pillow136666

Το καλοκαίρι ήρθε, έστω και ημερολογιακά, μιας κι ο καιρός μας κάνει ακόμα τερτίπια, αλλά μερικές συνήθειες είναι παντός καιρού. Για ακόμα μια εβδομάδα το αναγνωστικό μας κοινό είχε την ευκαιρία με την ψήφο του να μας πει την άποψή του σχετικά με το τι σημαίνει συνήθεια μέσα σε μια σχέση. Οι δύο από τις τρεις απαντήσεις επί του θέματος του Poll αυτής της εβδομάδας, κονταροχτυπήθηκαν, μιας κι η διαφορά στις ψήφους ήταν μικρή, έχουμε όμως ξεκάθαρο νικητή. Για να δούμε, λοιπόν, αναλυτικά ποια ήταν η δική σας άποψη σχετικά με το τι σημαίνει συνήθεια ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.

Στην πρώτη θέση, με διαφορά στήθους, αφού συγκέντρωσε το 41,5% των συνολικών ψήφων βρίσκεται η άποψη πως η συνήθεια ανάμεσα σε ένα ζευγάρι δεν είναι καθόλου κακή, αντιθέτως οι δύο σύντροφοι έχουν βρει αυτό που τους ταιριάζει οπότε δεν έχουν λόγο να βγουν από μια καθημερινότητα που καλύπτει και τις δύο πλευρές. Τους αρέσει ο τρόπος ζωής που έχουν επιλέξει, οπότε δεν έχουν επιθυμία να προβούν σε κάποια αλλαγή. Εννοείται πως αυτός δεν είναι ο απόλυτος κανόνας, μιας και σε κάθε ζευγάρι υπάρχουν στιγμές που προσθέτουν μια πινελιά διαφορετικότητας από τα συνηθισμένα, είτε ακούσια είτε ηθελημένα.

Στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά από την πρώτη, βρίσκεται η ακριβώς αντίθετη άποψη. Το 38,5%, λοιπόν, με μόλις είκοσι ψήφους διαφορά από την νικητήρια επιλογή, απάντησε πως το να επέλθει η ρουτίνα είναι κακό σε μια σχέση, μιας και δηλώνει πως το ζευγάρι βαριέται να προσπαθήσει. Εκείνοι που έδωσαν αυτή την απάντηση υποστηρίζουν πως μια σχέση χρειάζεται συνεχείς εναλλαγές κι εκπλήξεις, μικρές ή μεγάλες, ώστε από τη μια να μη βαρεθείς και να μη ρουτινιάσεις, βιώνοντας μια διαρκή «ημέρα της Μαρμότας» και από την άλλη να μη θεωρήσεις ως δεδομένο το ταίρι σου. Οι εκπλήξεις είναι εκείνες που κρατάνε τη φλόγα ζωντανή και τους συντρόφους σε εγρήγορση και συνεχή επαγρύπνηση για να ευχαριστήσουν τον άνθρωπό τους.

Στην τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας το 20% των απαντήσεων, είναι η άποψη πως η συνήθεια ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι οιωνός πως θα πρέπει να σκεφτούν να χωρίσουν. Αρκετά απόλυτη η άποψη, μιας και αφήνουν στην άκρη όλα όσα μπορεί να δένουν δύο πρόσωπα μεταξύ τους. Σίγουρα, για κάποιους δεν είναι οι ιδανικό να ζουν σε μια σχέση που δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στη μία ημέρα με την προηγούμενη ή την επόμενη κι όλα γίνονται βάσει προγράμματος και δεν αποκλίνουν από αυτό ούτε στο ελάχιστο, είναι όμως στο δικό τους χέρι, εφόσον θέλουν να προσπαθήσουν για αυτή τη σχέση να κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

Το κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό κι οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που τους έφεραν κοντά, τους ένωσαν και τους κρατάνε ακόμα μαζί. Και σίγουρα πολλά από αυτά έχουν ενταχθεί μέσα στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Εάν για παράδειγμα ένα από τα πράγματα που τους ένωσαν εξαρχής ήταν ότι κι οι δύο λατρεύουν να βλέπουν τις ίδιες σειρές, δεν είναι κακό να το εντάξουν στην κοινή τους πορεία. Άλλωστε, οι κοινές δραστηριότητες δένουν δύο ανθρώπους.

Εφόσον κάποιοι νιώθουν ασφάλεια σε μια ρουτίνα που έχουν φτιάξει για τον εαυτό τους και για το ταίρι τους κι είναι κι οι δύο ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, εκείνοι που βαριούνται και θέλουν συνεχώς εναλλαγή εικόνων και παραστάσεων δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκφέρουν άποψη. Το θέμα είναι και οι δύο σύντροφοι να έχουν την ίδια άποψη, κοινές επιθυμίες κι από κει και πέρα κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να εκφέρει γνώμη. Η ευτυχία είναι καθαρά προσωπική επιλογή και δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Θα κάνουμε όσα γουστάρουμε να κάνουμε, είτε είναι να λιώνουμε στον καναπέ κάθε μέρα αγκαλιά είτε να παίρνουμε τα βουνά, τα λαγκάδια και τις θάλασσες μέρα παρά μέρα μη γνωρίζοντας τι μας ξημερώνει αύριο. Το πιο σημαντικό βέβαια σε όλα αυτά είναι όλα όσα κάνουμε να τα κάνουμε μαζί. Γιατί το «μαζί» φέρνει την ευτυχία και στους δυο μας.

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα