Το καλοκαίρι οδεύει προς το, τυπικό, τέλος του και σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ρυθμούς ρουτίνας ξανά. Οι περισσότεροι έχουμε πάει διακοπές και με την επιστροφή μας, προσπαθώντας να επανέρθουμε στη δική μας πραγματικότητα, βάζουμε προγράμματα, κάνουμε οργανογράμματα για τη νέα εργασιακή και μαθητική χρονιά που είναι στο κατώφλι, παίρνουμε αποφάσεις, ξανακάνουμε σχέδια απ’ την αρχή, τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» τριγυρίζουν στα κεφάλια μας ενώ προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε το μυαλό μας απ’ το αραλίκι στην παραλία κι απ’ τα γέλια τα θερινά. Η ισορροπία μεταξύ καλοκαιρινών αναμνήσεων και πραγματικότητας είναι λίγο ζόρικη στην αρχή, αλλά ας ευχηθούμε να είμαστε γεροί και του χρόνου να χαρούμε και πάλι τον ήλιο και τη θάλασσα.

Τι είναι αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι, όμως, μετά τις διακοπές μας; Μήπως ξεκινάμε να κάνουμε οικονομία, γιατί βγήκαμε λίγο εκτός με τα κοκτέιλ και τα ξενύχτια; Μήπως νιώθουμε μια μελαγχολία, που ίσως να οφείλεται στο ότι μας λείπει η ξενοιασιά των διακοπών; Είμαστε από ‘κείνους που ξεκινάμε αμέσως να οργανώνουμε τις επόμενες ή ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που δεν πήγαν ακόμη, άρα έχουν κάτι να περιμένουν; Σ’ αυτά τα ερωτήματα κληθήκαμε να απαντήσουμε όλοι στην ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας κι οι απαντήσεις, με σειρά απ’ το τελευταίο μέχρι το πρώτο, σας παρατίθενται παρακάτω:

Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 13,61%, ανήκετε εσείς που ξεκινάτε την οικονομία, καθότι, όπως είναι σε όλους μας γνωστό, στις διακοπές γινόμαστε γαλαντόμοι, πέραν του δέοντος ίσως, οπότε στην επιστροφή μας στην καθημερινότητα διαπιστώνουμε πως θα ζοριστούμε λιγάκι παραπάνω τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου μέχρι να ξαναέρθουμε στα ίσια μας. Δυστυχώς, οι υποχρεώσεις μας δε γνωρίζουν εποχή, οπότε ποτέ η οικονομία δεν έβλαψε κάποιον κι επίσης το κονδύλι που θα μαζευτεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις επόμενες διακοπές.

Αμέσως μετά, και στην τρίτη θέση με ψήφους που αντιστοιχούν στο 16,55%, έρχεστε εσείς που δεν πήγατε ακόμη διακοπές και πολύ στεναχωριόμαστε να ξέρετε. Ελπίζουμε να τα καταφέρετε οσονούπω και να βρείτε την ευκαιρία για λίγη χαλάρωση, θάλασσα κι ήλιο, όσο ακόμη επιτρέπεται από τον καιρό. Βέβαια, αν ανήκετε στην κατηγορία που εργάζεστε πάντα τα καλοκαίρια, μπορείτε να οργανώσετε κάτι αμέσως μετά το πέρας της σεζόν.

Στο παρά λίγο της πρωτιάς, και στη δεύτερη θέση με 26,98%, βρίσκονται όσοι ξεκινάνε αμέσως να οργανώνουν τις επόμενες διακοπές τους και να βάζουν τις βάσεις για τη νέα τους εξόρμηση με σκοπό τη χαλάρωση και τη διασκέδαση. Ως γνωστόν «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», οπότε καθετί που οργανώνεται νωρίτερα κι όχι την τελευταία στιγμή έχει πολύ καλές προοπτικές οικονομίας κι επιτυχίας.

Η πλειοψηφία, όμως, που κατακτά και την πρώτη θέση με ποσοστό 42,86%, μελαγχολεί. Ίσως η επαναφορά στην πραγματικότητα να προκαλεί θλίψη και νοσταλγία ταυτόχρονα. Μπορεί η ξενοιασιά κι η διασκέδαση να λείπουν με τη μορφή των καλοκαιρινών διακοπών κι αυτό να φέρνει λίγη γλυκιά θλίψη που μεταφράζεται σε μελαγχολία. Είναι λίγο βάρβαρη η επαναπροσαρμογή στη ρουτίνα, αλλά καλό θα ήταν να ‘χουμε κατά νου πως το επόμενο καλοκαίρι δεν είναι δα και τόσο μακριά. Είθε οι αναμνήσεις των διακοπών να ‘ναι το γιατρικό για ό,τι αναποδιά μπορεί να προκύψει μέσα στον χρόνο μέχρι να ξαναπάμε! Κι η μελαγχολία να μετατραπεί σε ανάσες επαναφόρτισης αναμνήσεων, κάθε φορά που θα χρειαζόμαστε για να πάρουμε κουράγιο.

Καλό φθινόπωρο, λοιπόν, το οποίο θα έρθει όπου να ‘ναι, και σε όποιον σας πει κάτι για έναν «καλό χειμώνα» ζητήστε του να δει το ημερολόγιο!

Συντάκτης: Σοφία Σοφιανίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη