Όλοι έχουμε περάσει από διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας. Έχουμε πονέσει, έχουμε πικραθεί, έχουμε νιώσει λογής και λογής συναισθήματα. Από τότε που συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει και το αντίθετο φύλο, βάλαμε τους εαυτούς μας σ’ έναν αγώνα για να βρούμε το ταίρι της ζωής μας χωρίς να ξέρουμε ακόμη καλά καλά τι πάει να πει ζωή, ποιοι και τι είμαστε εμείς και χωρίς να ξέρουμε ούτε εμείς οι ίδιοι τι ζητάμε.

Ψάχνεις τόσο επίμονα και μ’ όλα αυτά τα εμπόδια, το αποτέλεσμα κάθε φορά είναι να τρως τα μούτρα σου. Πώς να βρεις κάτι που δεν ξέρεις, πώς να το ζητήσεις και πού να το ψάξεις;

Έπειτα έρχονται τα ωραία εύηχα λόγια. Μεγάλοι έρωτες. Τι πάει να πει μεγάλος έρωτας; Πώς είναι ο μικρός δηλαδή; Κεραυνοβόλος έρωτας. Αγάπη της ζωής σου. Μοναδική αγάπη. Το σεξ είναι η πράξη συναίνενωσης δύο ερωτευμένων. Όλα αυτά είναι καλούπια που εμείς οι ίδιοι βάλαμε. Εμείς οι ίδιοι κυριολεκτικά. Κάποτε, δεν υπήρχε η έννοια της αγάπης.

Όλα, τα συναισθήματα, το σεξ και όλα τα παρελκόμενα ήταν μέρος του έρωτα. Εμείς τα διαχωρίσαμε πολύ μετά. Αποσχίσαμε το σεξ από τον έρωτα κι ό,τι έμεινε το ονομάσαμε αγάπη, το βάλαμε σ’ ένα βάθρο και το προσκυνάμε, ενώ το σεξ το πετάξαμε σε μια γωνία με την ενοχή για ένα έγκλημα που δεν είχε κάνει.

Είναι καιρός να πάψεις να αναζητάς μεγάλους έρωτες απ’ τα εφηβικά σου χρόνια, να ενοχοποιείς το σεξ και να το βάζεις σε προϋποθέσεις και στεγανά, σε καλούπια που δεν υπάρχουν παρά μόνο στα μυαλά μας. Λίγη λογική δεν έβλαψε ποτέ κανένα και λίγο να σε νοιάζει τι θα πει ο ένας κι ο άλλος. Ψάξε λίγο και πειραματίσου.

Ίσως το ωμό σεξ με ένα άγνωστο άτομο που γούσταρες με πρωτόγονα αισθήματα να κρύβει μια μαγεία που οι ταμπέλες και οι προκαταλήψεις που έχεις βάλει τώρα δε σε αφήνουν να το γνωρίσεις και να βιώσεις. Κι άμα δεις ότι δε σε ικανοποιεί, τότε μην το κάνεις ξανά. Κανείς δεν σε αναγκάζει να κάνεις κάτι που δε θες. Ίσως τα όριά σου είναι από λίγο, μέχρι πολύ πιο μακριά από εκεί που νομίζεις πως βρίσκονται. Ίσως γνωρίσεις πράγματα που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν.

Να ξέρεις ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν ξέρεις καν να ρωτήσεις -όπως λέει κι ο Άινσταϊν, γι’ άλλο θέμα βέβαια- και κάνουν πράγματα που δεν έχεις φανταστεί ποτέ ότι μπορείς να κάνεις. «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ‘ναι θλιβερή, μωρό μου», λένε. Σκέψου και κρίνε με βάση τις επιθυμίες σου κι όχι με τις επιβολές και τα «δεν είναι σωστό». Πάντα με λογική αλλά επιτρέποντας και στον εαυτό σου να αφεθεί.

Οι μεγάλοι έρωτες έρχονται στην ώρα τους, στην ηλικία που είσαι σε θέση να τους διαχειριστείς και στο επίπεδο εμπειρίας που πρέπει να είσαι για να τους ζήσεις στο έπακρο. Αν τους ψάξεις από νωρίς, ίσως τους βρεις σε χρόνο ανύποπτο και σε σημείο της ζωής σου που δεν μπορείς να τους χειριστείς. Ίσως η επιπολαιότητα σου κοστίσει έναν Σαιξπηρικό έρωτα που θα μπορούσες να βιώσεις. Ίσως η έλλειψη εμπειρίας και σεξουαλικής ωριμότητας σε οδηγήσουν σ’ ένα συμβιβασμό για το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι ποτέ περισσότερο απ’ όσο κρατάει μια συνδρομή στο γυμναστήριο.

Συντάκτης: Ιωάννης Μιχαήλ
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή