Είναι αποδεδειγμένο και σίγουρα έχει πέσει στην αντίληψη του καθενός πως η υψηλή ερωτική δραστηριότητα οδηγεί κατ’ επέκταση και σε καλύτερη ψυχολογική διάθεση, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δυσκολεύονται να απολαύσουν αυτή τη δραστηριότητα, λόγω αρκετών φοβιών.

Ο γενικότερος όρος ονομάζεται ερωτοφοβία, μια έννοια κάπως γενική αφού περιλαμβάνει πολλές φοβίες ερωτικoύ περιεχομένου. Η ερωτοφοβία είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Δεν πρόκειται για αποστροφή προς την ερωτική επαφή, αλλά συνυπάρχει και με άλλες φοβίες που στο σύνολο αποτρέπουν τα άτομα από τη συνεύρεση. Αυτές οι φοβίες διακρίνονται με δυσκολία αν και σε κάποιες περιπτώσεις τα άτομα τις αντιλαμβάνονται ίσως γιατί έχουν λίγους συντρόφους καθ’ όλη τη ζωή τους ή συγκεντρώνουν υψηλά σκορ σε τεστ σχετικά με φόβο για την ερωτική επαφή. Οι φοβίες όμως, υπάρχουν ανάμεσά μας και μπορεί να βασανίζουν ακόμα και τους πιο κοντινούς ανθρώπους μας. Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά στις πιο συνηθισμένες.

 

1. Φόβος οικειότητας

Τα άτομα στη συγκεκριμένη περίπτωση δε φοβούνται την επαφή αλλά τη συναισθηματική εγγύτητα που μπορεί να προσφέρει. Αυτά τα άτομα δεν επιθυμούν μια πιο στενή σχέση, σαν όλους τους άλλους,  γιατί φοβούνται πως κάποια στιγμή στο μέλλον ο σύντροφός τους θα τους εγκαταλείψει, όπως ενδεχομένως συνέβη και στο παρελθόν τους. Μπορεί βέβαια να φοβούνται και την καταπίεση μες στη σχέση, πάλι λόγω προηγούμενης τραυματικής εμπειρίας τους.

 

2. Χειραψιφοβία

Επίσης, κάποιοι άνθρωποι φοβούνται τα αγγίγματα, ειδικά τα παρατεταμένα, καθώς αυτά τους προκαλούν άγχος και δυσφορία. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τις ρομαντικές σχέσεις αλλά ακόμα και τις πιο απλές συναναστροφές με συγγενείς τους ή απλούς γνωστούς, κάτι που επηρεάζει όλων των ειδών τις επαφές τους με τους ανθρώπους. Βέβαια αξίζει να τονίσουμε πως αυτά τα άτομα μπορεί να βασανίζονται και από διάφορες κοινωνικές φοβίες.

 

 

3. Φιλιφοβία

Εδώ συγκαταλέγονται τα άτομα που τρομοκρατούνται και με τη σκέψη του φιλιού, συνήθως γιατί ανησυχούν για τη στοματική υγιεινή τους και τα ενδεχόμενα μικρόβια που μπορεί να μεταφερθούν ή ακόμα και τις αναπνοές -κι αν αυτές θα είναι ευχάριστες και από τις δύο πλευρές. Σαφώς αυτά τα άτομα είναι επηρεασμένα από παλαιότερες εμπειρίες φιλιού που ενδεχομένως κατέληξαν σε φιάσκο ή έγιναν δυσάρεστες με οποιοδήποτε φόβο.

 

4. Σ@νoυσιoφoβία

Τώρα περνάμε σε λίγο πιο σύνθετες φοβίες. Οι άνθρωποι με τέτοιου είδους φόβο είναι σε θέση να συνάψουν μόνο ρομαντικές σχέσεις συνοδευόμενες από αγκαλιές, φιλιά και χάδια. Τα πράγματα όμως δεν προχωράνε πέρα από αυτό, ίσως γιατί η ερωτική επαφή έχει ταυτιστεί με κάποιου είδους αμαρτία, γιατί πιθανότατα στο παρελθόν υπήρξαν τραυματικές εμπειρίες. Η σκέψη και μόνο πως θα προχωρήσουν σε κάτι παραπάνω ακόμα και ρομαντικό ή ήρεμο τους προκαλεί τρόμο.

