Ο σύγχρονος άνθρωπος πλέον περιβάλλεται από τόσα νέα δεδομένα, που πραγματικά δυσκολεύεται να τα απορροφήσει όλα μαζί και πόσο μάλλον να καταλήξει σε σχολιασμούς και συμπεράσματα σχετικά με όλα αυτά.

Υπάρχει βέβαια και μια κατηγορία ατόμων που όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλα τα παραπάνω, αλλά τα ποστάρουν κιόλας με όλη τη σοβαροφάνεια που τους περιβάλλει. Πολύ καλά κατάλαβες, μιλάω για τους εξελιγμένους πλέον μπαμπάδες μας που χειρίζονται τα smartphones και τους υπολογιστές καλύτερα κι από εμάς τους ίδιους.

Φυσικά, δε χάνουν ευκαιρία να μας μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και τις απόψεις τους και διαδικτυακά. Ξεκινάνε δειλά-δειλά με ένα απλό προφίλ στο facebook, το οποίο όσο πάει διανθίζεται και τελικά γίνεται πιο φορτωμένο κι από επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής. Αφού μάθουν τι εστί friend request, κάνουν καινούργιους φίλους από γνωστούς μέχρι και τον άκυρο κινέζο που θα βγει τελευταίος στην προσθήκη των φίλων.

Κι αφού τώρα πλέον έχει έτοιμο το κοινό του, ο hi-tech πατέρας είναι έτοιμος να το διαφωτίσει με γνώσεις εξωτερικής –κι όχι μόνο– πολιτικής. Κλασικά στην αρχή με τα μεγάλα κεφαλαία γράμματα θα γράψει ένα κατεβατό, ως σύγχρονος διαφωτιστής του 21ου αιώνα, με το τι θα έπρεπε ο κύριος Τσίπρας μας να είχε πει, τι θα έπρεπε να είχε συμβεί κατά τη γνώμη του στο Eurogroup της Πέμπτης, τι γνώμη έχει για όλα τα πρωτόγνωρα κοινωνικά φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί τελευταία, πώς του φαίνεται η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας κι όχι μόνο.

Γιατί ο μπαμπάς είναι και διεθνής, δεν αρκείται μόνο στα γεγονότα εσωτερικής σημασίας, γι’ αυτό άλλωστε ποστάρει και στα αγγλικά. Και δώσε από κάτω κι οι άλλοι μπαμπάδες να ρίχνουν τα συγχαρίκια για την ψαγμένη αυτή πολιτική ανάλυση, και να και η θεία η Βούλα απ’ το Λαγό Διδυμοτείχου να στέλνει τα φιλιά της στην υπόλοιπη φαμίλια.

Κι αφού ο καλός μας ο μπαμπάς πήρε και το παλιό μας iphone είπε να δει και πώς βγαίνει αυτή η ριμάδα η selfie. Βγάζει 20-25 – ίδιες όλες– κι όμως επιλέγει μία, την πιο σοφιστικέ, κατά προτίμηση, και τη βάζει προφίλ. Θα μας βάλει κι ένα απόφθεγμα για εξώφυλλο και τώρα είμαστε ολοκληρωμένοι.

Και μια ωραία πρωία που εσύ σκρολάρεις στην αρχική σου, βλέπεις εκείνο το πρώτο like και ξεκινάει το γέλιο. «Παιδί μου, να σε κάνω ταγκ σε ένα βίντεο, τι φωτογραφία είναι αυτή, αυτά τα check in πώς γίνονται; Εγώ να κάνω; Τη μάνα σου πώς θα τη βάλω ότι είναι κι αυτή εδώ; Να της κάνουμε προφίλ!», τυποποιημένη ατάκα του μπαμπά του facebook που τώρα πια ξέρει να κυκλοφορεί στα νερά του.

Κι όταν για τα καλά πια έχουν εξοικειωθεί με όλα τα προφίλ τους σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η ρητορεία μεγαλώνει. Άρθρα από γνωστά sites πάνε κι έρχονται, καταστάσεις με ειδικές αναλύσεις και καυστικά σχόλια που θεωρούν ότι θα αποτιναχθούν στην μπάνκα της δημοφιλίας κι έρχονται όλο χαρά και μας λένε «Κοίτα, 20 likes σε αυτό το post και 3 σχόλια, εντάξει ποιος είμαι;».

Όσο γλυκιά και να μας φαίνεται η αφέλεια τους γύρω από τη γνώση τους για την τεχνολογία και τον τρόπο χειρισμού της, η αλήθεια είναι πως όταν μας κάνουν συνέχεια ερωτήσεις για το πώς γίνεται η δημοσίευση, το σχόλιο, η επισήμανση, γίνονται αρκετά εκνευριστικοί.

Παρ’ όλα αυτά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται πάτημα για τους γονείς αυτούς , που έχουν πάρει την απόφαση να ασχοληθούν με τα νέα μέσα, για να σχολιάσουν, να καυτηριάσουν, να κατακρίνουν καθετί που συμβαίνει στην κοινωνία που ζουν.

Όσο και να σπαμάρουν, η αλήθεια είναι πως πίσω απ’ τα λεγόμενα τους κρύβεται αρκετή δόση ειλικρίνειας για το τι πραγματικά συμβαίνει. Επιτέλους, και οι πιο έμπειροι από εμάς έχουν μέρος στην πολυφωνία των μέσων, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο και να εμπλουτίσει κατά πολύ την πολυμορφία της άποψης , η οποία τείνει να ισοπεδωθεί από τη νεωτεριστική μαζικοποίηση των ιντερνετικών πλατφόρμων.

Γι’ αυτό, μπαμπά μου, ό,τι και να ανεβάσεις εγώ θα είμαι το πρώτο σου like κι εσύ όλο ευγνωμοσύνη, λες και σου προσέφερα κάτι μεγάλο, θα μου πεις ευχαριστώ. Και τώρα που σου έμαθα και πώς να κάνεις share, βάρεσέ μας και καμιά κοινοποίηση, όχι μόνο τραγούδια των Βlues Βrothers για να ελαφρύνεις το κλίμα που συσσωρεύεται απ’ το συνεχόμενα και τεράστια θέματα πολιτικής.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έλλης Β. Ζάχου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Έλλη Β. Ζάχου