Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιλογές μας γίνονται αντικείμενο σχολίων από τρίτους, είτε αυτοί είναι φίλοι μας, συγγενείς μας είτε ακόμα και εντελώς άσχετοι, οι οποίοι έχουν το θράσος να μας ζητάνε τα «ρέστα» για τις επιλογές μας. Τι ζόρι τραβάνε ποτέ μου δεν κατάλαβα, αλλά η αλήθεια είναι πως φταίμε κι εμείς που καθόμαστε και δίνουμε εξηγήσεις.

Βέβαια, ίσως και να μας έχουνε μάθει έτσι -να δίνουμε εξηγήσεις σ’ όλους και για όλα. Εξηγήσεις που δεν οφείλουμε πουθενά, παρά μόνον στον εαυτό μας.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω 6 περιπτώσεις στις οποίες δεν οφείλουμε εξηγήσεις κι απολογίες σε κανέναν.

 

1. Εξηγήσεις για την προσωπική κι οικογενειακή σου κατάσταση

Ως επιεικώς ενοχλητικά θα χαρακτήριζα τα σχόλια αλλά και τις ερωτήσεις περί της προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης ενός ανθρώπου.

«Γιατί δεν έχεις σύντροφο» ;

«Γιατί δεν έχεις κάνει παιδιά ακόμη»;

«Δεν ταιριάζετε», κι άλλα πολλά που τσιγκλάνε ακόμα και το τελευταίο νεύρο στον εγκέφαλό σου.

Είμαι 100% σίγουρη πως έχεις ακούσει ξανά τα πιο πάνω. Ωστόσο και επειδή, πολλές φορές οι άλλοι ρωτάνε ή σχολιάζουν λόγω περιέργειας, δε χρειάζεται να απαντήσεις δίνοντας εξηγήσεις ούτε καν να απολογηθείς. Η προσωπική και οικογενειακή σου κατάσταση αφορά σ’ εσένα και μόνο και δε θα πρέπει να νιώθεις άβολα όταν δέχεσαι σχόλια ή ερωτήσεις. Απλώς, δεν απαντάς και δεν απολογείσαι σε τρίτους -όποιοι και να ‘ναι αυτοί.

 

2. Για τον χρόνο που θέλεις με τον εαυτό σου

Είναι πολύ σημαντικό να ζεις τη ζωή σου όπως σου αρέσει. Αν το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, σου δίνει χαρά, ρε φίλε τι χρειάζεται ν’ απαντήσεις και να δικαιολογηθείς που απόψε δε θες να βγεις και προτιμάς να κάτσεις στον καναπέ να δεις ταινία;

Δε σημαίνει ντε και καλά πως είσαι αντικοινωνικός ή απομονωμένος από τον έξω κόσμο. Σου αρέσει να απολαμβάνεις και τη δικιά σου παρέα. Θες να μείνεις στο σπίτι, να βάλεις τέρμα τη μουσική που σου αρέσει ή να διαβάσεις ένα βιβλίο που αγαπάς. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και πολύ cool μάλιστα, με γεια σου που μπορείς να το κάνεις. Ποτέ μην απολογείσαι για το πώς θα περάσεις το χρόνο σου.

 

3. Εξηγήσεις για την εξωτερική σου εμφάνιση

Θες να αλλάξεις τα μαλλιά σου; Κάν’ το. Θες να αλλάξεις στιλ; Kάν’ το. Ξέχνα την κριτική των άλλων και κάνε αυτό που θες. Έχω κάνει άπειρους πειραματισμούς στα μαλλιά μου και σας τ’ ορκίζομαι, κάθε μα κάθε φορά πάντα βρίσκεται κάποιος να πει «πιο ωραία ήταν πριν γιατί τα άλλαξες;» Λες και τον ρώτησα ρε φίλε. Έτσι ήθελα, έτσι έπραξα. Ποτέ δεν απαντάω σε τέτοιες ερωτήσεις, γυρίζω απ’ την άλλη και φεύγω.

Αυτό ισχύει και για το αν είστε λεπτοί ή όχι, αν αθλείστε, ή αν τρώτε πολύ ή πολύ λίγο. Δεν οφείλεις εξηγήσεις σε κανέναν για την εξωτερική σου εμφάνιση. Για να μάθουν επιτέλους κι αυτοί οι τρίτοι, πως δε ρωτάμε ούτε σχολιάζουμε τέτοια πράγματα.

 

4. Εξηγήσεις για την καριέρα σου

«Δουλεύεις πολύ, είναι επάγγελμα αυτό που διάλεξες»;

Τις πλείστες φορές όταν κάποιος θέλει να αφοσιωθεί στην καριέρα του ή όταν οι περιστάσεις τον αναγκάζουν να διαλέξει μεταξύ καριέρας και του «να έχει ζωή», κατακρίνεται. Κακώς εννοείται γιατί εκτός ότι μια τέτοια απόφαση δεν είναι εύκολη, δεν αφορά στους άλλους. Είναι καθαρά προσωπική επιλογή.

Οι καριερίστες δεν είναι ότι δε νοιάζονται για την οικογένεια ή την κοινωνική τους ζωή. Αντιθέτως, θέλουν να δουλέψουν για να έχουν περισσότερη ασφάλεια στο μέλλον. Όπως και να ‘χει δεν οφείλουν σε κανέναν εξηγήσεις για τις επιλογές τους.

 

5. Για τα πιστεύω ή τις αξίες σου

Καμία δικαιολογία δεν πρέπει να δίνεις για τις αξίες, τα πιστεύω και τις απόψεις σου. Ακόμα κι αν έχεις άλλες απόψεις σε σχέση με τον περίγυρό σου, δεν οφείλεις να εξηγήσεις σε κανέναν, πόσο μάλλον να δικαιολογήσεις τι ήταν αυτό που σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Πρέπει να καταλάβεις πως εσύ είσαι οι αποφάσεις σου και οι άλλοι θα πρέπει να σε αποδεχτούν χωρίς να ζητούν εξηγήσεις. Διαφορετικά πρόβλημά τους. Τώρα αν είσαι στο μέσο ενός διαλόγου, εννοείται πως θα μιλάς με επιχειρήματα.

 

6. Δεν χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις για τις προτεραιότητες που θέτεις στη ζωή σου

Δε χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις αν το μεγαλύτερο σου πάθος είναι τα ταξίδια και θέτεις ως προτεραιότητα μια φορά το χρόνο να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι. Δεν το καταλαβαίνουν όλοι πώς τα καταφέρνεις και γιατί δεν αποταμιεύεις περισσότερα χρήματα για μια ώρα ανάγκης.

Δε χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις κάθε φορά που θες να αγοράσεις κάτι ακριβό με τις οικονομίες σου.

Δεν χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις για τίποτα απ’ όλα όσα έχεις ως προτεραιότητες για σένα.

 

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μην απαντάς σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, κυρίως γιατί πολλές φορές σε θίγουν ή άλλοτε σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Ο κόσμος εύκολα επικρίνει ή και κατακρίνει τις επιλογές μας – και θα ‘χει πάντα κάτι να πει, κάτι να σχολιάσει. Γι’ αυτό και δεν αξίζει να απαντάς και να δίνεις εξηγήσεις σε όλους και για όλα. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ζεις τη ζωή που θες, ελεύθερα. Οι ερωτήσεις που μπορεί να δέχεσαι από τρίτους ίσως να έχουν να κάνουν και με αυτούς, αφού αρκετές φορές αντανακλούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άτομο που κάνει την ερώτηση -όχι τη δική σου.

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου