Ο καθένας, αν αναλογιστεί σκηνικά του παρελθόντος, θα διαπιστώσει πως φίλοι ή ακόμα κι απλοί γνωστοί του, συχνά δε δύνανται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αφήνουν τους άλλους να παίρνουν αποφάσεις και γι’ αυτούς, ακόμα κι αν δεν εκφράζονται απ’ αυτές και να καταπατούν τα δικαιώματα και τα θέλω τους, χωρίς να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Η υπεράσπιση του εαυτού μας δεν είναι πολυτέλεια, όμως.

 

1. Μάθε ν’ ακούς τον εαυτό σου

Όλα ξεκινάνε από τον ίδιο σου τον εαυτό και χρειάζονται ώρες επί ωρών ενδοσκόπησης και συζητήσεων με το μέσα σου. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, μόνο έτσι θα γνωρίσεις πραγματικά τις ανάγκες σου κι αυτό είναι το πρώτο βήμα να μάθεις τι ακριβώς αναζητάς. Έτσι, όταν, έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, θα το κάνεις σωστά, για πράγματα που είναι σημαντικά και τα στερήθηκες. Η σιγουριά για το τι θέλουμε οδηγεί στην άνεση υπεράσπισής μας.

 

2. Τα πραγματικά σημαντικά

Όταν αρχίζεις να σωπαίνεις για τα πιο σημαντικά, τότε είναι που τελειώνει η ζωή. Αυτή η φράση θέλει να τονίσει πως αν δεν υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, σιγά σιγά στερείς κάτι από τη ζωή σου. Ξεκίνα αναγνωρίζοντας τα δικαιώματά σου και μην τα πουλάς έτσι απλά. Πάρε τη δύναμη και μίλησε όταν κάποιος σε αδικεί και προστάτεψε τον εαυτό σου, τονίζοντας το προφανές, που είναι αυτό που δικαιούσαι. Έτσι, θα αποκτήσεις μια κατεύθυνση σχετικά με το πώς να υπερασπιστείς εσένα.

 

 

2. Δεν είσαι αδύναμος

Πολλές φορές ξεχνάς πόσα είσαι ικανός ν’ αντιμετωπίσεις, αφήνοντας τους άλλους να σ’ αδικούν και να σ’ εκμεταλλεύονται, απλώς επειδή πιστεύεις πως είναι μάταιη μια ακόμα μάχη. Κάθε φορά που πρόκειται για τον εαυτό μας όμως, τα ψυχικά αποθέματα είναι αστείρευτα. Επομένως, δώσε αυτή τη μάχη για την υπεράσπισή σου. Αντέχεις, δε θα χάσεις.

 

 

3. Μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για τη ζωή σου

Μην περιμένεις πως θα βρεθεί μπροστά σου κάποιος που δε θα σε αδικήσει ή κάποιος που θα κάνει τα πάντα για να σε υπερασπιστεί. Αυτό δε θα γίνει σχεδόν ποτέ, με ελάχιστες εξαιρέσεις προφανώς. Οφείλεις μόνος σου να διεκδικείς όσα σου αξίζουν, το δίκιο σου όταν στο στερούν και να οδηγήσεις τον εαυτό σου να λάβει αντιμετώπιση που δε θα τον προσβάλλει ή υποτιμά. Κι αυτό ξεκινά αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

 

4. Να δέχεσαι πως κάνεις λάθη

Αναγνωρίζοντας πως είναι οκ να κάνεις λάθη, δεν αφήνεις κανέναν να σε υποτιμά ή σε προσβάλλει γι’ αυτά διότι πρωτίστως έχεις συγχωρήσει τον εαυτό σου κι αναγνωρίζεις πως είναι εντελώς λογικό να συμβούν. Δίνει κίνητρο στον καθένα να μάθει ν’ αγαπάει και να αγκαλιάζει τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι, η παραίτηση από την τελειότητα. Έτσι, σιγά σιγά, ως φυσικό επακόλουθο, θ’ αρχίσεις να ορθώνεις το ανάστημά σου απέναντι σ’ αυτούς που σ’ αδικούν, για το πιο ανθρώπινο πράγμα.

 

5. Σωστό και ηθικό

Κάνοντας την υποσημείωση πως αναφερόμαστε πάντα σε κάτι που δε θα βλάψει τους άλλους. Η νοοτροπία που λέει ότι το ηθικό δεν ταυτίζεται πάντα με το σωστό, καλό είναι να υιοθετηθεί, ειδικά από όσους φοβούνται να εκφραστούν, νομίζοντας πως το ηθικό είναι να υπομένουν ένα “σωστό” ακόμη κι αν τους βλάπτει και τους υποτιμά. Αν για παράδειγμα, ένας νόμος απαγορεύει δυο άντρες ή δυο γυναίκες να κάνουν οικογένεια, αλλά το επιτρέπει σε ένα στρέιτ ζευγάρι που ζει βίαια απέναντι στο παιδί, μιλάμε για έναν ανήθικο νόμο. Στην τελική, το θέμα δεν είναι πάντα τι είναι σωστό, αλλά αν είναι υπέρ ανθρώπου. Απόβαλε λοιπόν, αυτή τη νοοτροπία όταν κάποιος σου επιβάλλει κάτι -και καλά- σωστό κατά τον κανόνα που όμως είναι εντελώς ανήθικο, ακόμα κι αν χρειαστεί να συγκρουστείς μαζί του.

 

Η υπεράσπιση του εαυτού μας είναι μεγάλη και σημαντική υπόθεση. Όταν αυτό δε συμβαίνει, εσύ μένεις πίσω κι οι άλλοι προχωράνε μπροστά. Χρειάζεται λοιπόν, να δεχτείς τις συμβουλές κι ενθαρρύνσεις από καλούς φίλους, ειδικά αν δεν μπορείς από μόνος σου να καλλιεργήσεις αυτή την ιδιότητα, να δουλέψεις πολύ με τον εαυτό σου. Κι έτσι, θα ξέρεις πότε χρειάζεται να σηκώσεις ασπίδα και θα το κάνεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου