Θα μπορούσε να πει κανείς πως για να προσεγγίζεις και να κερδίζεις εύκολα ανθρώπους, χρειάζεται να έχεις κάποιο ξεχωριστό χάρισμα. Κι όμως είναι πιο απλό από όσο νομίζεις. Φτάνει να βελτιώσεις λιγάκι τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και να ακολουθήσεις τα 6 μυστικά του Dale Carnegie. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους περίεργα ψυχολογικά κόλπα και δύσκολες μεθόδους που μπορεί να φαντάζεσαι, αλλά περισσότερο για πράγματα που πιο πολύ έχουν να κάνουν με την κοινή λογική.

Σύμφωνα με τον Dale Carnegie, Αμερικανό συγγραφέα και λέκτορα, καθώς και δημιουργό μαθημάτων αυτοβελτίωσης, πωλήσεων, εταιρικής εκπαίδευσης, δημόσιας ομιλίας και διαπροσωπικών δεξιοτήτων, αυτοί οι είναι οι 6 απλοί τρόποι για να κερδίζεις και να προσεγγίζεις τους ανθρώπους.

 

1. Να ‘σαι καλός ακροατής

Είτε είσαι σε μια παρέα είτε σε ένα ραντεβού, το να ακούς τον συνομιλητή σου είναι υψίστης σημασίας. Δεν μπορείς να μιλάς όλο εσύ. Θα πρέπει να αφήνεις και στον άλλο χώρο να εκφραστεί, να σε προσεγγίσει. Αν μιλάς όλο εσύ για σένα, πιο πιθανόν είναι ο συνομιλητής σου ή, το άτομο που θες να πλησιάσεις, να θεωρήσει ότι είσαι νάρκισσος ή απλώς εγωκεντρικός. Το να ακούς περισσότερο από ό,τι μιλάς είναι κατά μια έννοια κι αρετή. Δείχνει ότι σέβεσαι το άλλο άτομο και σίγουρα βοηθάει στο να το κερδίσεις!

 

2. Να απευθύνεσαι στο άλλο άτομο ονομαστικά

Επειδή το όνομα είναι στενά συνυφασμένο με την προσωπικότητα ενός ατόμου, με το να απευθύνεσαι στον άλλο ονομαστικά, βοηθάς έτσι ώστε να αισθανθεί σημαντικός, όχι μόνο ως προς εσένα αλλά κι ως προς τον ίδιο. Αναλογιστείτε πόσες φορές έχει προφέρει κάποιος το όνομά σας λάθος και πόσο άβολα νιώσατε εκείνη τη στιγμή, ειδικά αν είχατε ήδη αρκετή ώρα συζήτησης μαζί του. Όταν, λοιπόν, φωνάζεις τον συνομιλητή με το όνομά του δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι γι’ αυτόν, για το τι άνθρωπος είναι. Επομένως, να θυμάσαι πως το όνομα ενός ατόμου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις θετικές εντυπώσεις που θες να δημιουργήσεις.

 

3. Να μιλάς και για θέματα που δεν ενδιαφέρουν μονάχα εσένα

Μη μείνεις μόνο στα θέματα που σε αφορούν και μην προσπαθείς να πάρεις πάνω σου ολόκληρη τη συζήτηση. Ρώτησε τον συνομιλητή σου για διάφορα πράγματα που έχουν νόημα για τον ίδιο, ιδίως εκείνα που δε γνωρίζεις, ώστε να καταφέρεις να μάθεις περισσότερα γι’ αυτόν και να «σπάσεις» τον πάγο της πρώτης γνωριμίας. Εξάλλου, σε όλους αρέσει να μιλάνε για τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν και να νιώθουν ότι κατά κάποιο τρόπο “διδάσκουν”. Άσε, λοιπόν, τον συνομιλητή σου, να μιλήσει για τα ενδιαφέροντά και τις απόψεις του, να διηγηθεί τη δική του ιστορία.

 

4. Να αποφεύγεις τις έντονες διαφωνίες

Κι επειδή η πρώτη εντύπωση μετράει, δεν είναι και το πιο θετικό πράγμα στον κόσμο να διαφωνείς τρανταχτά από την πρώτη συζήτηση. Δε λέω να «καταπνίξεις» την άποψή σου. Απλώς μη βασίσεις τη γνωριμία σας στην κόντρα, ακόμα και για το πιο απλό πράγμα. Ο Dale είχε πει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθείς κερδισμένος από μια διαφωνία γιατί αν έχεις κάνει λάθος, θα χάσεις το επιχείρημά σου. Αν, όμως, έχεις δίκιο, αυτό που θα καταφέρεις είναι να κάνεις τον άλλον να νιώσει μειονεκτικά. Εν ολίγοις, πάλι χαμένος θα ‘σαι σε μια νέα γνωριμία.

 

5. Άσε έξω από τη συζήτηση ατάκες τύπου «κάνεις λάθος»

Αν, ωστόσο, έχεις διαφορετική άποψη και για χάρη της συζήτησης θες να επιχειρηματολογήσεις εναντίον του συνομιλητή σου, μην αρχίσεις τη συζήτηση με τη φράση «κάνεις λάθος». Με τη φράση αυτή ουσιαστικά ξεκινάς μια «μάχη». Πώς θα κερδίσεις κάποιον αν τον θεωρείς αντίπαλο από την αρχή και τον προκαλείς σε μια λογομαχία; Αντί να πεις «κάνεις λάθος», θα μπορούσες να πεις «ξέρεις, σκέφτομαι λίγο διαφορετικά, μπορεί να κάνω και λάθος. Αν είμαι λάθος, θα ήθελα να μάθω το γιατί. Οπότε, ας το συζητήσουμε». Με αυτήν την προσέγγιση δείχνεις πως είσαι ένα λογικό άτομο, που δε θεωρεί πως έχει το αλάθητο, αλλά και πως είσαι ανοιχτός στο να επηρεαστείς και να επηρεάσεις.

 

6. Επίλεξε την καλοσύνη

Όχι επειδή περιμένεις την ίδια συμπεριφορά απέναντί σου, αλλά επειδή εσύ επιλέγεις αυτόν τον δρόμο. Άλλωστε, η ζωή έχει ένα τρόπο να σου ανταποδίδει πάντα την καλή ενέργεια. Να είσαι συμπονετικός, δίπλα σε αυτούς που σε χρειάζονται, χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα. Ο Dale Carnegie είχε γράψει: «Αν ένα άτομο είναι τόσο εγωιστής που δεν μπορεί να μοιραστεί ειλικρινά κι ελεύθερα το καλό με τους άλλους, τότε η ψυχή του δεν είναι καλύτερη από ένα σάπιο μήλο και η ζωή αναπόφευκτα θα τον «ανταμείψει» με την αποτυχία.»

 

Βλέπεις, οι τρόποι που είχε προτείνει ο Dale Carnegie για να προσεγγίζεις ανθρώπους στη ζωή σου, δεν είναι κάτι ριζοσπαστικά καινούριο. Αντίθετα, έχουν να κάνουν με την κοινή λογική και την ενσυναίσθηση που πρέπει να δείχνεις στα άτομα που σε περιβάλλουν και θες να γνωρίσεις καλύτερα ή ακόμη, σε αγνώστους που θες να βάλεις στη ζωή σου. Αν τα πιο πάνω γίνουν καθημερινή συνήθεια, τότε μπορείς να γίνεις ένας μαγνήτης ανθρώπων που θα θέλουν να βρίσκονται κοντά σου, γιατί πλάι σου θα αισθάνονται πραγματικά ξεχωριστοί. Κι εσύ, θα ξέρεις ότι όντως είναι.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου