efrthjre

Τα είκοσι είναι μια πολύ όμορφη ηλικία και βλέπεις πολλές σχέσεις να ξεκινάνε και να έχουν όλες τις προοπτικές να εξελιχθούν σε κάτι όμορφο και μακροχρόνιο. Φυσικά και κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και κανένα άρθρο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ακολουθώντας κάποιους κανόνες θα κρατήσει μια σχέση για πάντα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σταθερές που συναντώνται στις περισσότερες σχέσεις κι αν καταπατηθούν τότε τρέξε να σωθείς.

 

Δεν πάει η σχέση στον αυτόματο απλώς επειδή έχετε κοινό πρόγραμμα

Ποτέ μη θεωρήσεις το ταίρι σου δεδομένο και πως η σχέση σας τσουλάει λόγω συνθηκών ή θα προχωρήσει μόνη της κάθε μέρα και προς τα πιο ωραία. Η προσπάθεια σε μια σχέση δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ, γι’ αυτό ζήσε νέες περιπέτειες, κάνε εκπλήξεις, σχεδίασε όμορφα ραντεβού και περιποιήσου το σώμα και το μυαλό σου, την υγεία σου δηλαδή, έτσι ώστε να έχεις καθαρή κρίση για να μπορείς να δεις τι σας συνδέει.

 

Αν δεν πιστεύετε ο ένας τον άλλον, είναι πρόβλημα

Όλες οι σχέσεις πρέπει να στηρίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, αρκεί όχι μόνο να τη ζητάς αλλά και να δείχνεις πως την προσφέρεις και εσύ. Τα περίεργα παιχνίδια κι οι άσκοπες ζήλιες δεν έχουν θέση σε μια υγιή σχέση με μέλλον κι η νεότητα δε τα δικαιολογεί.

 

Η παρέα δεν είναι χρόνος για 2

Πάντα να βρίσκετε ο ένας χρόνο για τον άλλο έτσι ώστε να μη γίνει ο ένας από τους δύο λιγότερο σημαντική προτεραιότητα. Να μη βασίζεστε στις παρέες και τους φίλους θεωρώντας πως βλέπετε ο ένας τον άλλον τότε. Οι άνθρωποι αποχωρούν από μια σχέση όταν νιώθουν ξένοι και πως σπαταλάν’ την ενέργεια κάποιου. Αυτό δε θα διστάσει να το κάνει κι ο σύντροφός σου, αν νιώσει ότι είστε μόνο για κοινά αράγματα μαζί.

 

Η εκτίμηση

Επιπλέον, καθημερινά χρειάζεται να δείχνεις εκτίμηση στον σύντροφό σου για όλα τα μικρά πράγματα που κάνει για σένα και για όλα τα μεγάλα συναισθήματα που σου δημιουργεί. Είτε αυτά είναι απλώς να σου φέρει το αγαπημένο σου γλυκό μετά τη σχολή ή τη δουλειά, είτε για το πόσο σε κάνει να γελάς τις βραδιές που περνάτε μαζί. Βρες το δικό σου μοναδικό τρόπο να του πεις ευχαριστώ για την προσφορά του. Έτσι θα δείξεις πως θέλεις να τον έχεις και στο μέλλον της ζωής σου εκεί και πως δε θεωρείς αυτονόητα όσα κάνει για σένα.

 

Κάτω απ’ το χαλί να μη χωράει ούτε σκόνη

Μην υποκρίνεσαι πως είναι όλα καλά όταν κάτι σε ενοχλεί, ή να βρίσκεις την εύκολη λύση να ρίξεις το φταίξιμο στην πλάτη του συντρόφου σου. Έτσι, το μόνο που κάνεις είναι να κοροϊδεύεις πρώτα τον εαυτό σου κι έπειτα το ταίρι σου, το οποίο θα πληγωθεί μόλις συνειδητοποιήσει πως κρύβεις πράγματα, όσο το ίδιο ζούσε σε μια πλάνη. Προσπάθησε να επικοινωνείς ακόμα και το παραμικρό με ειλικρίνεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Δε θα διαλέξει εσένα

Ποτέ μα ποτέ μη βάλεις τον σύντροφό σου να διαλέξει ανάμεσα σε σένα και τους φίλους του ή την οικογένειά του, δεν υπάρχει κάτι πιο χειριστικό. Έστω ότι δε συμπαθείς την παρέα του- αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως υπήρχε στη ζωή του συντρόφου σου πολύ πριν από σένα. Μην του βάζεις το μαχαίρι στον λαιμό, απλώς απόφυγε τα άτομα που σ’ ενοχλούν, καθώς δε χρειάζεται να γίνουν και δικοί σου φίλοι. Το να θέσεις όμως ένα τέτοιο δίλημμα θα οδηγήσει τον σύντροφό σου στη σωστή επιλογή, αυτή δηλαδή των φίλων του, που ήταν εκεί πριν από σένα και θα είναι και μετά από σένα.

 

Το κρεβάτι

Πειραματίσου όσο θέλει και νιώθει άνετα και το ταίρι σου. Η ερωτική επαφή είναι ένας ξεχωριστός τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στο κάθε ζευγάρι, μια ένδειξη συντροφικότητας και για κάθε άνθρωπο, το γιατί και πώς κάνει έρωτα σημαίνει και διαφορετικά πράγματα. Δεν πρέπει επομένως, να χρησιμοποιείται ούτε ως μέσο εκβιασμού για κάτι, ούτε για να πραγματοποιήσεις κάποιο βίτσιο σου. Είναι απαράβατος κανόνας πως η επαφή πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν αυτό ακριβώς που είναι, δηλαδή κάτι το φυσιολογικό, ευχάριστο κι υγιές, μια ένωση για τα δύο άτομα αυτής της σχέσης.

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου