Σίγουρα έχετε συναντήσει σε κάποια στιγμή της ζωής σας παιδί με ψυχική ανθεκτικότητα. Ανθεκτικότητα, ως η ικανότητα των παιδιών να ξεπερνούν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υπόστασή τους, μπορώντας να υπερπηδήσουν καταστάσεις που για ένα παιδί είναι συχνά δύσκολο έως κι αδύνατο. Αλλάζουν δηλαδή, την ψυχοσύνθεσή τους, προκειμένου να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που βιώνουν μέσα στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η ροπή ενός παιδιού προς την ανθεκτικότητα ξεκινάει από βρεφική ακόμα ηλικία, με θετικό προσανατολισμό προς το περιβάλλον και τις αλλαγές. Κατά μια έννοια, τα παιδιά αυτά δημιουργούν τον δικό τους κόσμο, μέσα στον οποίο προσπαθούν να εκμαιεύσουν από τους άλλους μοτίβα συμπεριφοράς που θα τα βοηθήσουν ν’ αναπτυχθούν. Επίσης, τα πιο ανθεκτικά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τείνουν να είναι εξωστρεφή και με πολύ καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Ο δείκτης ευφυίας τους είναι ιδιαίτερα υψηλός, λειτουργούν ανεξάρτητα για να διαμορφώσουν το μέλλον τους και δεν αφήνουν την τύχη να τα επηρεάσει. Εδώ, αξίζει να τονίσουμε πως λίγοι είναι οι άνθρωποι που βλέπουν τους εαυτούς τους ως δημιουργούς της μοίρας τους και μένουν ανεπηρέαστοι από τις εξωτερικές περιστάσεις.

Ακόμη, μπορεί να ξεχωρίσετε τους ανθεκτικούς ανθρώπους στις μετέπειτα φάσεις της ζωής τους κι από τον θετικό προσανατολισμό τους, καθώς καταφέρνουν να χρησιμοποιούν όλες τις δεξιότητές τους, ακόμα κι αν αυτές δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, για να λειτουργήσουν με επάρκεια σ’ αυτόν τον κόσμο. Αν μπορούσαμε λοιπόν, να συνοψίσουμε τη θεωρία αυτών των ατόμων, θα λέγαμε πως τα γεγονότα είναι τραυματικά όταν αντιμετωπίζονται ως τραυματικά. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός που βιώνει ένα τρομακτικό γεγονός, να το αντιμετωπίσει ως τραυματικό ή όχι και μ’ αυτόν τον τρόπο πολλά παιδιά εξελίσσονται, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει.

Στη συνέχεια όσων αναφέρθηκαν, αξίζει να τονιστεί πως τ’ ανθεκτικά παιδιά αποτελούν θετικά πρότυπα συμπεριφοράς απέναντι σε άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτό συμβαίνει χάρη στις ικανότητες και στην ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τρυφερότητα που διαθέτουν, ήδη από την πρώιμη ηλικία τους, άρα με όπλο αυτά τα δυο στοιχεία είναι ικανά να διδάξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε πιο ευάλωτες ιδιοσυγκρασίες. Επίσης, είναι άξιοι να βοηθήσουν άλλους να εκφράσουν τις ανάγκες τους, να μιλήσουν ανοιχτά για προβληματισμούς τους και ν’ αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια για όσα αντιμετωπίζουν.

Κλείνοντας, τα ανθεκτικά παιδιά διαθέτουν τεράστια δύναμη ψυχής, έχουν καταφέρει να βλέπουν τις δυσκολίες που τους συνέβησαν σαν προκλήσεις και μ’ αυτόν τον μηχανισμό τις ξεπέρασαν και προχώρησαν στη ζωή τους. Είναι άνθρωποι ευέλικτοι, καθώς δεν επικεντρώθηκαν στα τραυματικά γεγονότα που βίωσαν, αντιθέτως, έγιναν ένα μ’ αυτά προκειμένου να τ’ αντιμετωπίσουν και να μη φτάσουν σε σημείο να τα μηρυκάζουν συνεχώς προκαλώντας έτσι αρνητισμό στη ζωή τους.

Γενικότερα, ο όρος ανθεκτικότητα είναι ένα σύνολο συμπεριφορών που αναπτύσσουν οι άνθρωποι προκειμένου να μάθουν να προστατεύονται από τα δυσάρεστα πράγματα που τους συμβαίνουν και δεν πρέπει να συνδέεται με αόριστες έννοιες γιατί χάνεται το νόημά της. Όταν μάλιστα η δεξιότητα αυτή εμφανίζεται από τόσο μικρές ηλικίες, μάλλον είναι σούπερ δύναμη, αφού δίνει στο άτομο που τη φέρει τη δυνατότητα να μην πνιγεί μέσα σε επιλογές άλλων που θα μπορούσαν να στερήσουν τη δική του καλή ζωή.  Από μέρους όλων, χρειάζεται προσπάθεια για τη σωστή, ολόπλευρη κι ολοκληρωμένη κατανόηση της ανθεκτικότητας. Θα βοηθήσει όλους να καταλάβουν πως αυτά τα παιδιά είναι οι πραγματικοί ήρωες.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου