Σε βλέπω να κάθεσαι μπροστά μου και να με κοιτάς. Αναρωτιέμαι τι έκανα για να αξίζω τόση ευτυχία. Σκέφτομαι τις προηγούμενες σχέσεις μου και πόσο ταλαιπωρήθηκα. Με ανθρώπους που πάλευα για να είμαι κοντά τους κι εκείνοι δυσκολεύονταν για τα πάντα. Να βρουν χρόνο, μέρος και διάθεση για να με δουν. Τώρα έχω εσένα, όμως, απέναντί μου και ψάχνω να βρω τι έκανα διαφορετικά αυτή τη φορά μαζί σου.

Α, ναι ! Δεν άλλαξα. Μεγάλη κουβέντα είπα. Δεν άλλαξα για σένα, δε χρειάστηκε. Δεν άλλαξα για να σου αρέσω, για να με προσέξεις και για να με προσεγγίσεις. Δεν έγινα κάτι διαφορετικό, από αυτό που ήμουν πριν σε γνωρίσω, μόνο για σένα. Γι’ αυτό τα πράγματα είναι αλλιώς μεταξύ μας. Σ’ αγαπώ κι όλα βγαίνουν αβίαστα. Κάνω πράγματα για σένα και μαζί με σένα καθημερινά. Τίποτα από αυτά, όμως, δε θυσιάζει ή υποβιβάζει τη δική μου ελευθερία.

Θα σου πάρω εκείνο το μπλουζάκι, που παρ’ όλο που το βρίσκω απαίσιο, εσένα σου αρέσει τόσο πολύ. Δεν πειράζει, όμως, γιατί θα δω το χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Θα βγω με τις φίλες μου Σάββατο βράδυ παρ’ όλο που είχα κανονίσει μαζί σου, γιατί έχω καιρό να τις δω. Δε φοβάμαι μη μου θυμώσεις, όμως, ξέρω πως θα καταλάβεις. Γι’ αυτό σε διάλεξα. Γιατί δεν κάνεις πράγματα για να σ’ αγαπήσω, αλλά γιατί μ’ αγαπάς.

Θέλεις το καλό μου και την ευτυχία μου. Παραμερίζεις τους εγωισμούς σου για μένα και συμβιβάζεσαι ακόμη κι όταν δε συμφωνείς μαζί μου απόλυτα. Δεν αλλάζεις ούτε κι εσύ, μα δε χρειάζεται εξάλλου. Γιατί εγώ θέλω εσένα κι αυτό που πραγματικά είσαι. Αν ήθελα κάποιον να έρχεται όταν σφυρίζω και να υπακούει τις εντολές μου άβουλα, θα έπαιρνα σκύλο. Καλά είναι τα σκυλιά και τα αγαπάμε, αλλά με ανθρώπους θέλουμε να ερωτευτούμε. Εκείνους που θα κάνουν τα πάντα για μας, επειδή μας αγαπούν, μονάχα όμως αν μέσα τους δε χάνουν τον εαυτό τους.

Θέλει μεγάλη ωριμότητα να μπορέσεις να διαχωρίσεις αυτά τα δύο. To «κάνω κάτι γιατί σ’ αγαπώ» και to «κάνω κάτι για να με αγαπήσεις». Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να αγαπάς τον εαυτό σου για να μπορέσεις να αγαπήσεις κάποιον άλλο. Θα πρέπει να διαθέτεις μαγκιά και αυτοπεποίθηση για να πεις «αυτός είμαι και σε όποιον αρέσω». Με αυτό τον τρόπο όμως το σύμπαν σου θα λειτουργήσει κάπως διαφορετικά.

Θα προσεγγίζεις πλέον ανθρώπους που θα σε θέλουν και θα σε δέχονται όπως είσαι.  Δε θα υπάρξει η ανάγκη να αλλάξεις τις ιδέες σου, τα χόμπι σου και τα ενδιαφέροντά σου για να μπορέσεις να βρεις κάτι κοινό μαζί τους. Δε σε ενδιαφέρει καθόλου αυτό, γιατί ακόμα κι αν τελικά βρεθούν μαζί σου, θα καταπιέζεις διαρκώς τον εαυτό σου για να είσαι συνέχεια αυτό το «όπως πρέπει».

Όταν αγαπήσεις πραγματικά και πάρεις την κατάλληλη ανταπόκριση, οι πράξεις σου θα βγαίνουν μέσα απ’ την καρδιά σου. Θα τις κάνεις ανιδιοτελώς και δε θα σε νοιάζει καθόλου το τι θα πάρεις για αντάλλαγμα.

Στα δίνω όλα, λοιπόν, κι ας μείνω στον άσσο, κι ας μην πάρω ποτέ τίποτα πίσω.  Έτσι γιατί γουστάρω, έτσι γιατί σε γουστάρω.

Χάρισμά σου!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Αποστολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη