Δίλημμα. Μια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όλοι πολύ συχνά. Προβληματιζόμαστε σε τέτοιο βαθμό που ευχόμαστε να είχαμε ένα μαγικό καθρέφτη να μας δώσει τη σωστή απάντηση και να μην περάσουμε ατελείωτες ώρες σκέψης. Η στιγμή που βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα δίλημμα και δε γνωρίζεις ποια είναι η σωστή επιλογή είναι δύσκολη, αφού δεν υπάρχει τρόπος να τη βρεις, παρά μόνο να ρισκάρεις. Πρέπει να διαλέξεις την κουρτίνα Α χωρίς να υπάρχει κάποιος να σου πει τι θα γίνει εάν επιλέξεις την κουρτίνα Β.

Υπάρχει όμως ένας τρόπος να διαλέξεις τη σωστή κουρτίνα, τη σωστή απάντηση, να κάνεις τη σωστή επιλογή χωρίς να έχεις την παραμικρή αμφιβολία. Αυτός είναι να βρεις το δικό σου μαγικό καθρέφτη, τον κατάλληλο άνθρωπο που θα εκφράσεις τον προβληματισμό σου. Συνήθως δεν είναι πάντα το ίδιο πρόσωπο, αλλά ανάλογα με τα βιώματα και την ωριμότητά του μπορεί το άτομο που θα επιλέξεις να σου πει τη γνώμη του. Η τελική απόφαση φυσικά θα είναι πάντα δική σου όπως και η ευθύνη για τις συνέπειες.

Όταν μοιράζεσαι τους προβληματισμούς σου με κάποιον έρχεσαι πιο κοντά στη σωστή επιλογή και βγαίνεις πιο γρήγορα από ένα δίλημμα. Πώς όμως μπορείς να επιλέξεις ποιον θα εμπιστευτείς για να βρεις τη λύση είτε ενός απλού, καθημερινού προβλήματος είτε ενός ζητήματος σοβαρού που αφορά μεγάλο μέρος της ζωής σου;

Είναι σημαντικό να έχεις έναν άνθρωπο που θα ξέρεις πως μπορείς να εμπιστευτείς και που θα σκεφτεί ποια απόφαση αρμόζει σε σένα. Ένα πρόσωπο που θα σε βοηθήσει να δεις καθαρά τι σου ταιριάζει βάσει του δικού σου χαρακτήρα και τρόπου ζωής. Υπάρχει όμως και μια παγίδα όταν θέλεις να μοιραστείς έναν προβληματισμό σου. Δεν πρέπει να ψάχνεις την απάντηση παίρνοντας πολλές γνώμες από διαφορετικούς ανθρώπους, γιατί θα επηρεαστείς σε τέτοιο βαθμό που δε θα ξέρεις αν η τελική απόφαση είναι δική σου.

Να αναζητάς τον άνθρωπο εκείνο που ξέρεις ότι θα σκεφτεί το καλύτερο για σένα, που νοιάζεται πραγματικά για το δικό σου καλό και δε θα επιδιώξει να σκοντάψεις και να απομακρυνθείς από τη σωστή επιλογή. Το πρόσωπο που θα σε βοηθήσει μπορεί να είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικό. Το πώς θα αντιμετωπίσει καθένας μια κατάσταση εξαρτάται από την οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα και από το χαρακτήρα του. Μπορεί να βρεθείς ακόμη και σε δίλημμα σχετικά με το σε ποιον πρέπει να εκφράσεις το δίλημμά σου -όμως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα σε οδηγήσει το ένστικτό σου.

Θα ανοιχτείς και θα μοιράσεις τις σκέψεις σου μ’ εκείνον που μπορείς πραγματικά να πεις τα πάντα. Να μη χρειαστεί να μετρήσεις τις λέξεις και να μπορείς να εμπιστευτείς τις δικές του προτάσεις. Δεν είναι εύκολο να βρεις έναν άνθρωπο που θα σε βοηθήσει ανιδιοτελώς. Όταν όμως αντιληφθείς πως έχεις την τύχη να υπάρχει έστω και ένας γύρω σου που σε κάθε σου απόφαση μπορείς να επιτρέψεις να βάλει το δικό του λιθαράκι, να έχει τη δική του, μικρή συμμετοχή, τότε όλα μπορούν να γίνουν λίγο πιο εύκολα.

Εκείνος που θέλει πραγματικά να σε στηρίξει και να σε βοηθήσει, φαίνεται. Ξέρεις κι εσύ σε ποιον μπορείς να μιλήσεις για τους προβληματισμούς σου και να συζητήσεις το δίλημμά σου. Σίγουρα κι εκεί έχεις κάνει κάποια στιγμή λάθος επιλογή με αποτέλεσμα να μπερδεύτηκες σε τέτοιο βαθμό που να οδηγήθηκες στην κουρτίνα που δεν έπρεπε. Όμως ακόμα και μια τέτοια στιγμή σου έχει δώσει την ωριμότητα, ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε κάποιο δίλημμα να έχεις τον σωστό άνθρωπο απέναντί σου. Να μπορείς σ’ εκείνη τη φράση από το γνωστό σε όλους παραμύθι «καθρέφτη, καθρεφτάκι μου» να πεις το σωστό όνομα και να σου δείξει, χωρίς να επιλέξει για εσένα, τη σωστή κουρτίνα που πρέπει να ανοίξεις.

Συντάκτης: Βανέσσα Ζαφειροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.