Πάει ο παλιός ο χρόνος. Το 2014 σε λίγες μέρες τελειώνει το ταξίδι του.

Στο τελευταίο I <3 polls της χρονιάς, λοιπόν, οι pillowfighters έκαναν την εξής απλή και πολύπλοκη ταυτόχρονα ερώτηση: «Ήταν το 2014 για ‘σένα μια καλή χρονιά;»

Το αποτέλεσμα; 51% απάντησαν πως το 2014 ήταν μια καλή χρόνια ενώ το 49% είχε αντίθετη γνώμη. Η διαφορά μηδαμινή, σχεδόν ανεπαίσθητη.

Τι κάνει μια χρονιά καλή και τι κάνει μια χρονιά κακή;

Απόλυτα καλή την κάνει ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και απόλυτα κακή ένα πολύ δυσάρεστο. Γιατί δεν γίνεται 365 ολόκληρες μέρες να είναι καλές ή κακές αντίστοιχα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, όμως.

Για τους μισούς από εμάς το 2014 ήταν μια καλή συνολικά χρονιά. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα σ’ αυτούς, διότι κι εγώ «ναι» απάντησα.

«Γιατί ήταν καλή;» θα μας ρωτήσετε, «εσείς δεν είχατε προβλήματα;» θα συνεχίσετε.

Είχαμε και προβλήματα και έγνοιες και σκοτούρες. Είχαμε και δυσάρεστα γεγονότα. Είχαμε και πολλές κακές στιγμές.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είχαμε και γεγονότα τόσο χαρούμενα, ευχάριστα και σημαντικά που σκέπασαν τις κακές μέρες. Τις σκέπασαν τόσο καλά που μας έκαναν να χαρακτηρίσουμε μια ολόκληρη χρονιά καλή.

Τουλάχιστον για ‘μένα, μετά από ένα κακό 2013, το 2014 φαντάζει υπέροχο.

Μια χρονιά είναι καλή εξ’ αιτίας ενός γάμου, μιας γέννησης, μιας πολύ καλής δουλειάς, μιας σχέσης, ενός θαύματος που έσωσε κάποιον δικό μας.

Στην αντίθετη μεριά βρίσκονται οι άλλοι μισοί. Βρίσκεται το 49% των ερωτηθέντων που απάντησαν πως το 2014 ήταν γι’ αυτούς μια χρονιά κακή.

Το ότι είναι έστω και 2% λιγότεροι, έμενα με χαροποιεί κάπως.

Δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν άνθρωπο, που χαρακτηρίζει μια χρονιά κακή, όταν του έχει συμβεί κάτι πολύ δυσάρεστο. Ναι, γι’αυτόν τον άνθρωπο μια χρονιά είναι κακή και μπορεί να είναι και η επόμενη έτσι.

Ένας θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, όπως κι αν το δει κανείς, είναι ένα μη αναστρέψιμο γεγονός. Στοιχίζει, πληγώνει και θέλει χρόνο.

Μια μάνα κι ένας πατέρας που δεν έχουν να ταΐσουν και να ζεστάνουν τα παιδιά τους για μέρες ή και μήνες θα είναι απόλυτα δικαιολογημένοι όταν θα χαρακτηρίσουν μια χρονιά κακή.

Μια ανίατη ασθένεια που χτυπάει απρόσκλητη, επίσης. Ακόμη κι ένας κακός χωρισμός που αφήνει βαθιά σημάδια.

Μη μάθω, όμως, ότι χαρακτηρίσατε τη χρονιά κακή για ασήμαντους λόγους. Σ’ αυτή την περίπτωση θα σας κατηγορήσω.

Δεν είναι η χρονιά κακή όταν δεν ψωνίσαμε 15 φορέματα, 9 μπλούζες και 27 κραγιόν. Κακή θα ήταν αν φορούσαμε τρύπια ρούχα κι έξω χιόνιζε.

Δεν είναι κακή όταν δεν μπορούσαμε να βγούμε κάθε Σάββατο και να πιούμε 6 ποτά. Θα ήταν αν δεν είχαμε να φάμε.

Δεν είναι κακή όταν μας χώρισε ο Σάκης ή η Σούλα για τα μάτια κάποιου άλλου. Κάπου υπάρχουν άλλα μάτια που κοιτάζουν πιο βαθιά.

Καλή ή κακή πάντως, πέρασε. Και μεταξύ μας όλοι έχουμε και θετικά κι αρνητικά να θυμόμαστε.

Σηκωθείτε τώρα να ετοιμάσουμε το προπέρσινο καλό μας φόρεμα και το περσινό καλό πουκάμισο για να υποδεχτούμε το νέο χρόνο. Τον λένε 2015 και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει.

Μόνο να ευχηθούμε μπορούμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι για να τον κάνουμε ευχάριστα αξέχαστο.

Από τους pillowfighters έχετε ευχές για υγεία, τύχη, αγάπη, χαμόγελα κι έρωτα κι ό, τι άλλο εύχεται η δίκη σας καρδιά.

Καλή χρονιά, λοιπόν. Ευτυχισμένο 2015.

 

Συντάκτης: Σταυρούλα Φωτιάδου