Πάντα πίστευα πώς αν θες να καταλάβεις την κουλτούρα και την νοοτροπία ενός ανθρώπου μέσα στον συντομότερο δυνατό χρόνο, τότε πρέπει να μάθεις δύο πράγματα γι αυτόν. Πρώτον, τί μουσική επιλέγει να ακούσει όταν βρίσκεται κάπου μόνος του και δεύτερον, αν έχει κάποιο χόμπι και ποιο είναι αυτό. Θα πρόσθετα και ένα τρίτο ερώτημα, αυτό περί αγαπημένου πρόσφατου βιβλίου, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν απαντήσεις τόσο κοντά στο απόλυτο τίποτα, που ίσως αποτρέψουν την διάθεση πολλών για περαιτέρω γνωριμία.

Ερωτήσεις τύπου «τι ζώδιο είσαι» και «τι ωροσκόπο έχεις» δε θα σου αποκαλύψουν τίποτα περισσότερο από κοινότυπες γενικεύσεις. Το επάγγελμα ή ακόμα και οι σπουδές ενός ατόμου από την άλλη δεν αποκαλύπτουν τίποτα παραπάνω από το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος επέλεξε ή αναγκάστηκε να ακολουθήσει έναν κλάδο χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως αυτή είναι και η ιδανική καθημερινότητα που αρμόζει στην ιδιοσυγκρασία του.

Επίσης, η εξωτερική εμφάνιση του καθενός, όπως ρούχα, αξεσουάρ και μαλλιά, είναι ναι μεν ενδείξεις χαρακτήρα αλλά και πάλι είναι ενδείξεις ρηχές, αρκετά σχετικές και παροδικές. Η διάθεση και η αντίληψη για την αισθητική  μεταβάλλονται συχνά-πυκνά, με αποτέλεσμα όλοι να περνάμε από διάφορες φάσεις που μας οδηγούν σε εμφανισιακά στυλ που δεν μας εκφράζουν όσο θα έπρεπε.

Οπότε όταν σε πιάσει όρεξη για αληθινή ανάκριση, με την καλή έννοια, και θες πραγματικά να μάθεις κάτι πιο ουσιώδες για αυτόν που έχεις απέναντι σου, σαν πρώτο βήμα μάθε τι τραγούδια έχει αποθηκευμένα στο usb ή στo mp3 player που κουβαλάει μαζί του.  

Οι απαντήσεις που θα λάβεις θα πρέπει να αξιολογηθούν όχι με βάση τα προσωπικά σου γούστα ή μουσικά βιώματα αλλά με κριτήριο την επιχειρηματολογία που θα αναπτυχθεί. Μα και βεβαία χρειάζονται επιχειρήματα, τι νόμιζες;  

Αν εξαιρέσουμε τις απαράδεκτες απαντήσεις τύπου «ακούω απ ’όλα» ή «ό,τι πετύχω στο ράδιο, μωρέ», ένας σοβαρός μουσικόφιλος θα σου πει «ακούω τους τάδε γιατί έτσι χαλαρώνω/ξεσπάω/μιζεριάζω/χορεύω/θυμάμαι την μάνα μου/μερακλώνω».

Είτε ικανοποιηθείς μα είτε απογοητευθείς από την απάντηση που θα πάρεις, μην πτοηθείς μα προχώρα στην επόμενη κρίσιμη ερώτηση περί ελεύθερου χρόνου και χόμπι. Όσες ώρες κι αν εργάζεται κάποιος, όσο κι αν τρέχει σαν τον αείμνηστο Βέγγο όλη μέρα, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού του πρέπει να έχει μία απασχόληση που λαχταρά, που δεν είναι ούτε αγγαρεία ούτε κι υποχρέωση.

Περιττό να διευκρινίσουμε ότι οι ταβέρνες με φίλους, οι τηλεμαραθώνιοι αμερικάνικων σειρών και το ξέφρενο clubbing δεν είναι χόμπι αλλά είναι απλά μορφές διασκέδασης. Χόμπι είναι αυτή η ενασχόληση που σου καταναλώνει χρόνο μα σε γεμίζει προσωπική ικανοποίηση και περηφάνια. Κάπως έτσι λογικά θα πάρεις απαντήσεις για αθλητισμό, δεξιοτεχνίες, καλλιτεχνικές ενασχολήσεις, φιλοδοξίες για σανίδι ή αυλαία αλλά και πολλές εκμυστηρεύσεις για απωθημένα ή μη πραγματοποιημένα όνειρα .

Το σημαντικότερο όλων βέβαια, δεν το έχουμε πει ακόμα.

Το σημαντικότερο είναι οι δικές σου απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω. Έχεις αγαπημένη μουσική; Έχεις κάποιο χόμπι, έστω και ένα στα σκαριά που να εκφράζει τον πραγματικό σου χαρακτήρα; Αν βρεθείς ένα απόγευμα Σαββάτου ολομόναχος στο σπίτι σου, ξεκούραστος και με καλή διάθεση, ποιο τραγούδι θα επιλέξεις να συνοδεύσει την αγαπημένη σου δραστηριότητα;

Πριν ξαμολυθείς λοιπόν σαν τον αστυνόμο Σαίνη στα μπαρ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς για φλερτ και κοινωνικοποίηση, κάνε πρώτα μία μελέτη της δικής σου περίπτωσης και σιγουρέψου ότι έχεις κι εσύ με τη σειρά σου κάτι να πεις.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Κεχαγιά

 

 

Συντάκτης: Αμάντα Πατσοπούλου