pwl642

Στιγμές. Το βασικό υλικό για να δέσει καλά το γλυκό της ζωής. Στιγμές όμορφες, δύσκολες, έντονες, ανούσιες, δυσάρεστες, μοναδικές. Στιγμές, ζόρικες. Στιγμές που μας έβαλαν στο λούκι να αναρωτιόμαστε δίχως σταματημό «γιατί σε μένα;». Στιγμές που το μόνο που μας θυμίζουν είναι τα αρνητικά συναισθήματα, της τότε περιόδου, που μας διακατείχαν και μας έπνιγαν αργά-αργά και βασανιστικά. Αδικία, πίκρα, ενοχή, μελαγχολία, προδοσία.

Δεν είστε μόνοι. Όλους κάποια φάση, η ζωή θα τους φέρει αντιμέτωπους με κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, γι’ άλλους πιο δύσκολες ενώ για κάποιους άλλους όχι και τόσο.

Τι σημασία έχει; Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με το ποιόν του δίνει μια άλφα, χι, ψι αξία στην όποια κατάσταση βιώνει, ενώ σύμφωνα πάντοτε με το σθένος, την ποιότητα του χαρακτήρα του, την ιδιοσυγκρασία, την αντοχή και την ανοχή του, μεγαλοποιεί είτε απλοποιεί αυτό που αντιμετωπίζει. Δεν παύει ωστόσο για τον ίδιο να είναι το πρόβλημά του, το οποίο τον παραλύει, τον βασανίζει και στο τέλος-τέλος τον καθορίζει.

Το σημαντικό, ή αν θες καλύτερα, το τρικ για αυτή την εξίσωση, είναι μάθεις πως ό,τι κι αν βιώνεις αυτή τη στιγμή είναι απλά προσωρινό. Αν δεν ήταν άλλωστε, πάει να πεις πως εσύ δε θα υπήρχες. Έπειτα από λίγο καιρό η παρούσα κατάσταση, που τώρα σε απελπίζει, μόνο καλό θα σου κάνει.

Έτσι είναι το σενάριο της ταινίας που λέγεται «ζωή». Ξέρει τι κάνει! Είναι καλογραμμένο, πολύ μελετημένο, με σωστούς διαλόγους, γραφικά, σκηνικά, κομπάρσους και πρωταγωνιστές και κάποια στιγμή στο μέλλον θα πάρεις εκεί που δεν το περιμένεις την απάντηση σ’ αυτό το «γιατί» που κάποτε σε στοίχειωνε μερόνυχτα, μην αφήνοντάς σε να ανασάνεις.

Μπορεί να προδόθηκες από έναν έρωτα ή από μια φιλία που ποτέ δεν πίστεψες πως το μόνο που ήθελε ήταν το κακό σου. Ίσως να μη σε εκτίμησαν τόσο όσο θα ήθελες στη δουλειά για την οποία θυσιάστηκες αμέτρητες φορές, σε σημείο που έχασες ανθρώπους, στιγμές αλλά κυρίως κομμάτια του εαυτού σου -ή ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό. Μπορεί να έπαψες να πιστεύεις στα μεγάλα λόγια και στην καλοσύνη των ανθρώπων…

Ό,τι κι αν είναι, θα έρθει η στιγμή που ένα μειδίαμα στα χείλη σου θα σχηματιστεί καθώς «Εκεί που μας περιμένουν, πάντα ερχόμαστε πάνω στην ώρα». Δεν το λέω εγώ, κάτι θα ξέρει ο Paulo Coelho.

Όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Αυτά που πρέπει να ζήσεις σε περιμένουν υπομονετικά κι έτοιμα να σου χαριστούν απλόχερα. Το λεγόμενο “timing”. Το μόνο που πρέπει εσύ να κάνεις αυτή τη στιγμή είναι να έχεις πίστη, υπομονή κι επιμονή. Προσπάθησε να εξελίσσεσαι μέσα απ’ τις δοκιμασίες που σου φέρνει η ζωή και πίστεψέ με, όσο περνάς τις πίστες τόσο πιο κοντά φτάνεις, σε αυτό που πρέπει να ζήσεις κι είναι για σένα.

Κάνε πέρα τους τοξικούς και μικροπρεπείς ανθρώπους, απόδρασε απ’ τις ανούσιες καταστάσεις και μάθε να εκτιμάς το καθετί. Ζήσε μόνο γι’ αυτή τη στιγμή και μην αναβάλλεις τίποτα για αύριο, που θέλεις να κάνεις σήμερα. Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Τάσος Λειβαδίτης είπε: «“Αύριο”, λες, και μέσα σ’ αυτή τη μικρή αναβολή παραμονεύει ολόκληρο το πελώριο ποτέ». Πού ξέρεις, σήμερα ίσως να είναι η στιγμή σου! Άρπαξέ την απ΄ τα μαλλιά!

Η αλλαγή φέρνει την εξέλιξη, η στασιμότητα την καταστροφή. Εσύ ποια στιγμή της ζωής σου θα αλλάξεις σήμερα και θα τη ζήσεις με περισσότερο πάθος κι ένταση;

Συντάκτης: Γαβριέλα Αγησιλάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη