Η φιγούρα της είναι ίσως η πιο γνωστή ανα την υφήλιο μετά τον Άγιο Βασίλη.

Κολασμένα σαρκώδη κατακόκκινα χείλη, κοντά ξανθά μαλλιά που πλαισιώνουν με μπούκλες το αψεγάδιαστο πρόσωπό της.

Η μικρή μαύρη ελιά στο αριστερό της μάγουλο έχει γίνει το πιο γνωστό beauty mark στην ιστορία της μόδας. Το βλέμμα της, πάντα παιδικό και απόλυτα λάγνο ταυτόχρονα, την έκαναν τη φαντασίωση κάθε αρσενικού.

Άκουγε στο όνομα Merilyn. 

Πίσω από τα φώτα, τις κάμερες, τις τεράστιες επιτυχίες και τους έντονους έρωτες, κρύβεται ένα τεράστιο παρασκήνιο σχετικά με το θάνατό της και τις τελευταίες μέρες της ζωής της.

Άλλωστε μια γυναίκα που προκάλεσε τόσο πολύ με τη ζωή της, δε θα μπορούσε παρά να αφήσει τροφή για συζήτηση και έρευνα, ακόμα και μισό αιώνα μετά το θάνατό της.

Φημολογείται πως την τελευταία εβδομάδα της ζωής της, την πέρασε μαζί με τον Φρανκ Σινάτρα σε ένα θέρετρο διάσημων μαφιόζων στη Νεβάδα, όπου ο διάσημος τραγουδιστής και πρώην εραστής της, διατηρούσε εξοχικό σπίτι.

Τη βρήκαν νεκρή στο κρεβάτι της. Υπερβολική δόση από βαρβιτουρικά, είπαν οι ιατροδικαστές και τηρήθηκε σιγή ιχθύος για πάνω από τριάντα χρόνια. 

Ούσα μπλεγμένη με τους αδερφούς Κένεντι, πολλοί ψιθύρισαν κάτι για πολιτικό έγκλημα, καθώς εκείνη απειλούσε να τους διασύρει σε συνέντευξή της, αν δε σταματούσαν να τη χρησιμοποιούν σαν ένα κομμάτι κρέας. Βλέπεις η πολιτική ιδιότητα του ονόματός τους, δεν τους επέτρεπε να πάρουν στα σοβαρά ένα χαζό ξανθό κοριτσάκι που θα έβλαπτε τη δημόσια εικόνα τους.

Λέγεται πως το χεράκι του έβαλε και ο Φρανκ Σινάτρα. Οι εκδοχές είναι δύο. 

Η πρώτη τον θέλει συνένοχο των προγενέστερων, για να της κλείσει το στόμα. Το μοιραίο Σαββατοκύριακο θεωρήθηκε ενέδρα για την αφελή ηθοποιό η οποία και βιάστηκε και μαγνητοσκοπήθηκε από όλη την παρέα του Σινάτρα, με σκοπό το υλικό να διαρρεύσει σε περίπτωση που θελήσει να μιλήσει για την ιστορία των Κένεντι. 

Η δεύτερη, κάνει αναφορά στην έντονη ζήλια που ένιωθε ο τραγουδιστής για την δημοφιλία της ηθοποιού.

Μάλιστα μια συναυλία που πραγματοποιούσε ο τραγουδιστής, μετά την εμφάνιση της Monroe μεθυσμένης και άκρως φτιαγμένης, οδήγησε στο να στραφούν όλα τα φώτα πάνω της και ο Φράνκι αποφάσισε να μην ανέβει στη σκηνή, καθώς του έκλεψε άθελά της τη δόξα.

Εραστές – φίλοι – ανταγωνιστές – πολιτικά αντίπαλοι. Σχέσεις που η κακή κατάληξη είναι δεδομένη.

Ο θάνατός σου, η υπόληψή μου. 

Μια γυναίκα πληγωμένη, παρατημένη, βιασμένη, νεκρή. Τρεις άντρες με κούτελο καθαρό και φήμη που κρατήθηκε ακέραια. 

Η αλήθεια είναι πως η ιστορία της Μονρόε ακούστηκε και ακούγεται γιατί έφερε το συγκεκριμένο όνομα. 

Παρόλα αυτά δεν είναι το πρώτο θύμα πολιτικής εξουσίας και αντρικής υπεροχής.

Πόσες γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους, από χέρια ανδρών ή και γυναικών ακόμα που απλά είχαν τη δύναμη να βουλώσουν στόματα και να χρυσώσουν τσέπες για τα καλύτερα και πειστικότερα άλλοθι.

Λες και με τη βοήθεια κάποιας ανώτερης δύναμης, έχουν το ακαταλόγιστο να αφαιρούν ζωές σαν να ήταν τα δικά τους προσωπικά παιχνιδάκια.

Η αστυνομία, η κυβέρνηση και οι δημοσιογράφοι, δεν είδαν δεν ξέρουν και δεν άκουσαν τίποτα. 
Δολοφονίες που γράφτηκαν ως αυτοκτονίες, ατυχήματα σαν αυτό της Νταϊάνα και πόσα ακόμη άλλα, μόνο και μόνο για να συνεχιστεί άσπιλο το παραμύθι που θέλουν εκείνοι να πλασάρουν.

Εγκλήματα τεράστια που παρέμειναν μυστικά, άνθρωποι που χρησιμοποιήθηκαν απλά και μόνο για να μπορούν ορισμένοι να κάθονται χαλαροί στις καρέκλες τους, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν.

Κι όσο δημοσιογράφοι και κοινή γνώμη παραμένουν σιωπηλοί, τόσο θα συνεχίσει η ωμή επιβολή του δυνατού και το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό, μέχρι στον πλανήτη να απομείνουν μόνο οι καρχαρίες.

Από τις σπηλιές στις πολυκατοικίες και όλα έχουν μείνει στο νόμο της ζούγκλας.

Όπως είπε και ο μεγάλος Χατζιδάκις, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ. 

Συντάκτης: Γιοβάννα Κοντονικολάου