Την περασμένη εβδομάδα, στο πρώτο κλείσιμο του ματιού των Χριστουγέννων, σας ρωτήσαμε στο I <3 Polls αν θα στολίσετε ενόψει γιορτών ή όχι.

Κοινώς σας δώσαμε δυο ρόλους να διαλέξετε!

Άγιος Βασίλης ή Εμπενίζερ Σκρούτζ;

Το 75% από εσάς λοιπόν, επέλεξε τον Άγιο Βασίλη και γιρλάντες και στολίδια, ενώ το 25% επέλεξε τα πιο μουντά και μελαγχολικά Χριστούγεννα.

Η αλήθεια είναι πως κι εμείς εδώ στο pillowfights, αγαπάμε τα Χριστούγεννα αν και ανάμεσά μας, έχουμε και τον καλικάτζαρό μας aka Μαρκήσιος Παπαχώστας που μας έκανε ξεκάθαρες τις απόψεις του περί Χριστουγέννων πρόσφατα.

Κατά τ’ άλλα, συμμεριζόμαστε την ανάγκη για να βγούμε λίγο από το γκρι των ημερών. Να βάλουμε λίγο χρώμα στο σπίτι μας, στην δουλειά μας.

Να σκορπίσουμε λίγη μαγεία παραπάνω και να ξυπνήσουμε παιδικές αναμνήσεις και ανέμελες στιγμές.

Η ανάγκη μας για στόλισμα, είναι η αντίστασή μας σε όλο αυτό που μας καταβάλει τα τελευταία χρόνια και καταπίνει την διάθεσή μας και το χαμόγελό μας.

Αγαπάμε τις μέρες που έρχονται, αγαπάμε τις μυρωδιές τους από γλυκά και φαγητά, από κανέλα και ζεστό Gluhwein.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα μπισκότα, στα κουλούρια, στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, στις δίπλες (που καμιά φορά γίνονται και τρίπλες).

Χανόμαστε μέσα στην ζεστασιά των ημερών που είναι η αφορμή να ξεχάσουμε για λίγο τον δικτυακό μας εαυτό και να μαζευτούμε με παρέες και φίλους και ποιος μπορεί τελικά να πει όχι σε αυτά τα μεγάλα, ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια, που ξεκινάνε από το μεσημέρι και πιάνει νύχτα κι εμείς ακόμα έχουμε πράγματα που δεν έχουμε προλάβει να πούμε.

Και πώς να μην μας βρει η νύχτα, ακόμα και το ξημέρωμα όταν έχουμε να απολαύσουμε μια σειρά από αργίες και μέρες που τις εξαντλούμε μέχρι το τελευταίο λεπτό τους, σε σημείο να χρειαζόμαστε άδεια να ξεκουραστούμε από τις αργίες.

Είναι άλλωστε κι αυτός ο touch the soul ήχος της χριστουγεννιάτικης jazz αγγίζει ακόμα και τις πιο απρόσιτες χορδές μας.

Και ποιος δεν ονειρεύεται για τις μέρες που έρχονται να κλείσει τα φώτα, να αφήσει μόνο τα λαμπάκια του δέντρου και να χωθεί σε έναν καναπέ με τον καλό του, την καλή του, τον όποιο του και να δει για εκατοστή φορά τις ίδιες Χριστουγεννιάτικες ταινίες;

Μπορεί να μοιάζει τόσο άσκοπη αυτή η ματιά στις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι, αλλά η αλήθεια παραμένει πως η ανάγκη μας να ξεφύγουμε αυτές τις μέρες από όλα αυτά που έχουμε συσσωρεύσει μέσα μας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι μεγαλύτερη.

Είναι η ψυχή μας που ζητάει λίγη ζεστασιά παραπάνω, που αναζητάει την αγκαλιά πιο εύκολα, την αγάπη, τη συγγνώμη.

Δεν έχει σημασία λοιπόν αν θα στολίσετε νωρίς ή αργά, αν θα στολίσετε δέντρο, καράβι ή κλαδιά, δεν χρειάζεται να βγείτε και να ξοδέψετε για καινούρια στολίδια και ακριβά πλουμίδια.

Ανοίξτε τις κούτες τις παλιές, βγάλτε τα ξεχασμένα στολίδια και σκορπίστε τα στο σπίτι.

Πάρτε και μερικά κεριά, χαμηλώστε τα φώτα και απολαύστε την ουσία των ημερών που έρχονται.

Και με πιο γεμάτη ψυχή, πιο γεμάτες μνήμες και ζωές γινόμαστε και πιο γενναιόδωροι στην ουσία κι όχι στα λόγια.

Γιατί στο τέλος της μέρας, την ουσία αναζητάμε όλοι.

Κι αυτό το 75% που μας είπε πως θα στολίσει και θα μπει στην ψυχολογία των ημερών, όσο και το υπόλοιπο 25% που βιώνει διαφορετικά τον ερχομό των γιορτών, αυτό που έχουν ανάγκη και οι μεν και οι δε, είναι να γεμίσει η ζωή τους από όλα όσα έχουν στερηθεί, από όλα όσα τους έχουν λείψει αλλά και από όσους τους έχουν λείψει. 

Συντάκτης: Σοφία Παπαηλιάδου