Στην αρχή μάγκες όλοι, «σιγά ρε συ τον ιό, προπαγάνδα όλα, εγώ θα πάω για φρέντο εσπρέσο». Μετά βέβαια που καταλάβαμε την πραγματικότητα -όσοι την καταλάβαμε- ως σωστά και χνουδωτά γατάκια και τα μάρκετ μας τα κάναμε και το φαρμακείο μας το επισκεφθήκαμε και μάσκες 1,80 προσφορά έστειλε η μαμά με την ταχυδρομική και δυο φορές κλειδώσαμε μην τυχόν και μπει ο ιός από τη χαραμάδα κι αρχίσουμε να τρέχουμε ωσάν παλαβά και υστερικά κατσικάκια αυτή τη φορά, με το αντισηπτικό στο χέρι.

Όλα καλά και υγιή (εύχομαι) μέχρι εδώ. Αλλά επειδή πιο εύκολα βγαίνει η ψυχή από τον άνθρωπο παρά το τσιλιμπούρδισμα, δεν ξέρω πώς την είδατε κύριε ιέ μου, αλλά εμείς το πήδημα δεν το κόβουμε. Θέλεις με φουλ ον στολή αλλά Τσερνομπίλ να γίνει και πιο κίνκι, αλλά και φάσιο άικο, γιατί τι πιο της μοδός τώρα, θέλεις το σωστό το διαδικτυακό με το χέρι σου να κάνει όλη τη δουλειά και να μην ιδρώνεις και πολύ μην κουραστείς και πέσει το ανοσοποιητικό, θέλεις Κατακουζίνα style μέσα σε ένα λουτρό από κοκτέιλ μπεταντίν-οινόπνευμα-χλωρίνη, τρόπο θα βρούμε πάντως.

Όπως και να το κάνουμε, η καραντίνα και το όλη μέρα σπίτι, φέρνει κι όρεξη προς το διαδικτυακό (κι όχι μόνο) χαμούρεμα. Όλη μέρα σε τέσσερις τοίχους, σαν το αγρίμι στο κλουβί και τον υπολογιστή σου άμεσα διαθέσιμο, είσαι ένα κλικ μακριά από μια πολύ δυνατή -και φυσικά άνευ προηγουμένου- στιγμή κορύφωσης, από εκείνες που θα θυμάσαι για καιρό γιατί «Πω ρε φίλε, έχει πέσει τρελή τσόντα τώρα με τον Κορωνοϊό.». Ορίστε και οι 10 λόγοι που το αποδεικνύουν:

 

1. Κατηγορία: Κορωνοϊός

Καταρχάς άνοιξε μπράουζερ, πάνε σελιδοδείκτες και μπες στο αγαπημένο σου τσοντοσάιτ. Δεν έχεις στους σελιδοδείκτες τσοντοσάιτ ε; Βρε άτιμε, θα τα κακαρώσουμε όλοι κι εσύ ακόμα ψέματα; Λοιπόν άσε τις μούφες κι άνοιξε. Θα πάθεις την πλακάρα σου (αν δεν έχεις κάνει ήδη το κλικ) αν διαπιστώσεις ότι όχι μόνο έχει βγει καινούρια κατηγορία τσόντας, αλλά σκίζει κιόλας με εκατομμύρια βιουζ. Θέμα κατηγορίας; Βρε αρρωστάκια, ο κορωνοϊός φυσικά! Σκέψου τώρα να μπαίνεις ωραίος και καθαρός (πάντα) στο απολυμασμένο σου πισι βρίσκοντας κατηγορίες του στιλ «Ιταλίδα μαμά σε καραντίνα τον παίρνει και γουστάρει από τον μολυσμένο φίλο του γιου της», ή το κορυφαίο που εντόπισα «όμορφος και σέκσι επιχειρηματίας νοσούντας σε τρελά παιχνίδια με θεογκόμενα υπέρτατη γιατρό εντός του νοσοκομείου». Τρου στόρι παιδιά, τρου στόρι. Στο Γεννηματά αν πας θα δεις πέντ’ έξι να κάνουν χαμό και πανικό στις γωνίες -σκανταλιάρικα πάντα. Πρώτα η ζωή, μετά ο ιός.

 

2. Άρρωστη εμπειρία λέμε

Λοιπόν, άκου να δεις τώρα πώς πρέπει να πάει η φάση. Πώς υπάρχουν τα γκέι μπαρ που πας και λες ωραία, εδώ θα βρω γκομενάκι χωρίς να ταλαιπωρηθώ με το να ψάχνομαι και πολύ, ή τα λέιντις νάιτ που ξέρεις ρε παιδάκι μου τι θα δεις, έχεις έτσι μια υποψία. Υπάρχει, σοβαρά μιλάμε τώρα, σύμφωνα με την Dalily Mail, η σκέψη να ανοίξουν μπαρ που θα μπορούν οι ήδη νοσούντες να κάνουν το παιχνίδι τους.  Ε ναι, νόσησα ρε φίλε, πού θα βρω εγώ τώρα να μοιραστώ τον πόνο μου; Θα πάω στο μπαρ, φουλ στην αρρώστια, θα βρω το γκομενάκι και θα ζήσουμε την εμπειρία ολ δε γουέι. Σκεφτείτε το. Κι αντί για τεκίλες θα σερβίρει κοτόσουπα και μίνι αντισηπτικά στο σχήμα του ιού. Άλλο λέβελ.

 

3. Κάπως να περάσει η ώρα

Έστω ότι δεν είσαι της φάσης που αναφέραμε στο νούμερο ένα, αν και πραγματικά απορώ γιατί. Έστω ρε παιδί μου ότι δε σε φτιάχνει η ιδέα του απόκαλιψ με θέμα γρίπη κι αγκομαχητό και η καραντίνα, καραντίνα. Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος πάντα ψάχνει κάτι να μπορέσει να πάρει το μυαλό του από το πολύ σοβαρό, εκείνο που θα του φέρει πανικό και μιζέρια κι αν ένα είναι το σύνθημα που όλους μας ενώνει, τότε αυτό είναι σίγουρα η τσόντα. Στην Ιταλία μάλιστα, από τότε που ξέσπασε η μπόρα έχουν ξεκλειδώσει όλες τις κατηγορίες δωρεάν, εύγε, αυτό θα πει κοινωνική μέριμνα, να μπορεί ο Ιταλός να παίξει μπαλίτσα και σε πιο γκουρμέ κατηγορίες. 32% πάνω τα στατιστικά των εν λόγω σάιτ, γιατί εντάξει, θα σιδερώσεις που έχεις από πρόπερσι, θα πλύνεις πιάτα, θα  κάνεις και το κολοκυθάκι αυγολέμονο, σου μένει πολύς ελεύθερος χρόνος, κάπως πρέπει να τον αξιοποιήσεις. Καλησπέρα παλάμη, θα περάσουμε ωραία απόψε.

 

4. Οδηγίες χρήσης

Κι επειδή είπαμε, είναι της μοδός, η μάσκα είναι και θα είναι επίκαιρη για την κολεξιόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2020, σε όλα τα μεγέθη και χρώματα. Αφού λοιπόν ουσιαστικά ζεις μ’ αυτή, θα πρέπει να ξέρεις και πώς να την αξιοποιήσεις. Κι εδώ έρχονται οι οδηγίες χρήσης που κυκλοφορούν ον λάιν που προτείνουν τρόπους συνεύρεσης φορώντας τη μάσκα με το χάσταγκ #playsafe. Δύο θα είναι πλέον τα ζητούμενα παιδιά. Προφυλακτικά και μάσκα. Τα όνειρά σας όλοι εσείς εκεί οι μικροβιοφοβικοί, έγιναν επιτέλους πραγματικότητα. Το φίκι-φίκι που όλοι αξίζατε επιτέλους είναι όχι απλά ζωντανό και υπαρκτό, αλλά και προτεινόμενο!

 

5. Είσαι ζωντανός!

Μια δήλωση επαγγελματία του είδους μεγάλου τσοντοσάιτ μας δίνει μέσα σε λίγες σειρές το απόσταγμα της ανθρώπινης ανάγκης. «Θεωρώ πως ο λόγος που οι άνθρωποι τη βρίσκουν τόσο πολύ με την κατηγορία κορωνοϊός, είναι ο ίδιος με τους ανθρώπους που, αν και στη ζωή τους είναι τρελά φοβιτσιάρηδες, παρακολουθούν μετά μανίας ταινίες θρίλερ. Σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός.» Γατάκια χιπστεράδες λογοτέχνες, πάρτε λίγη σοφία από κάποιον που χαλαρά ξέρει τι βρίσκεται στο κεφάλι μας χωρίς καν εμείς να το γνωρίζουμε. Γιατί κακά τα ψέματα, αυτός που ξέρει από καλή τσόντα, ξέρει κι από ανθρώπινη ψυχολογία και κανένα χιούμορ δεν υπάρχει εδώ. Να τα λέμε κι αυτά.

 

6. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου 

Είναι όντως κάπως περίεργο αν το σκεφτείς, ίσως η πρώτη σου αντίδραση να φέρει τη λογική σου  στο να το απορρίψει κατευθείαν ως ενδεχόμενο, αλλά σκέψου πως η τσόντα δεν απευθύνεται μόνο στον υγιή αλλά και στον άρρωστο από το ιό. Ίσως κυρίως σ’ αυτόν. Γι΄αυτό και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Χ-χάμστερ, το να βλέπεις μια σκηνή όπου δυο άνθρωποι, ή και παραπάνω μην κολλάς εκεί, ναι μεν το κάνουν αλλά έχουν και μια εξάντληση, έχουν και το βηχαλάκι τους, έχουν τελοσπάντων αληθοφανή συμπτώματα, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είναι πιο κοντά σ’ αυτό που μπορείς κι εσύ να καταφέρεις ως νοσούντας, σε φέρνει στην πραγματικότητα και νιώθεις πως ταυτίζεσαι. Δύσκολο, το καταλαβαίνω κι εμένα μου προκαλείται μια ανάγκη απόστασης από τα λόγια αυτά, αλλά δεν παύουν να έχουν μεγάλη δόση αλήθειας. Υπάρχει κι αυτός ο λαός, που θέλει την τσόντα του εντός πραγματικότητας. Το ακούω, το σέβομαι κι ενίοτε, το προτιμώ.

 

7. Επικίνδυνες αποστολές 

Ο άνθρωπος έχει πάντα μια ροπή προς τον κίνδυνο και την εξαπάτηση -κατά κάποιο τρόπο- του μίστερ ντεθ, σε βαθμό που πολλές φορές αγγίζει την ηλιθιότητα ή την πλήρη άγνοια των ορίων. Από την άλλη, για να περάσουμε στη σκοτεινή πλευρά γιατί τέτοιοι είμαστε, το λες κι ένα νέο είδος φλερτ. Έχει, δεν έχει, σκέφτεσαι, φουλ αμφιβολία, κρύος ιδρώτας, εξετάσεις, αντισηπτικά, χαμούλης και πανικούλης. Είναι σαν το  -χωρίς προφυλακτικό- που λένε. Ηλίθιο; Σίγουρα. Εξιτάρει πολλούς και πιθανότατα έστω μια φορά το έχεις κάνει; Απάντησε εσύ χωρίς φόβο και πάθος. Γιου νόου γουατ άι εμ τόκινγκ αμπάουτ χα;

 

8. Πρώτο τραπέζι πίστα!

Τι μας απασχολεί μέρα νύχτα, χωρίς σταματημό, νον στοπ, κοιμάσαι, ξυπνάς, το σκέφτεσαι, το θέλεις, το αν το έχεις μεγάλη συζήτηση και τούμπαλιν; Ε ναι, ένα είναι το θέμα, πάντα επίκαιρο με τρία γράμματα ξεκινάει από «σ» στη μέση έχει ένα «ε» κι ένα απολαυστικό «ξ» για το τελείωμα… της λέξης. Άρα λοιπόν παίρνουμε το ένα θέμα που είναι μονίμως στη νούμερο ένα θέση των βάιραλ παγκοσμίως έβερ εντ έβερ εντ έβερ και μας απασχολεί ούτως ή άλλως και το συνδυάζουμε με το τοπ θέμα επικαιρότητας, σ’ ένα σκοτεινό μπουντρούμι με πανσέληνο κάποια Παρασκευή και 13. Τι θα προκύψει; Σκύλες της λύσσας ξαμολημένες στο βουνό να το ψάχνουν, να το ζητούν και ν’ αναρωτιούνται πώς αυτά τα δύο συνδυάζονται. Σκέψου το απλά. Είναι η νούμερο δύο σε συχνότητα ερώτηση για τον ιό στο γκουγκλ. Τυχαίο;

 

9. Τι εννοείς απαγορεύεται;

Σε αντίθεση με την Ιταλία, στην Κίνα θεώρησαν έξυπνη ιδέα ν’ απαγορεύσουν σε ολόκληρη τη χώρα (!) την πρόσβαση σε τσοντοκάναλα και σάιτ, που ούτως ή αλλιώς ήταν περιορισμένη, για να βγάλουν από το μυαλό των Κινέζων την ανάγκη να το αναζητήσουν, θεωρώντας πως έτσι θα καταστείλουν για λίγο την εξάπλωση του ιού μέσω της επαφής. Βρε Κινέζοι μπαγλαμάδες, γιατί συνεχίζετε και παίρνετε ηλίθια μέτρα; Είδαμε τι καλά που σας βγήκε και το «όχι πάνω από ένα παιδί», που έχετε 1,3 δις πληθυσμό . Εξαιρετική επιλογή ε; Φανταστικά τα πήγατε. Όσο περισσότερο καταπιέζεις κάποιον να μην κάνει αυτό που φυσικά ούτως ή άλλως του βγαίνει, θα το κάνει με μεγαλύτερη μανία και την έξαρση που σου προκαλεί το κρυφό κι απαγορευμένο. Τζισας πια, τα είπε και η Αννούλα η Βίσση τίποτα δε μάθατε;

 

10. Ό, τι και να λέμε, η ζωή θα νικήσει

Κι ο έρωτας και το πήδημα και το φιλί κι η αγκαλιά, όλα είναι αναπόσπαστα κομμάτια μας και της ανάγκης μας για επαφή. Το λιοντάρι θα γλείψει, η γάτα θα τριφτεί, το σκυλί θα μυρίσει κανέναν κώλο, όλα τα ζώα, έτσι κι ο άνθρωπος, χρειάζονται την επαφή. Έχουμε τη νοημοσύνη, όχι όλοι αλλά την έχουμε, να καταλάβουμε ότι θέλει σύνεση και κράτει, ότι είναι δύσκολοι καιροί κι άγνωστες μέρες, μα όσο το δέρμα μας αποτελείται από νευρώνες που αισθάνονται κι ενεργοποιούνται από την αφή, τόσο εμείς θα τη ζητάμε, έστω και τη φαντασιακή της πλευρά. Δε θα φύγει από μέσα μας ποτέ, γιατί πολύ απλά, είναι στη φύση μας.

 

Να μείνετε ασφαλείς, να ακολουθείτε τις οδηγίες, να είστε ψύχραιμοι. Θα περάσει.

 

 

 

 

Συντάκτης: Γιοβάννα Κοντονικολάου