 

5. Παραφoβία

Εδώ γίνεται αναφορά για τον φόβο της διαστροφής, με πιο κατανοητούς όρους για τα λεγόμενα φετίχ. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να δοκιμάσουν πιο πρωτότυπα πράγματα μην τυχόν αυτά οδηγήσουν σε περίεργα και σκοτεινά μονοπάτια διαστροφών. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που φοβούνται μην τους τα εφαρμόσει ο σύντροφός τους και έρθουν προ εκπλήξεως, συνήθως δυσάρεστης. Δεν υπάρχει κάποια αιτία για αυτό -πέρα από μια πιθανή τραυματική εμπειρία και πάλι- είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός αν θα δοκιμάζει νέα πράγματα ή θα μένει στα παραδοσιακά.

 

6. Γυμν@φοβία

Μιλάμε για έναν άνθρωπο με φόβο θέασης ενός γυμνού σώματος αλλά και της έκθεσης του δικού του σώματος. Όλο αυτό προέρχεται από την έλλειψη αγάπης και αποδοχής που έχει κάποιος απέναντι στον εαυτό του και θεωρεί πως συγκεκριμένα σημεία του σώματός του πρέπει να τα αλλάξει για να γίνει αρεστός στους άλλους, κάτι που ανατομικά είναι αδύνατο να συμβεί. Φυσικά, είναι σύνηθες αυτός ο φόβος να προήλθε από άσχημη συμπεριφορά ενός συντρόφου στο παρελθόν.

 

7.  «Ερωτική» κλειστοφοβία

Πρόκειται για τον φόβο συνεύρεσης πίσω από μια κλειστή πόρτα, μέσα σε ένα δωμάτιο. Αυτά τα άτομα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ερωτοτροπήσουν δημόσια και σε εξωτερικούς χώρους αφού εκεί αισθάνονται άνετα, αντιθέτως μέσα σε ένα δωμάτιο νιώθουν όπως τα άτομα με κλειστοφοβία όταν βρίσκονται μέσα σε ασανσέρ, δηλαδή, εγκλωβισμένοι. Για αυτόν τον λόγο δεν είναι απίθανο ο ένας φόβος να προκαλεί τον άλλον.

 

Σε ένα δεύτερο στάδιο εκτός από τις φοβίες που αναφέραμε και συγκαταλέγονται στον όρο ερωτοφοβία, είναι αρκετά σύνηθες οι ίδιες οι σκέψεις του καθενός να προκαλούν φόβο προς την ερωτική επαφή. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τις επιδόσεις τους, αν θα το απολαύσει ο σύντροφός τους, τι θα συμβεί μετά την πράξη, μήπως συμβεί κάτι και νιώσουν άβολα και αμήχανα ή μήπως τους διακόψει κάποιος. Όλη αυτή η υπερανάλυση μόνο κακό μπορεί να κάνει. Γενικότερα γίνεται αντιληπτό, πως όλες αυτές οι φοβίες δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά οδηγούν σε τεράστια αγωνία και μπορούν να καταστρέψουν ερωτικές αλλά και στενές διαπροσωπικές σχέσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο, ενδείκνυται  η βοήθεια ενός ειδικού -είτε ψυχοθεραπευτή είτε ειδικού στον τομέα της ερωτικής δραστηριότητας-, καθώς το θέμα αυτό δεν αποτελεί ούτε ντροπή ούτε ταμπού. Η κατάλληλη διαχείριση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αφήσουν πίσω τους τρόμους τους και να βαδίσουν στον δρόμο της απόλαυσης.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου