Τα παρακάτω γεγονότα αποτελούν αληθινές στιγμές από πραγματικά πρόσωπα. Ουδεμιά σχέση που περιγράφεται δεν είναι μυθοπλασία για την ευκολία του συντάκτη.

Ο Alex και η Ζωή είναι ένα ζευγάρι γνωστών μου.

Γνωριστήκαμε πριν μερικά χρόνια, ένα βράδυ σε κάποιο μπαρ τυχαία. Μετά από τυπικότητες για σπουδές, καταγωγή και ενδιαφέροντα, πέρασα στην κλασική ερώτηση:

«Πόσο καιρό είστε μαζί;»

Τέτοιες στιγμές είναι που περιμένεις γλυκές φατσούλες, στραβωμένα χαμόγελα και όλο υποσχέσεις, μες την καψούρα, βλέμματα.

Αντ’ αυτού το ζεύγος ξέσπασε σε γέλια και πριν αρχίσω να μοιράζω μπουνιές, λόγω πληγωμένου εγωισμού, o Alex με πρόλαβε:

«Εξαρτάται πως εννοείς το μαζί. Υπάρχουν λογιών και λογιών

Παίζει με τα νεύρα μου σκέφτηκα αποφασίζοντας να παίξω κι εγώ με τα δικά του:

«Παρακαλώ, διαφώτισέ με.»

«Τι ξέρεις για τον πολυερωτισμό;» με ρώτησε.

«Όχι αρκετά. Μόνο πως είναι ακόμα μια πιασάρικη λέξη που βαφτίζεις το γεγονός ότι θες ελεύθερα –πώς να το πω έτσι κομψά;– να ξενοπηδάς.»

«Σεβασμός. Ειλικρίνεια. Αλήθεια» ήταν η απάντησή του.

Με ξάφνιασε και πλέον πιστεύω ότι ακολούθησε μια από τις σημαντικότερες συζητήσεις που έχω κάνει πάνω στο θέμα των σχέσεων.

Fast forward στο σήμερα, όπου δε χρειάζομαι πλέον τα λόγια τους για να φτιάξω το δικό μου πορτρέτο.

Για αρχή, λοιπόν, να θυμάστε ότι τα μυαλά λειτουργούν καλύτερα μόνο όταν ανοίγουν, είτε συμφωνείτε είτε όχι. Όλοι έχουμε ακούσει πάνω κάτω για την ταμπέλα σχέσης που ονομάζεται πολυερωτισμός.

Πρόκειται για μια συναινετική ερωτική σχέση με έναν σημαντικό κανόνα στη μεταξύ τους συμφωνία: «Μπορώ να βγαίνω, να γνωρίζω, και να δημιουργώ σχέσεις με άλλες/άλλους.»

Με λίγα λόγια, αποκλειστικότητα καπούτ. Και για τους δυο. Δεν μπορείς να απαιτείς ελευθερία κινήσεων και την ίδια στιγμή να μη σέβεσαι τον άλλον. Ισότητα.

Όμως υπάρχει κάτι πιο βαθύ και αν ο έρωτας τελικά είναι τέχνη, πρέπει να γνωρίσουμε τη λογική πίσω από την ιδέα, όπως ο ζωγράφος μαθαίνει τι είναι ο καμβάς πριν πιάσει τις μπογιές.

Ο ενσυνείδητος πολυερωτικός αντιλαμβάνεται ότι σε μια αληθινή σχέση υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία ανάμεσα στο ζευγάρι. Λογική, ερωτική, και συναισθηματική σύνδεση. Αντίστοιχα,͘ να υπάρχει λογική ανάμεσά σας, όπως το να μένετε (έστω τον περισσότερο καιρό) σε κοντινή απόσταση. Μετά να σε φτιάχνει εγκεφαλικά και σωματικά ο άλλος για να θες να ξεσκιστείτε σαν τα κουνέλια. Και τέλος, οι ψυχές σας να έχουν ξεγυμνωθεί και να αποδέχονται η μια την άλλη.

Η σχέση της ζωής μας λοιπόν θα έχει και τα τρία αυτά στοιχεία στον μέγιστο βαθμό. Όσο το δυνατόν παραπάνω. Και για να μπορέσεις να τη βρεις, δεν μπορείς να χαραμίζεις ένα χρόνο από δω, οχτώ μήνες από κει και τρία χρόνια παραπέρα για να καταλήγεις πάντα στο ότι απλά… «δεν ταιριάζαμε μωρέ».

Άρα μιλάμε για σωστή διαχείριση χρόνου. Σε αντίθεση με τους περισσότερους εκεί έξω, ο πολυερωτικός καταλαβαίνει πως αν μπαίνεις σε αποκλειστική σχέση με όποιον να ‘ναι χωρίς να διερευνήσεις πρώτα πόσο ταιριάζεις, τότε απλώς σπαταλάς το χρόνο σου.

Αυτό δε σημαίνει πως είναι αρνητικός και σνομπ σε όσους ενδιαφέρονται για το ποιόν του. Θα τσεκάρει αυτό που του έφερε η τύχη, κι αν υπάρχει ένδειξη για κάτι όμορφο, τότε ξεκινάει την επαφή. Όμως δε θα επιτρέψει μεγαλύτερη σύνδεση αν αυτό που βλέπει δεν είναι αυτό που θέλει.

Γιατί πρώτα απ’ όλα είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Ξέρει τι δέχεται και τι όχι. Οι διαφορετικές σχέσεις τού δείχνουν συνέχεια όσα απαιτεί να έχει στη ζωή του. Και το σημαντικότερο, ξέρει πως αν συμβιβαστεί με λιγότερα θα μισήσει τον άλλον και στο τέλος͘ το πετσί του το ίδιο.

Σ’ αυτό το σημείο αρνείται να φτάσει γιατί σέβεται όποιον έχει απέναντί. Ξέρει πως είναι άνθρωπος και τίποτα λιγότερο. Δε ζορίζει μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του. Παλεύει για να βρει την αγάπη της ζωής του.

Όσοι αποφασίζουν να γίνουν πολυερωτικοί, άντρες ή γυναίκες, ξεχωρίζουν από τους κοινούς απατεώνες της καρδιάς μόνο επειδή ένα τρίπτυχο κυβερνάει τις ζωές τους.

Σεβασμός, ειλικρίνεια, αλήθεια.

Ο πολυερωτικός δε θα σου τσαμπουνίσει ποτέ φούμαρα για σχέσεις, δικαιολογίες για να μην ανοιχτεί και αδιαφορία για όσα ζητάς και θες. Γιατί είναι αληθινός και αυτή είναι όλη του η ουσία. Εμπνέει την εμπιστοσύνη χωρίς υποσχέσεις λεκτικες͘ μόνο οι πράξεις του μιλάνε. Όταν και αν αλλάξει κάτι μέσα του, θα μιλήσει χωρίς να αφήνει μυστήρια να πλανώνται. Είναι έτοιμος να τελειώσει μια σχέση που δεν οδηγεί πουθενά.

Είναι έτοιμος να μετατρέψει τη σχέση σε αποκλειστική χωρίς φόβο. Και αυτός είναι ο σκοπός στην τελική.

Πριν λίγους μήνες ο Alex έκανε πρόταση γάμου στη Ζωή. Και εκείνη δέχτηκε σχεδόν αμέσως. Μετά από χρόνια πολυερωτικών σχέσεων, μέσα από όλη τη σύνδεση που έφτιαξαν, κατάλαβαν κι οι δυο πως ο ένας είναι ό,τι καλύτερο είχε συμβεί στον άλλον.

Κατάλαβαν πως δεν έχουν πλέον την ανάγκη να ζήσουν άλλους ανθρώπους για να βρούνε τι ζητάνε απ’ το ταίρι τους. Και γι’ αυτό δε θα ήταν πότε στ’ αλήθεια σίγουροι αν δεν σέβονταν, αν δεν ήταν ειλικρινείς και αληθινοί.

Άρα τι λες;

Είναι τόσο κακό να είσαι πολυερωτικός τελικά;

Συντάκτης: Γιάννης Κατάκης