Πολλές φορές οι συμβουλές που θέλουν ν’ ακούσουν οι άλλοι από μας, είναι πιο απλές απ’ όσο νομίζουμε, ιδίως στην περίπτωση που ένας φίλος ή γνωστός θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Το να πραγματοποιήσει κανείς μια τέτοια κίνηση, εννοείται πως προϋποθέτει πολλά περισσότερα από μια χρηματική επένδυση -κάτι που είναι και το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς από μόνος του και δεν περιμένει από μας να τον συμβουλέψουμε ως προς αυτό. Άλλωστε απαιτούνται πολλά για να γίνει κανείς το αφεντικό του εαυτού του, τα λεφτά δεν αρκούν.

Σου έχω λοιπόν, συμβουλές σε περίπτωση που σκέφτεσαι να δημιουργήσεις από το μηδέν τη δική σου επιχείρηση, συμβουλές τις οποίες είχα ανάγκη κι εγώ να ακούσω όταν πρωτο-ξεκινούσα.

 

1. Έρευνα

Πριν πάρεις την απόφασή σου, σιγουρέψου ότι έχεις διεξάγει σωστή μελέτη για τον κλάδο στον οποίο θα εισχωρήσεις ώστε να ξέρεις τι σε περιμένει. Μάθε για το τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου αλλά κι άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις των οποίων η ιδέα είναι παρόμοια με τη δική σου. Μάθε ποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι αποτελεσματικές και ποιες όχι, γνώρισε τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους που ανήκουν στο ίδιο περιβάλλον. Η σωστή έρευνα θα σε ωθήσει να μεταμορφώσεις την ιδέα σου ξεκινώντας απ’ άλλο επίπεδο!

 

2. Πλάνο

Δημιούργησε ένα πλάνο αλλά φρόντισε να μην εξαρτηθείς από αυτό. Το πλάνο θα αποτελέσει ένα πολύ καλό μέσο καθοδήγησης για τις επιχειρηματικές σου ενέργειες. Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι μπορεί να μη λειτουργήσουν όλα βάσει σχεδίου. Μπορεί να συναντήσεις εμπόδια αλλά κι ευκαιρίες ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι έτοιμος να προσαρμόσεις, να τροποποιήσεις και να αναθεωρήσεις το πλάνο σου. Η αρχική σου ιδέα μπορεί να χρειαστεί βελτιώσεις ή ακόμα και ριζικές αλλαγές. Ο Τζάστιν ΜακΛιοντ δημιουργητής εφαρμογής για ραντεβού, πήρε την απόφαση να αλλάξει ριζικά την εφαρμογή του τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, ώστε να απευθυνθεί σε χρήστες που ενδιαφερόντουσαν για σοβαρές σχέσεις. Η ευελιξία του αποτέλεσε το «κλειδί» για να παραμείνει στην αγορά. Οπότε, ναι μεν πρέπει να έχεις πλάνο πριν βάλεις μπρος την επιχείρησή σου, αλλά παράλληλα, θα πρέπει να είσαι και ευέλικτος στις αλλαγές.

 

3. Δικτύωση

Χρησιμοποίησε τις γνωριμίες σου και δικτυώσου. Με όσο πιο πολύ κόσμο συναναστρέφεσαι και όσο πιο πολύ μιλάς ιδέα σου τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις συναντήσεις ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ιδέα σου πράξη και να την αναπτύξεις. Πώς μπορείς να δικτυωθείς; Πολύ απλά, μπορείς να συμμετέχεις σε σεμινάρια κι εκδηλώσεις συναφή με τον κλάδο σου. Επίσης, μπορείς να μιλήσεις για την ιδέα σου σε γνωστούς και φίλους για να σε φέρουν σε επαφή με τα κατάλληλα άτομα. Ξεκίνα όμως πρώτα από το περιβάλλον σου. Δε λέω να στηριχτείς μονάχα στις γνωριμίες σου αλλά να δικτυωθείς μέσα απ’ αυτές γνωρίζοντας νέο κόσμο.

 

 

4. Επιχείρηση χωρίς καλή ομάδα και συνεργάτες δε γίνεται

Η ομάδα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε κάθε επιχείρηση. Αυτό διότι, με τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου, η ομάδα αλληλοσυμπληρώνεται. Ο καθένας έχει τις δικές του δυνατότητες που μπορεί να συμπληρώνουν τις αδυναμίες που έχει κάποιος άλλος. Δεν είμαστε όλοι για όλα. Έτσι, μια καλή ομάδα θα σε βοηθήσει να αναβαθμίσεις και να μεταμορφώσεις την ιδέα σου. Ο Μπέντζαμιν Άντερσον, ιδρυτής της Amino ανέφερε πως η ποικιλία στις πληροφορίες από ανθρώπους με διαφορετικό background, θα σου δώσει τη λύση για διάφορα θέματα αφού ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του οπτική γωνία. Πόνταρε, λοιπόν, στους συνεργάτες σου γιατί είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν όχι μόνον να υλοποιήσεις αλλά και να αναπτύξεις την ιδέα σου.

 

 

5. Μάθε τα όριά σου θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι η αξιοπιστία και η φήμη χρειάζονται χρόνο. Καλό είναι να γνωρίζεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις και να μη δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς τηρήσεις. Όταν έχεις ήδη μάθει πια τα όρια σου και θέτεις ρεαλιστικούς στόχους για το τι μπορεί να καταφέρεις, θα μπορέσεις να τους επιτύχεις με ένα πιο συστηματικό τρόπο, κερδίζοντας έτσι το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των άλλων. Μαθαίνω τα όριά μου δε σημαίνει ότι λέω όχι σ’ αυτά που δεν μπορώ να κάνω μόνος μου. Αντίθετα, μαθαίνω τα όριά μου σημαίνει διαλέγω άτομα που θα με πλαισιώνουν ώστε να αλληλοσυμπληρώνει ο ένας τον άλλον, με απώτερο σκοπό την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και προϊόντων, σημαίνει ξέρω να ζητάω βοήθεια.

 

6. Πίστεψε στον εαυτό σου και την ιδέα σου

Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνεις πάντα πιστός στον εαυτό και την ιδέα σου. Μονάχα όταν πιστεύεις στην ιδέα σου, μπορείς να πείσεις και τους άλλους. Ο ενθουσιασμός που δείχνεις στους άλλους γίνεται το μέσο για να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν κι εκείνοι την ιδέα σου. Η πίστη που θα σε κατακλύζει θα σου δώσει τη δύναμη που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις τυχόν εμπόδια που ενδεχομένως να συναντήσεις στην πορεία. Ο Γκάρετ και η Μέλανι Μαρέρο συνιδρυτές της Maui Brewing Company απέδωσαν την επιτυχία τους στο ότι δεν τα παράτησαν, με τον Γκάρετ να σημειώνει πως πάλεψαν σκληρά για να πετύχουν. Να πιστεύεις πάντα στο όραμά σου και ποτέ να μην τα παρατάς.

 

7. Ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Μέσα στη σκληρή δουλεία που θα χρειαστεί να καταβάλεις, θα πρέπει να διατηρήσεις μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Να δουλεύεις δε λέω γι’ αυτό που με τόσο μόχθο θες να χτίσεις αλλά να φροντίζεις να αφήνεις ελεύθερο χρόνο για σένα. Να κάνεις πράγματα που θα σε κάνουν να ξεπερνάς το άγχος της καθημερινότητας. Το να ξεκινάς μια επιχείρηση δεν είναι κάτι εύκολο.

 

8. Η επιτυχία είναι πάντα υπό κατασκευή

Η επιτυχία δεν έρχεται πάντα αμέσως και ο δρόμος προς αυτήν, όπως είπε κάποιος, είναι πάντα υπό κατασκευή. Αυτό όμως δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει. Συνεχίζεις να προσπαθείς κι όλοι οι κόποι σου θα ανταμειφθούν. Ίσως αυτό από μόνο του να είναι κι ένα μυστικό προς την επιτυχία!

 

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου