Κάθε μέρα η ίδια ρουτίνα, δουλειά, δουλειά, δουλειά. Άγχος, τρέξιμο, συνεχής προσπάθεια να γίνουν όλα γρήγορα και σωστά και να μην απογοητευτούν εργοδότες, πελάτες αλλά και εμείς οι ίδιοι. Σαν άνθρωποι όμως που είμαστε, κάποια στιγμή όλοι θα κάνουμε ένα λάθος. Το θέμα είναι πώς το χειριζόμαστε τελικά;

Στο poll αυτής της βδομάδας, σας ρωτήσαμε τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάνετε ένα μεγάλο λάθος στη δουλειά που δεν έχει πάρει χαμπάρι κανείς και πώς το διαχειρίζεστε. Οι περισσότεροι από εσάς -συγκεκριμένα ένα ποσοστό της τάξης του 42,2 %- απάντησε ότι το λένε στον υπεύθυνο ώστε να μη γίνει καμιά στραβή. Όλοι όσοι συμφωνείτε με την συγκεκριμένη άποψη είστε άνθρωποι συνεπείς, σίγουρα αγχώδεις, ειλικρινείς που δεν μπορείτε να κρύψετε τίποτα, γιατί έτσι κι αλλιώς θα φανεί -ή τουλάχιστον έτσι νομίζετε. Δε σας αρέσει να προσποιείστε και θεωρείτε ότι τα πάντα είναι καλύτερα όταν λέτε την αλήθεια, κι ας παίρνετε το ρίσκο και ας πρέπει να αναλάβετε τις συνέπειες των πράξεών σας. Φέρεστε όπως θα θέλατε να σας φερθούν, με ειλικρίνεια, και ελπίζετε ότι αυτό θα εκτιμηθεί από τον εργοδότη και τους γύρω σας. Θέλετε να τα έχετε καλά και με τον εαυτό σας, να μην αισθάνεστε τύψεις όταν κάτι δεν πάει καλά, νιώθετε την ανάγκη να παραδεχτείτε το λάθος σας, και -γιατί όχι;- να ζητήσετε και συγγνώμη. Ο καλός επαγγελματίας άλλωστε φαίνεται στις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Στην δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά -και συγκεκριμένα 41,7%- βρίσκεστε εσείς που ψηφίσατε ότι το κουκουλώνετε όπως-όπως και ζητάτε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεστε. Εσείς είστε της άποψης ότι δεν είναι ανάγκη να το πείτε μεν στον υπεύθυνο, εφόσον μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά, αφού υπάρχει κάποιος άλλος που μπορείτε να εμπιστευθείτε και να ζητήσετε τη γνώμη και τη βοήθειά του. Δεν παίρνετε το ρίσκο να δημιουργηθεί σύγκρουση, αλλά ούτε παραβλέπετε το λάθος που κάνετε. Προσπαθείτε να πετύχετε δύο σε ένα χωρίς να προκαλέσετε, αλλά σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος να το ανακαλύψει κάποια στιγμή ο υπεύθυνος και τότε ίσως και να χρειαστεί να βρείτε μέρος να κρυφτείτε.

Στην τρίτη και τελευταία θέση βρίσκεστε εσείς που απαντήσατε ότι σιγά μη μιλήσετε, πολύ φθηνά τη γλιτώσατε κιόλας, με ποσοστό 16,1%. Εσείς πιθανόν δεν τα πάτε πολύ καλά με την αλήθεια και πιστεύετε ότι το ψέμα κάποιες φορές χρειάζεται. Σίγουρα μπορείτε να προσποιηθείτε και δεν σας πτοεί ένα λάθος. Ωστόσο ένα λάθος μπορεί να φέρει ένα επόμενο και πάει λέγοντας. Ούτε εσείς ρισκάρετε να απογοητεύσετε τον εργοδότη- υπεύθυνό σας και ας υπάρχει κι εδώ ο κίνδυνος να το μάθει αργότερα και -στην καλύτερη- να σας κατσιαδιάσει ή -στη χειρότερη- να ψάχνετε καινούρια δουλειά. Πιστεύετε ότι ένα λάθος μπορεί να σας στοιχίσει την ίδια σας τη θέση και δεν είναι χαζό να σκάβετε μόνοι σας το λάκκο σας;

Κάθε λάθος είναι διαφορετικό. Σίγουρα υπάρχουν λάθη που σώζονται και λάθη που όσο και να θες δε διορθώνονται. Μπορεί ο τρόπος που θα το διαχειριστείς να σε κρίνει και σαν άνθρωπο θα μου πεις; Έχει να κάνει με το χαρακτήρα που έχεις απέναντί σου και την εικόνα που έχεις και εσύ για τον εαυτό σου. Άλλωστε ο πιο αυστηρός κριτής του είσαι εσύ ο ίδιος. Και η συμβουλή της ημέρας λοιπόν; Να ακολουθείς το ένστικτό σου και να είσαι αληθινός για σένα κι όχι για τους άλλους. Και να διορθώνεις τα λάθη σου ακόμα κι αν τα ξέρεις μόνο εσύ.

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.