Ζητήσαμε την άποψή σας σχετικά με ένα διαχρονικό ζήτημα που προκύπτει συχνά στις μεγάλες παρέες, ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων και ηλικιακού εύρους της παρέας. Ο λόγος για τη δημιουργία και την εξέλιξη ενός ειδυλλίου ανάμεσα σε δύο από τα μέλη της παρέας, γεγονός που ενδεχομένως να ανατρέψει τις ισορροπίες που υπάρχουν σε αυτή τη δεδομένη στιγμή και να δημιουργήσει, άμα τη εμφανίσει του, μια νέα πραγματικότητα.

Στην πρώτη θέση ανήκουν εκείνοι που ψήφισαν πως ένας έρωτας μεταξύ φίλων ίσως να αποτελέσει μια άβολη και περίπλοκη κατάσταση στην παρέα. Είναι γνωστό πως κάθε αλλαγή των δεδομένων σε οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχα συναισθήματα, όμως εδώ οι ενδοιασμοί και οι ενστάσεις των λοιπών μελών της παρέας εδράζονται κυρίως σε μια ενδεχόμενη όχι καλή εξέλιξη της ιστορίας αυτής. Για σκέψου να καλείσαι να διαλέξεις πλευρά, όταν το ζευγάρι διαφωνεί και τσακώνεται! Για σκέψου να μην ξέρεις ποιον από τους δύο να πρωτοπαρηγορήσεις, αφού και οι δυο είναι φίλοι σου, και εν τέλει να διαλέγεις αυτόν που κατά την άποψή σου έχει δίκιο, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να βρεις τον μπελά σου από τον άλλον! Όχι καλή εξέλιξη, αλλά σου έχω και το έσχατο σενάριο. Έστω ότι το ζευγάρι χωρίζει τελικά, γεγονός που αποτελεί από μόνο του μια δυσάρεστη και άβολη εξέλιξη. Ποιος σας διασφαλίζει ότι δε θα σπάσει και η παρέα μαζί με το ζευγάρι; Μπελά που βάλαμε στο κεφάλι μας, θα μου πεις τώρα, ωστόσο δε χρειάζεται να φέρνουμε πάντα την καταστροφή από την αρχή! Μπορεί, εν τέλει, το ζευγάρι να τα πηγαίνει μια χαρά και να μη χρειαστεί να πραγματοποιηθεί κανένα από τα άνωθι αναφερθέντα σενάρια!

Στη δεύτερη θέση ανήκουν οι «μικρές προξενήτρες» της παρέας, αυτές που έχουν βάλει σκοπό το ειδύλλιο αυτό μεταξύ των φίλων τους να ευοδώσει one way or another! Έτσι, κοινές έξοδοι κανονίζονται και διακριτικά hints ρίχνονται σε κατά μονάς συζητήσεις με τους δύο φίλους που θέλεις τόσο πολύ να δεις ζευγαρωμένους αφού ο ένας αρέσει στον άλλον. Παράλληλα, η «μικρή προξενήτρα» της παρέας έχει και το ρόλο της εμψυχώτριας του ερωτευμένου (ή του εμψυχωτή), σπρώχνοντάς τον διαρκώς μπροστά κάθε φορά που έχει δεύτερες σκέψεις ή ντρέπεται να εκφράσει στο πρόσωπο του πόθου του τα συναισθήματά του. Εύγε, φίλες και φίλοι, που βρίσκεστε σε αυτήν την κατηγορία και θέλετε να δείτε τους φίλους σας ζευγάρι και ευτυχισμένους, ωστόσο θα πρέπει να προσέξετε να μην υπερβείτε τα όρια και μπλέξετε στη μεταξύ τους επικοινωνία και διάδραση περισσότερο απ’ ότι ενδεχομένως πρέπει!

Στην τρίτη και τελευταία θέση βρίσκονται τα «πειραχτήρια» της παρέας, αυτοί που έχουν καταλάβει ότι ένας νέος έρωτας γεννιέται μεταξύ δύο φίλων τους και δεν έχουν σκοπό να τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί! Και δωσ’ του οι πλακίτσες και δωσ’ του τα αστειάκια περί του νέου έρωτος, συχνά χωρίς καμία διακριτικότητα προς τους ερωτευμένους. Αγαπητά μου «πειραχτήρια», είναι πολύ ωραία η πλακίτσα και το χιουμοράκι εντός παρέας, ωστόσο είναι κρίμα να φέρνετε τα παιδιά σε δύσκολη θέση, ακόμα κι άθελά σας. Ειδικά αν το ζευγάρι-to-be είναι δύο παιδιά λιγάκι πιο ντροπαλά από το μέσο όρο, πιθανότατα μια τέτοια πρακτική να τους κλείσει περισσότερο στα καβούκια τους και να ντραπούν ακόμα περισσότερο να εκδηλωθούν, με πιθανό αποτέλεσμα να μη γίνουν, εν τέλει, ζευγάρι ποτέ!

Συνοψίζοντας, λοιπόν, βλέπουμε πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο πώς ο καθένας από εμάς χειρίζεται την ύπαρξη ενός νέου έρωτα στην παρέα του. Όποια, όμως, και να είναι η άποψη και η στάση μας απέναντι στη νέα αυτή συνθήκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η φιλία προϋποθέτει να θέλουμε να βλέπουμε τους φίλους μας ευτυχισμένους και αυτό αποτελεί το βασικό κίνητρο της συμπεριφορά μας απέναντι στο ενδεχόμενο ύπαρξης ενός νέου έρωτα εντός παρέας. Besides, είναι πολύ πιθανό ο νέος μας έρωτας να είναι τόσο δίπλα μας, ακόμα και στην ίδια μας την παρέα, που να μη σκεφτήκαμε ποτέ να τον αναζητήσουμε εκεί. Εσύ; Θα το ρίσκαρες;

Συντάκτης: Έλενα Καργοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.