Το θηλυκό ον απ’ τη φύση του είναι ταυτόχρονα αγγελικά και διαβολικά πλασμένο. Και γατάκι και σκύλα μαζί. Άτιμη φάρα τα θηλυκά λένε και δεν έχουν άδικο. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Κι όμως για άπειρους λόγους και πρωτίστως γιατί ακριβώς είναι θηλυκό, είναι σούπερ να κάνεις παρέα, να περνάς χρόνο και να δουλεύεις μαζί. Ειδικά αν είσαι κι εσύ θηλυκό.

Άλλη στόφα, άλλος ψυχισμός, άλλες ψυχολογικές κι εγκεφαλικές διεργασίες, άλλη οπτική των πραγμάτων το θηλυκό, σε όλα του. Έτσι και στον εργασιακό χώρο. Άλλες οι απαιτήσεις μιας γυναίκας, άλλες οι τακτικές της και άλλες οι συμπεριφορές της. Φύσιν απαιτητική, διορατική κι ανταγωνιστική βεβαίως, αφενός δεν είναι εύκολη στην συναναστροφή. Αφετέρου για όλα αυτά και μύρια άλλα είναι γαμάτο να την έχεις συνάδελφο.

Το επίπεδο της έμπνευσης ανεβαίνει, η δημιουργικότητα στα ύψη, το κουτσομπολιό, τονωτική ένεση στη ρουτίνα της καθημερινότητας, ψυχοθεραπεία ταυτόχρονα γιατί μοιράζεσαι θες-δε θες. Δεν μπορεί ένα θηλυκό να κάθεται αμίλητο, θα βρει την άκρη του και θα δημιουργήσει δεσμούς. Κοριτσίστικους, από αυτούς που καταλαβαίνουν μόνο τα θηλυκά. Θα κοντραριστούν και θα κονταροκτυπηθούν για να αναδειχθούν, την ίδια ώρα όμως θα σεβαστούν, θα συναινέσουν, θα παραδεχτούν και ναι, ρε φίλε, θα βοηθήσουν την άλλη στην προσπάθειά της γιατί το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από τέλειο!

Μπορεί να ‘ναι Σκύλλες και Χάρυβδες σε συσκευασία 2 σε 1, αλλά είναι γυναίκες. Κι η γυναίκα σέβεται τη γυναίκα. Και τη σέβεται και τη φοβάται. Γιατί είναι φτιαγμένες απ’ το ίδιο υλικό και ξέρουν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν και τι μπορούν να κάνουν. Υπάρχει ένας κρυφός κώδικας επικοινωνίας, σεβασμού κι ορίων μεταξύ των γυναικών.

Την ίδια ώρα μπορούν να γίνουν μπίλιες και κολλητές. Θα βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν τα θέματά τους, ακόμη κι αν ο σκοπός ευλογεί τα μέσα. Ακόμη κι αν η όλη φάση υποσκάπτει το είναι της μίας προς την άλλη, θα τον βρουν τον τρόπο τους. Και θα ‘ναι και τίμιος, γιατί γυναίκα που έχει βάλει Χ σε γυναίκα, δεν τραβάει και δεν προσποιείται. Σε τελειώνει έντιμα κι αποχωρεί. Έχει βάλει τελεία και κρατάει ίσες αποστάσεις. Τόσες όσες χρειάζεται για να μη διακινδυνεύσει η φύση της δουλειάς, γιατί ναι, δεν τα μπλέκουν αυτά οι γυναίκες.

Από όπου και να το πιάσεις, στα καλύτερα και στα χειρότερά τους έχουν άλλο κώδικα επικοινωνίας Και γι΄’ αυτό είναι γαμάτο να δουλεύουν μαζί. Είναι παραγωγικές, έξυπνες, πονηρές, κουτοπόνηρες ακόμα αν θέλουν, διαλλακτικές κι αδιάλλακτες ταυτόχρονα. Όλο αυτό έχει μια υπεροχή. Γεννιούνται φιλίες ζωής μέσα απ’ τη δουλειά. Κτίζονται και γκρεμίζονται κόσμοι.

Και φυσικά σου δίνει άλλη ελευθερία η μη ύπαρξη ερωτικού και σεξιστικού στοιχείου στο χώρο εργασίας σου. Γιατί όπως και να το κάνουμε, η κοινωνία μας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό φαλλοκρατική ακόμα, ιδιαίτερα στον εργασιακό τομέα. Κι απ’ την άλλη όσο καλά και να περνάς με ένα συνάδελφο άντρα, υποχθόνια μπορεί και να παίζει ένα φλερτ, ένα σεξ, ένα κατιτίς ερωτικό. Υποβόσκει το ερωτικό στοιχείο λίγο ή πολύ, έστω και για το γαμώτο. Το ξέρουμε όλοι αυτό, μην ακούω βλακείες.

Γυναίκα με γυναίκα ακόμη και αν εμπλακούν ερωτικά, το αφήνουν όλο απ’ έξω. Όχι από ταμπού, είναι πιο μαγκιόρες οι γυναίκες -όταν αγαπάνε, αγαπάνε και δεν κωλώνουν, αλλά από σεβασμό προς τη δουλειά. Δε θα αφήσουν να εμπλακεί το συναισθηματικό με το εργασιακό. Θα το αφήσουν έξω γιατί έτσι θέλουν κι όχι γιατί πρέπει. Ξέρουν να ξεχωρίζουν και να χωρίζουν καταστάσεις, χρόνο και να θέτουν προτεραιότητες

Γι’ αυτό λοιπόν είναι γαμάτες οι θηλυκές εργασιακές σχέσεις. Γιατί γυναίκα με γυναίκα ξέρει. Γιατί το θηλυκό είναι φτιαγμένο για να μεταλλάσσεται, να αναπλάθεται, να προσαρμόζεται, να είναι χαμαιλέοντας παντού. Έτσι απλά, γιατί μπορεί!

Συντάκτης: Μαρία Χατζηπαντελή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη