Υπάρχουν κατηγορίες και κατηγορίες ανθρώπων που συναντάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη ζωή σου. Όμως σαν την κατηγορία ανθρώπων που σου κάνουν delete από τα social media και νιώθουν ότι έκαναν κάτι σημαντικό, δεν έχει. Πρώην φίλοι, πρώην σχέσεις, πρώην συνάδελφοι, ξαδέρφια, τριτοξάδερφα, μπατζανάκηδες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να σε σβήσουν απ’ τα social media και θεωρούν ότι είναι κάτι το αξιοσημείωτο.

Αρχικά, θα πρέπει να ερευνηθεί τι σκέφτονται αυτά τα άτομα όταν φτάνουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Δηλαδή, πριν κάνουν, ρε παιδί μου, κάποιον delete σκέφτονται «Θα του δείξω εγώ του μαλάκα» κι αποφασίζουν ότι αυτό θα στιγματίσει τη ζωή κάποιου; Ή σκέφτονται κάτι του στιλ «Καλά, μόλις το καταλάβει θα πάθει ντουβρουτζά! Δε θα ξέρει από πού του ‘ρθε». Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν ότι πρέπει επειγόντως να βρουν κάποιο σκοπό στη ζωή τους. Άμεσα.

Αντικειμενικά, κάποιες φορές δημιουργούν ένα μπέρδεμα. Βάζουν κάποιους στη διαδικασία να σκεφτούν «τι μαλακία παίχτηκε τώρα;». Ίσως, δηλαδή, βγαίνει πολλές φορές το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συνηθισμένη, όμως, αντίδραση είναι «ένας λιγότερος φίλος στην προσωπική μου σελίδα, ένας λιγότερος μαλάκας στα update της αρχικής μου». Αυτό το ξέρουν όσοι κάνουν εκδικητικά delete ή δεν τους νοιάζει, γιατί αν το μάθουν θα πληγωθεί το εγώ τους;

Υπάρχει η υποψία πως οι άνθρωποι που κάνουν τα εκδικητικά delete, είναι οι ίδιοι που όταν τσακώνονταν με κάποιον στο Γυμνάσιο, έσβηναν την επαφή του απ’ το κινητό τους. Μιλάμε για τεράστια εκδίκηση, έτσι; Φήμες λένε ότι κανείς δεν τσακώθηκε μαζί τους από τότε, για να μην αναγκαστούν να φάνε, πάλι, το κρύο πιάτο της εκδίκησης. #not 

Το απίστευτο είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που, αντί να σου ξεκαθαρίσουν ποιο είναι το πρόβλημα που έχουν μαζί σου, σου κάνουν delete κι όταν τους απευθύνεις το λόγο από κοντά, κάνουν τις πάπιες και – υποθέτω-  θεωρούν πως «είναι τόσο μαλάκας που δεν παρατήρησε καν πως δεν του μιλάω». Ξέρεις πώς θα έπρεπε να το καταλάβεις; Απ’ το delete στο Facebook και το unfollow στο Instagram και το Twitter. Η φάση είναι «Σταματήστε τη Γη να κατέβω, παρακαλώ».

Απ’ την άλλη, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο -ακολουθεί ασυναρτησία που έβγαλα απ’ το μυαλό μου, μόλις τώρα- πως αυτά τα άτομα που σε σβήνουν απ’ τα social media, θέλουν προσοχή και μια μπουνιά. Επίσης, δώδεκα παρασκευαστές ελληνικού καφέ συνιστούν καλό κούνημα για να κατακάτσει η μαλακία στον εγκέφαλο.

Σαφέστατα, η καλύτερη απάντηση με διαφορά είναι η αδιαφορία. Τo delete στα social media είναι μια χαζομάρα. Ο κόσμος που νομίζει ότι διαγράφοντάς σε από μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, σε διαγράφει κι απ’ την κανονική ζωή, χρειάζεται ν’ αναθεωρήσει κάποια πράγματα.

Φίλοι, σχέσεις, φλερτάκια, άγνωστοι κι απλοί γνωστοί, αν δεν έχετε ουσιαστικό λόγο να κάνετε delete κάποιον, απλώς μην το κάνετε, γαμώτο! Η διαγραφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε σημαίνει απολύτως τίποτα και προφανώς είναι ό,τι πιο παιδιάστικο κι ανώριμο υπάρχει.

Όταν έχεις θέμα με κάποιον το λύνεις προσωπικά μαζί του και είτε βρίσκετε λύσεις είτε απλώς διακόπτετε οποιαδήποτε σχέση έχετε μεταξύ σας. Το delete δεν είναι λύση. Η συζήτηση είναι!

 

Επιμέλεια κειμένου Πάνου Κούλη: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Πάνος Κούλης