Υπάρχουν οι άνθρωποι που ‘ναι ξεκάθαροι με αυτά που θέλουν. Θα ‘ρθουν να σου πούνε αυτό που σκέφτονται, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αν τους αρέσεις, θα σε κοιτάξουν μέσα στα μάτια και δε θα αφήσουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που προτιμούν να σου βγάζουν την ψυχή. Να μη λένε ξεκάθαρα αυτό που θέλουν και να φροντίζουν οι λέξεις τους ή ακόμα κι οι πράξεις τους να ‘χουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Εκεί τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Αν θες να βγάλεις άκρη με ένα τέτοιο πλάσμα, πρέπει να πιάνεις κάθε πρόταση και να μεταφράζεις συλλαβή-συλλαβή, μπας και καταλάβεις αυτό που ήθελε να πει.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να αποκωδικοποιήσεις την κρυφή ερμηνεία των λέξεων; Πώς μπορείς να καταλάβεις τις προθέσεις του άλλου; Είναι φλερτ ή απλά μια ευγενική συμπεριφορά;

1. Κομπλιμέντα

Όταν κάποιος αποφασίσει να σε φλερτάρει, δε θα χάσει καμιά ευκαιρία να σε κολακέψει. Θα ξεπεράσει πολλές φορές τα όρια της απλής ευγένειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει αισχρός. Αν έχεις αμφιβολίες, παρατήρησε ακριβώς τι σου λέει. Όταν σε κάθε τρίτη λέξη που ακούς, υπάρχει και μία φιλοφρόνηση –για την εμφάνιση, τους τρόπους και τη λάμψη σου–, ε, τότε δε θέλει απλώς να ‘ναι ευγενικός μαζί σου. Έχει αρχίσει να μη σε βλέπει και τόσο φιλικά.

2. Social media

Δεν αφήνει τίποτα χωρίς να κάνει like; Ακόμα και στις φωτογραφίες που είχες ανεβάσει κάποτε κι ούτε κι εσύ θυμάσαι πότε; Δε χάνει ευκαιρία να κάνει σχόλιο όπου μπορεί; Τότε ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσεις να αποδίδεις τη συμπεριφορά του στην κοινωνικότητα. Το πιο πιθανόν είναι ότι ενδιαφέρεται και ψάχνει τρόπο να σου τραβήξει την προσοχή. Αν πάλι αρχίσουν οι συνομιλίες κι αρνείται να κλείσει τη συζήτηση, ακόμα κι αν χρειαστεί να γράφει με τα μάτια κλειστά, επειδή πήγε τρεις η ώρα το πρωί, τότε σίγουρα δεν είναι ευγενική ψυχή, απλά ψάχνει τρόπο να σε προσεγγίσει.

3. Προθυμία-δοτικότητα

Εκείνος ο τύπος που είναι πάντα εκεί να εξυπηρετήσει σε ό,τι κι αν χρειαστείς. Θα σου σταθεί οποιαδήποτε στιγμή κι αν έχεις ανάγκη από βοήθεια, ακόμα κι αν εκείνος κυριολεκτικά πνίγεται μέσα στο δικό του χάος. Ίσως να μην είναι απλά ο καλός Σαμαρείτης της γειτονιάς, ιδιαίτερα αν δε δείχνει τον ίδιο ζήλο για κανέναν άλλο γύρω του. Ψάχνει έναν τρόπο να τραβήξει την προσοχή και να σου δείξει πόσο χρήσιμος μπορεί να γίνει για εσένα, όπου κι όποτε τον χρειαστείς. Κάνει τη δική του προσπάθεια να σε φλερτάρει σε μια άλλη, πιο καμουφλαρισμένη, γλώσσα.

4. Παρατηρητικότητα

Αυτός που προσέχει τα πάντα πάνω σου. Παρατηρεί το καινούργιο σου κούρεμα και θυμάται όσα ρούχα φόρεσες τον τελευταίο μήνα. Ξέρει τι καφέ πίνεις, τι σου αρέσει πιο πολύ να τρως, ίσως και χωρίς καν να του τα ‘χεις αναφέρει ποτέ. Γενικά σε ξέρει πιο καλά κι από όσο ξέρεις εσύ εσένα και δε χάνει ευκαιρία να σε εντυπωσιάζει, όποτε του δοθεί η ευκαιρία.

5. Ψυχαναλυτής

Αν κάποιος που δε γνωρίζεις μεγάλο χρονικό διάστημα σου αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο για να δει τι κάνεις και πώς είσαι, κάθεται κι ακούει όλα αυτά που σε απασχολούν και προσπαθεί να βοηθήσει, μάντεψε τι θέλει. Αν δεν είναι ο ψυχολόγος σου ή έστω αν δεν έχει κάποια παρεμφερή σχέση με το επάγγελμα, τότε καλό θα ήταν να αναρωτηθείς γιατί το κάνει. Υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να ‘ναι ευγενικός μαζί σου, αλλά τόσο ενδιαφέρον κι ανιδιοτέλεια χωρίς απώτερο σκοπό, σπάνια βρίσκεις.

6. Άγγιγμα

Τα όχι και τόσο αθώα αγγίγματα. Ένα χέρι στη μέση την ώρα που στέκεται δίπλα σου και θέλει να σου πει κάτι. Ένα άγγιγμα στο μπράτσο μαζί με ένα βαθύ χαμόγελο. Όλα έχουν σκοπό να σπάσουν τον πάγο και να διώξουν μακριά κάθε υποψία ευγένειας. Αυτό που θέλει είναι να ‘ρθει πιο κοντά για να μπορέσει να δείξει το ενδιαφέρον του, όχι φιλικές αγκαλιές για να νιώσεις άνετα.

7. Τι δουλειά κάνει;

Δώσε προσοχή. Όταν συναναστρέφεσαι άτομα που η δουλειά τους απαιτεί μια έξτρα κοινωνικότητα, δε σημαίνει απαραίτητα ότι σε φλερτάρουν. Αυτός που σε σερβίρει στο μπαρ, ας πούμε, είναι λογικό να σε κοιτάζει και να σου χαμογελάει, ακόμα και να σε κερνάει. Το ίδιο κι ο γυμναστής που ασχολείται μαζί σου, ίσως απλά ενδιαφέρεται για την εξέλιξή σου και προσπαθεί να σε ενθαρρύνει για να συνεχίσεις. Καλό θα ήταν να μην πάρεις την προσοχή τους ως φλερτ.

8. Φιλικό κέρασμα

Όταν βγεις έξω για έναν καφέ ή ένα ποτό, ή ίσως και για φαγητό με κάποιον, κι αποφασίσει να σε κεράσει, δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάνει μια τέτοια κίνηση για να εκδηλώσει κάποιο ερωτικό ενδιαφέρον. Πολλές φορές είναι απλώς μια ευγενική χειρονομία για να σε ευχαριστήσει για κάτι και δεν είναι ανάγκη να θεωρήσεις δεδομένο ότι προσπαθεί να σε φλερτάρει.

9. Ευγένεια εξ ανάγκης

Ξαφνικά κάποιος θέλει από ‘σένα μια χάρη κι αρχίζει να γίνεται καλός μαζί σου. Σε πλησιάζει όποτε βρει ευκαιρία και σε γεμίζει κομπλιμέντα. Μονό που δεν το κάνει επειδή είδε κάτι πάνω σου και θυμήθηκε να σε φλερτάρει. Απλά έχει πέσει στην ανάγκη σου και σε καλοπιάνει με όμορφες λέξεις που αγγίζουν τα όρια του φλερτ, μόνο που δεν είναι. Μόλις τον βοηθήσεις και δεν έχει πλέον κάτι να κερδίσει από ‘σένα, το πιο πιθανό είναι αυτή η ευγενική φυσιογνωμία να χαθεί.

10. Σεβασμός στην ιεραρχία

Όταν είσαι προϊστάμενος, έχεις τη διοίκηση, ή ακόμα είσαι το ίδιο το αφεντικό, τότε είναι δεδομένο ότι η συμπεριφορά των περισσότερων υφισταμένων σου θα ‘ναι ευγενική. Τις πιο πολλές φόρες δεν έχει να κάνει ακριβώς με ‘σένα, άλλα με τη θέση που έχεις. Μην κάνεις το λάθος, λοιπόν, και μεταφράσεις την ευγένεια αυτή σαν φλερτ, γιατί όχι μόνο μπορεί να πέσεις έξω, αλλά να βρεθείς κι άσχημα μπλεγμένος.

Όπως και να ‘χει πάντως, όποιον τρόπο κι αν ο άλλος επιλέξει για να σε φλερτάρει, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν το αντιληφθείς εγκαίρως, το πιο πιθανό είναι να νιώσει ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση, να πάρει τα κουβαδάκια του και να πάει σε άλλη παραλία. Γι’ αυτό άκου το ένστικτό σου.  Στην τελική, προτιμότερη μια απόρριψη από ένα απωθημένο!

Συντάκτης: Κώστας Ντίνος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη