύντροφος μπορεί όντως να είναι χειριστικός ή πιεστικός, να εκμεταλλεύεται καταστάσεις ή να μη φαίνεται πως εκτιμάει τη σχέση του. Εκεί ο φίλος δεν έχει την ηθική υποχρέωση να ταρακουνήσει τον κολλητό του και να τον τραβήξει έξω από το όνειρο; Σε αυτήν την περίπτωση ο φίλος δεν πρέπει να πάρει το ρίσκο και να εκμυστηρευτεί όσα έχει παρατηρήσει;

Όμως, εν τέλει, αυτός που μπορεί να δράσει, αυτός που μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του είναι ο ίδιος ο φίλος-σύντροφος. Κι όλα ξεκινούν από τις αμφιβολίες του. Αν αυτός ξέρει τι θέλει από έναν έρωτα ή εμπιστεύεται τις προθέσεις του κολλητού του και έχει την αυτοπεποίθηση να στηρίξει τις επιλογές του, όσο παράξενες κι αν φαίνονται στον κοινωνικό του περίγυρο, τότε μια αρνητική γνώμη δε θα του αλλάξει ούτε τον τρόπο σκέψης, ούτε τις επιλογές του. Αν πάλι εξαρτάται με κάποιον τρόπο από τις γνώμες των κοντινών του ανθρώπων, τότε αυτό ίσως υποδηλώνει ενός είδους αβουλία ή έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Ακόμα και λάθος να είσαι στην τελική, ας την πατήσεις. Πάτησέ την για να μάθεις. Πάτησέ την για να δεις πώς θα αντιδράσει μετά ο κολλητός σου. Αν η φιλία σας είναι αληθινή, θα μείνει δίπλα σου να σε στηρίξει όταν φύγει ο σύντροφος. Αν ο έρωτάς σας είναι αληθινός, θα μείνει δίπλα σου να σε στηρίξει αν φύγει ο «φίλος».

Συντάκτης: Χρυσούλα Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου