Η στάση απέναντι στην εξουσία πρέπει να είναι ίδια με τη στάση απέναντι στη φωτιά. Να μη στέκεσαι ούτε πολύ κοντά για να μην καείς, ούτε πολύ μακριά για να μην ξεπαγιάσεις. Αυτή τη φωτιά όμως ποιοι μπορούν να την κρατήσουν αναμμένη κι αναζωπυρωμένη; Ο εξουσιαστής ή ο υποταγμένος; Κανείς δεν είπε όμως ότι στις ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις επικρατεί ιεραρχία. Σε κάποια ζητήματα όμως είναι αυστηρά απαραίτητη, καθότι όλα είναι εγκεφαλικά κι έχοντας πάντα εσύ τον έλεγχο για τα πάντα δεν είναι το ίδιο ελκυστικό. Ο αέρας που αποπνέει να έχει ο άλλος τον πρώτο λόγο και τον τελευταίο σαν άντρας είναι απλά σαρωτικός.

Το να επιδιώκουμε να ζητάμε ανθρώπους δίπλα μας για να τους κάνουμε ό,τι θέλουμε, να τους εκμεταλλευόμαστε και να τους πατάμε είναι άκρως αξιολύπητο κι ανασφαλές. Η μαγκιά σου θα φανεί αν βρεις κάποιον ίδιο με σένα, το ίδιο πεισματάρη, ξεροκέφαλο κι αντιδραστικό. Για να δούμε τις δυνάμεις σου τώρα και πόση εξουσία μπορείς να ασκήσεις. Θα είναι αυτός που θα σου λέει τι θα κάνεις και πώς θα το κάνεις. Δεν είπαμε να γίνεις χαλί να σε πατήσει, αλλά προκειμένου να βαρεθείς τον μαλθακό που θα βαλθείς να επιλέξεις επειδή θα φοβάται να σου πει ένα όχι, καλύτερα να έχεις κάποιον που θα σε βάζει στη θέση σου κι εσύ αυτόν αντίστοιχα.

Θα είναι αυτός που με το που μπεις στο αμάξι θα σου δώσει ένα παθιασμένο φιλί και θα πάρει αυτός την πρωτοβουλία για το πού θα πάτε απόψε. Θα είναι αυτός που δε θα σου χαϊδέψει ποτέ τα αφτιά λέγοντάς σου πάντοτε την ωμή αλήθεια. Αυτός θα είναι που θα σε στήσει στον τοίχο κουνώντας σου το δάχτυλο γιατί έκανες τη μαλακία, διότι τα λάθη είναι για να διορθώνονται και να μην επαναλαμβάνονται. Θα είναι επίσης αυτός που δε θα μπορείς να αντιδράς σαν κακομαθημένο κοριτσάκι όταν δε σου κάνει όλα τα χατίρια. Ούτε θα αντιμιλάς, ούτε θα υψώνεις τη φωνή, ούτε θα υποκρίνεσαι κάποια που δεν είσαι γιατί σε ξέρει καλά. Όλα αυτά όμως κρύβουν μια πολύ όμορφη στρατηγική, στο να μην τον καβαλήσεις κι αυτόν όπως συνήθιζες άλλοτε με τους περισσότερους. Κι έτσι κατ’αυτόν τον τρόπο κατανέμονται ισάξια και δικαίως οι ρόλοι.

Θα σου αρέσει. Θα ζήσεις μια σχέση έντονη δίπλα του. Βεβαίως θα υπάρχουν κι οι διαφωνίες, αλλά δε θα τις βάλεις στη ζυγαριά των αρνητικών, διότι μέσα σου βαθιά θα ξέρεις ότι αυτό που υπάρχει ανάμεσά σας είναι κάτι το αληθινό και το ακόρεστο. Θα τον θαυμάζεις που θα ασκεί τόση επιρροή πάνω σου κι ο θαυμασμός σε μία σχέση είναι το λιγότερο απαραίτητος. Κι αυτός θα σε θαυμάζει, γιατί θα ξέρει ότι αυτή που έχει δίπλα του δεν είναι μια χαζογκόμενα, αλλά αληθινή γυναίκα με τα όλα της, το ίδιο αυστηρή όπως κι αυτός.

Σε ελέγχει, σε διαχειρίζεται σωστά, εγκεφαλικά και σωματικά. Ξέρεις ότι δεν είναι υποχείριό σου και γουστάρεις με αυτή τη δυσκολία, σου αρέσει που είναι δυναμικός όπως εσύ. Σε διεκδικεί καθημερινά γιατί σε θέλει, δεν πάει στα διαθέσιμα, αυτά που βαριέται. Μπορεί να μην είναι ο βγαλμένος απ’ τα όνειρα πρίγκιπας με το άσπρο άλογο, αλλά θα σε βοηθήσει να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Αυτός είναι ο ορίζοντάς. Η κούρασή σου. Η ανάγκη σου για μια άνευ όρων αγκαλιά που θα σου επιτρέψει να αναστενάξεις αποβάλλοντας από μέσα σου τις τοξίνες που έχουν συσσωρευθεί. Τις τοξίνες των παρελθοντικών απογοητεύσεων, τις διαψεύσεις, τους φόβους, τις ανασφάλειες…

Σταμάτα λοιπόν να συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζεις. Συμβιβάζομαι σημαίνει φοβάμαι. Είμαι με κάποιον που δε μου χαρίζει την απόλυτη ευτυχία σημαίνει συμβιβάζομαι. Είμαι με κάποιον που δε με καλύπτει σημαίνει επίσης συμβιβάζομαι. Οπότε όσο δυναμική και σκληροπυρηνική και να φαίνεσαι στον έξω κόσμο ξέρεις ότι αυτά λίγο-πολύ είναι ανεξίτηλα σημεία του χαρακτήρα σου. Αυτός όμως που θα ξέρει πώς να σε διαχειριστεί θα σε κάνει ευτυχισμένη και θα σε ξεκλειδώσει. Θα σε κυνηγήσει, θα σου στείλει πρώτος μήνυμα, θα τολμήσει γιατί ξέρει πόσο αθεράπευτα εγωίστρια είσαι, θα παίρνει όλες τις δύσκολες καταστάσεις στα χέρια του κι επιτέλους κι εσύ θα νιώσεις ότι έχεις έναν αληθινό άντρα δίπλα σου να σε στηρίζει και να σε σέβεται.

Μπορεί ο λόγος του να είναι σκληρός και παγερός, αλλά σαν χαρακτήρας είναι έντονα ερωτικός, θα λιώνεις με ένα του φιλί κι ένα του άγγιγμα. Έχει και λίγο τη φήμη του σαδιστή, θα είναι αυτός που θα στρέψει τα χείλη του σε απόσταση αναπνοής με τα δικά σου, αλλά δε θα σε φιλάει, του αρέσει να σε βασανίζει. Παρακαλάς να σε φιλήσει, προσεύχεσαι σε όλους τους θεούς που ξέρεις ή αν δεν πιστεύεις αποκτάς θρησκεία εκείνη τη στιγμή. Το μυαλό σου παγώνει, δε σκέφτεσαι, κοιτάς, παρατηρείς, περιμένεις να εκμηδενιστεί η απόσταση αυτή. * Δεν είναι αυτός που θα σε βομβαρδίσει με κοπλιμέντα, αλλά η μια δική του καλή κουβέντα είναι η δική σου λύτρωση, δε θα σε θαυμάσει για το ωραίο σου μακιγιάζ ή για το φρεσκοβαμμένο σου μαλλί. Δεν είναι επιφανειακός.

Μεγαλώνοντας μαθαίνεις να εκτιμάς λίγο περισσότερο εκείνους που θα που θα πουν μια καλή κουβέντα γι’αυτό που έχεις μέσα σου. Ξέρεις, είναι λίγοι οι άνθρωποι που αξίζουν να έχουν μια ευκαιρία να σε ζήσουν. Να του τη δώσεις αν θες τη συμβουλή μου. Συνήθως είναι αυτοί που βλέπουν πέρα απ’ το φαινομενικά ορατό, αυτοί που διαβάζουν τα μάτια. Μην ξεχνάς ότι όποιος διαβάζει τα μάτια σου, διαβάζει και την ψυχή σου. Αυτούς να τους εκτιμάς λίγο παραπάνω.  Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει το αρσενικό εγώ σου.

Άστον λοιπόν για λίγο να τα έχει καλά με την εξουσία της σχέσης σας, είναι το αφροδισιακό του και θα σου αρέσει και σένα. Δεν είναι κρίμα να αποφύγεις μια επώδυνη καψούρα μαζί του;

 

*Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί απόσπασμα απ΄το άρθρο του Παναγιώτη Μουστάκα «Και κάπως έτσι την πατάς μαζί της».

Συντάκτης: Νότα Κάρλε
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη