«Καλό παιδί να ‘ναι κι όλα τα άλλα φτιάχνονται.» Γνωστή ατάκα, χιλιοειπωμένη. Εύκολα τη λέμε σε ένα φιλαράκι και γενικά την υιοθετούμε στο λεξιλόγιό μας, όταν δεν αφορά εμάς. Βέβαια, όταν τα πράγματα έρχονται στο πρώτο ενικό πρόσωπο, τα στάνταρ ανεβαίνουν μερικά κλικ πιο ψηλά. Γιατί μέσα στο πακέτο να μην υπάρχει κι ένα καλλίγραμμο σώμα με καλοσχηματισμένους κοιλιακούς κι όλα τα περαιτέρω;

Άλλη μια ατάκα εξίσου γνωστή λέει: «Κοιλιακούς να ‘χει, καλή καρδιά έχουν και τα καρπούζια». Πολλές κι αντικρουόμενες οι γνώμες κι οι απόψεις που αφορούν τη συνάρτηση του καλού παιδιού, του αξιόπιστου για σχέση, με αυτό που προσέχει και φροντίζει το σώμα του. Είναι δυνατόν, όμως, να βρεις τη χρυσή τομή; Καλή καρδιά, καλλίγραμμο σώμα, διαθέσιμο για σχέση κι όλα αυτά τυλιγμένα με μια κορδέλα εμπιστοσύνης;

Αν κι υπάρχουν οι εξαιρέσεις που ένα άτομο τα συνδυάζει όλα, συνήθως η καθημερινότητα μας διδάσκει μια πιο σκληρή αλήθεια. Πίσω από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει υποβάλει τον εαυτό του σε στερήσεις κι εξαντλητικά προγράμματα με σκοπό να δείχνει ωραίος, συνήθως κρύβεται μια μεγάλη δόση ματαιοδοξίας. Τις πιο πολλές φορές θα τον ακούσεις να λέει ότι το κάνει για τον εαυτό του, επειδή έτσι νιώθει καλά κι ότι δεν τον νοιάζει να τραβάει την προσοχή γύρω του. Όταν, όμως, αυτό συμβαίνει, δείχνει να το απολαμβάνει και να διασκεδάζει. Ίσως κάπου και να το προκαλεί με τη στάση και τη συμπεριφορά του.

Αν, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος βρεθεί στον δρόμο σου, πόσο εύκολα μπορείς να τον εμπιστευτείς; Η ματαιοδοξία είναι η πιο κακή “αρετή” που κουβαλάμε. Απ’ τη μία μοιάζει να σε οδηγεί προς το καλύτερο, αλλά απ’ την άλλη βάζει διαρκώς μπροστά σου συγκρίσεις. Αναπόφευκτα, επομένως, κάποια στιγμή θα πέσεις θύμα σύγκρισης ανάμεσα σε αυτό που σου προσφέρει κι αυτό που του προσφέρεις πίσω. Και φυσικά δε θα ‘ναι κάποιο συναίσθημα ή κάποια θυσία που ίσως έχεις κάνει, αλλά το δικό του κέντρο, δηλαδή ο κόπος κι ο μόχθος του για το φαίνεσθαι, την εξωτερική εμφάνιση.

Θα κληθείς να λογοδοτήσεις, γιατί δεν είσαι το ίδιο καλός όσο εκείνος. Και στη συνέχεια ίσως ακόμα γιατί δεν είσαι το ίδιο καλός με τρίτα πρόσωπα που θα βρεθούν στο διάβα σας -πιθανόν εξίσου καλά όσο εκείνος, που θα του τραβήξουν την προσοχή. Κι αν τραβήξει κι εκείνος τη δική τους, τότε όλα θα αρχίσουν να μοιάζουν αβέβαια για ‘σένα και το μέλλον σας. Όχι ότι τον ενδιαφέρει ή δίνει υπερβολική έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά αφού αυτός προσπαθεί τόσο, εσύ γιατί όχι;

Όμως ακόμα κι αν τίποτα από όλα αυτά δε συμβεί κι έχεις πέσει πάνω σε κάποια εξαίρεση, πόσο έτοιμος είσαι να το διαχειριστείς; Θα ‘ρθεις αντιμέτωπος με πολλές πηγές που θα παράγουν ενδιαφέρον προς το μέρος του ανθρώπου σου και θα πρέπει να το δεχτείς καλόπιστα. Αν, φυσικά, δε σου ‘χει δώσει δικαίωμα για κάτι άλλο. Τα μηνύματα από φίλους/φίλες στο Facebook και στο Instagram που τον θυμούνται συχνά-πυκνά και θέλουν να μάθουν τι κάνει, μηνύματα που πολύ πιθανόν δε θα δεις και δε θα διαβάσεις ποτέ, αλλά θα πρέπει να δεχτείς τη φιλική τους εκδοχή. Τις εξόδους με φίλους/φίλες, όπου εσύ δε θα ‘σαι εκεί, άλλα θα ξέρεις ότι είναι το επίκεντρο προσοχής πολύ κόσμου που δεν έχει, απαραίτητα, και πολύ αθώες προθέσεις.

Πόσο άνετος μπορείς να ‘σαι σε μια τέτοια σχέση, όταν ενδόμυχα νιώθεις ότι μειονεκτείς; Αν αφήσεις τα στερεότυπα να σε κατακλύσουν, τότε το πιο πιθανόν είναι να τους βάλεις όλους στο ίδιο τσουβάλι. Αυτό ίσως και να σε γλυτώσει απ’ το κομμάτι της σχέσης και κρατήσει τα πράγματα λιγότερο μπερδεμένα. Χωρίς πολλές ελπίδες και δεσμεύσεις. Αν πάλι διαλέξεις να βαδίσεις καλή τη πίστει και τα αγνοήσεις, τότε παίρνεις ένα ρίσκο. Ακόμα και τα στερεότυπα πατάνε πάνω σε κάποιες ιστορίες, μέρος των οποίων ίσως γίνεις κι εσύ. Ή ίσως πάλι πέσεις πάνω στην εξαίρεση και τα διαλύσεις.

Όπως και να ‘χει, το ρίσκο είναι γλυκό και μόνο έτσι θα μάθεις, πραγματικά, τι ισχύει. Το ίδιο γλυκό με την καρδιά ενός καρπουζιού. Και πού ξέρεις, ίσως κάπου στην πορεία γίνεις ο λόγος για κάποια νέα παροιμία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έστω και λίγο θα γλυκαθείς.

Συντάκτης: Κώστας Ντίνος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη