Ανήρ ή αλλιώς άνδρας. Οι περισσότεροι θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος πολυπλοκότητας στην ιδιοσυγκρασία του, αφού είναι το είδος που λέει τα «σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», αλλά εδώ θα διαφωνήσουμε.

Οι άνδρες, όπως κάθε ανθρώπινο πλάσμα, έχουν πολλές πλευρές και διαθέσεις. Κι αν ισχύει αυτό που λένε για τις γυναίκες και την πολυπλοκότητά τους, τότε οι άντρες που μπορούν να τις διαχειριστούν και να φερθούν όπως αρμόζει στη μοναδικότητά τους, είναι το ίδιο ή και περισσότερο σύνθετοι.

Ας δεχτούμε πως οι γυναίκες είναι ιδιαίτερες πολύπλοκες προσωπικότητες. Αυτό αντίστοιχα συνεπάγεται πως απαιτούν κι αξίζουν έναν εξίσου δυνατό παίχτη δίπλα τους κι αυτός δεν είναι άλλος παρά ένας ευφυής άνδρας!

Από ένα γυναικείο μυαλό περνούν χίλιες σκέψεις το δευτερόλεπτο, ενώ είναι ικανές να κάνουν –και μάλιστα καλά– πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι μητέρες, κόρες, φίλες, γυναίκες, νοικοκυρές, καριερίστες και σύντροφοι την ίδια στιγμή και το πιο όμορφο σε αυτή την εξίσωση είναι το ότι δε θεωρούν πως κάνουν και κάτι το σπουδαίο με το να καταφέρνουν να παίζουν τόσους ρόλους, την ίδια στιγμή, στο σανίδι που λέγεται «ζωή».

Υποσυνείδητα, ωστόσο, γνωρίζουν πως μπορούν να κρατούν τα ηνία και να κινούν τα νήματα, επειδή αισθάνονται πως έχουν έναν άνδρα που τις ενθαρρύνει, τις στηρίζει κι είναι δίπλα τους -ή ίσως κι ένα βήμα πίσω τους για να καλύπτει τα νώτα τους.

Όλα έχουν να κάνουν, άλλωστε, με θέμα χημείας και πρόσθεσης. Το «εμείς» είναι πολύ καλύτερο και πιο εποικοδομητικό απ’ το «εγώ» κι οι καλύτερες σχέσεις, πάσης φύσεως, προκύπτουν απ’ τις όμορφες «συνεργασίες». Και πώς καθορίζω εγώ τις όμορφες συνεργασίες; Με τι άρωμα τις εμποτίζω και ποια μορφή τους δίνω; Όταν μέσα σε αυτές υπάρχει αληθινό συναίσθημα κι ανοιχτά μυαλά.

Τις γυναίκες, λοιπόν, να τις αγαπάτε. Να τις εκτιμάτε κι αν δεν τις σέβεστε, ίσως θα έπρεπε να τις φοβάστε. Να πηγαίνετε με τα νερά τους, γιατί πολύ απλά αν τα ταράξετε θα γίνουν χείμαρρος και θα σας καταπιούν. Οι έξυπνοι άνδρες σέβονται και σε καμία περίπτωση δεν εκνευρίζουν τις γυναίκες τους. Ενδιαφέρονται και το δείχνουν, δεν αδιαφορούν, δεν τις υποτιμούν, δεν τις αδικούν ούτε τις πληγώνουν. Αν θέλουν βέβαια κι οι ίδιοι να είναι ήρεμοι κι ευτυχισμένοι, αφού οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν κι είναι όλα αμοιβαία.

Οι έξυπνοι άνδρες φροντίζουν τις γυναίκες τους. Προσπαθούν διαρκώς για την κοινή τους ευτυχία κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται ακόμη πιο ερωτεύσιμοι. Ξέρουν πως αν δώσουν ένα, τους προσφέρουν συναισθηματική ασφάλεια και τις κάνουν να γελάνε, θα πάρουν πίσω δέκα, καθώς οι γυναίκες δεν ψάχνουν τα πολλά, αλλά τα αληθινά.

Ο έξυπνος άνδρας δεν υποτιμά ποτέ μια γυναίκα, γιατί τη σέβεται, καταλαβαίνει κι αναγνωρίζει την αξία της. Άλλωστε, οι έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν πως οι πιο όμορφες σχέσεις είναι αυτές που διακατέχονται από ηρεμία κι επικοινωνία. Οι εκνευρισμοί, οι καβγάδες κι οι συνεχείς εντάσεις είναι γι’ αυτούς που δε δούλεψαν με τον εαυτό τους και δεν αντιλήφθηκαν πόσο ομορφότερο είναι το αποτέλεσμα όταν προσπαθούν δύο αντί για έναν.

Αυτούς τους άνδρες τους αγαπάμε λίγο περισσότερο!

Συντάκτης: Γαβριέλα Αγησιλάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη