Χωρίς πρ­όλογο, χωρίς προφάσεις παρά μόνο με λίγο θράσος, θέλω να πω λίγα λόγια για το παρελθόν, το ερωτικό παρελθόν. Θέλω εν ολίγοις να τεκμηριώσω  την τόσο παρεξηγημένη μου θεωρία περί πρώην συντρόφων και πρότερων εμπειριών.

Ας υποθέσουμε, ότι είσαι το ένα από τα δύο μέλη μίας σοβαρής και αποκλειστικής σχέσης, που φέρει όλα τα σημάδια ότι θα κρατήσει μέσα στον χρόνο.

Πρώτα απ’ όλα, θα σου υπενθυμίσω το αυτονόητο, πως ο/η σύντροφος σου υπήρχε και πριν να γνωρίσει εσένα. Ζούσε στον κόσμο ετούτο έχοντας ερωτική και σεξουαλική υπόσταση, οπότε είναι προφανές ότι πριν από εσένα υπήρχαν κι άλλοι έρωτες, κι άλλα καρδιοχτύπια, κι άλλα ξέστρωτα σεντόνια καθώς και άλλες ιδιαίτερες στιγμές.  

Σαν δεύτερο βήμα, θέλω να καλοσκεφτείς ποια είναι τα επιχειρήματα της ζήλειας που ίσως τρέφεις για τα φαντάσματα της ερωτικής ζωής της/του αγαπημένου σου. Με εξαίρεση πρώην τύπου τσιμπούρι -που διατηρούν ενεργή την παρουσία τους στο κινητό ή στον περίγυρό του- θεωρώ πώς είναι αστείο να ζηλεύεις πρώην που έχει εξαλειφθεί, τουλάχιστον  από το μυαλό του, εδώ και χρόνια. Με απλά λόγια, τί σε νοιάζει εσένα και τί πρόβλημα έχεις, αν η σχέση που είχε προ πενταετίας το άλλο σου μισό, ήταν μία πετυχημένη, έξυπνη, πανέμορφη οπτασία με υπέροχα μαλλιά ή ένας γυμνασμένος πρασινομάτης με θεληματικό πηγούνι; Η αδικαιολόγητη μανία σου να συγκρίνεις και να κρίνεις τον πρώην σύντροφο κάθε ευκαιρίας δοθείσας, απλά υποβιβάζει τον δικό σου χαρακτήρα σε μία γραφική  «κατίνα» που έχει τόση αυτοπεποίθηση όσο μία γαλοπούλα.

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις αρχικά είναι ότι η ζωή που ζούσε κάποτε ο άνθρωπός σου αγκαλιά με κάποιον άλλον έχει παρέλθει και γι αυτό ονομάζεται «παρελθόν» και όχι παρόν. Κατά συνέπεια, για να πέρασε εκείνη η σχέση σε παρελθοντικό χρόνο, για να μην επιβιώσε μέχρι σήμερα, με κάποιο τρόπο προφανώς υστερούσε και δεν είχε τα προσόντα να γίνει μία σχέση ζωής. Δεν έχει σημασία ποιος χώρισε ποιον, ποιος ήθελε να φύγει και ποιος έκλαιγε περισσότερο. Σημασία έχει μόνο ότι τέλειωσε και πάει, πέρασε. Κι αν φοβάσαι ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην έχει σβήσει παντελώς αυτή η παλιά σπίθα μεταξύ τους, τότε λυπάμαι που στο λέω, αλλά στη δυσάρεστη αυτή περίπτωση δεν έχεις κανέναν ρόλο, γνώμη ή δικαίωμα επέμβασης σε αυτήν την σκηνή, καθώς η καρδιά που θα αποφασίσει δεν είναι η δική σου. Στα πισωγυρίσματα να θυμάσαι, το αίμα που χύνεται είναι το φρέσκο και όχι το παλιό.

Κι αφού κατανοήσαμε ότι δεν είναι ούτε συμφορά ούτε κατάρα να έχει η αγάπη σου πρώην ερωτικές αναμνήσεις κλειδωμένες σε ένα συρτάρι, ας δούμε την θετική επίδραση των «πολλών πρώην» πάνω σου.

Ναι, καλά διάβασες, όσο πιο πολλοί οι πρώην σύντροφοι της αγάπης σου, τόσο καλύτερα θα πρέπει να νιώθεις.

Το ότι ήρθες να πάρεις την καρδιά, το μυαλό και την λίμπιντο του αγαπημένου σου στα χέρια σου κρατώντας χαρτάκι προτεραιότητας με μεγάλο αριθμό, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένα κακό γεγονός, ούτε για εσένα ούτε για το άλλο σου μισό. Αντιθέτως, το γεγονός ότι έχουν προϋπάρξει αρκετοί ερωτικοί σύντροφοι πριν από σένα, μπορεί να μεταφραστεί (και) θετικά. Είναι σαν το ποτήρι που το βλέπεις όπως θες, μισοάδειο ή μισογεμάτο. Με το ποτήρι μισογεμάτο λοιπόν, θα σου παραθέσω τα επιχειρήματά μου ένα-ένα.

Οι εμπειρίες που αποκόμισε ο άνθρωπος σου από τη βόλτα του σε άλλες αγκαλιές και κρεβάτια, τον έχει διδάξει πράγματα, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τη συμπεριφορά του μέσα σε μία σχέση. Ένας άνθρωπος που έχει συναναστραφεί ερωτικά με περισσότερους από δύο συντρόφους έχει σίγουρα ακονίσει την ερωτική αντίληψή του και έχει εμπλουτίσει την δυνατότητα κατανοήσης ως προς το αντίθετο φύλο.

Όσο πιο «περπατημένος/η» είναι η αγάπη σου, τόσο πιο περήφανα θα πρέπει να νιώθεις που είναι πλέον μαζί σου. Ενώ έχουν δει πολλά τα μάτια του/της, επέλεξε να παραμείνει δίπλα σου γιατί προφανώς είσαι καλύτερη εμπειρία από ότι ήταν οι προγενέστερες. Αν είχε πιστέψει πως έχεις να προσφέρεις λιγότερα από όσα  προσέφερε κάποια πρώην σχέση, τότε να ξέρεις πώς αργά ή γρήγορα θα ερχόταν κι ο δικός σας χωρισμός. Εάν ένας άνθρωπος έχει πάει σε όλη του ζωή μόνο σε ένα νησί για διακοπές, τότε μόλις πατήσει το πόδι του στο επόμενο νησί -κι ας είναι ξερονήσι-  θα χαρεί σαν τον Μαγγελάνο. Εάν όμως ένας άνθρωπος είναι πολυταξιδεμένος και έχει πάει σε δεκάδες μαγευτικούς προορισμούς αλλά τελικά επιλέγει, ας πούμε τη Σύρο ώς τόπο μόνιμης διαμονής, τότε πραγματικά η Σύρος για εκείνον είναι ό,τι πιο όμορφο και σημαντικό επισκέφθηκε ποτέ του. Στο παράδειγμα αυτό, εσύ είσαι η Σύρος που κέρδισε τον ζωηρό ταξιδευτή.

Τρίτο και εξίσου σημαντικό επιχείρημα, είναι το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποιημένης περιέργειας. Αν ο σύντροφος σου δεν έχει προλάβει να κάνει όσα θέλησε να κάνει, αν έχει κενά στο ερωτικό του ιστορικό, τότε αντιμετωπίζεις τον κίνδυνο να «πληρώσεις τα σπασμένα». Κάποια στιγμή, έστω και όταν θα έχετε περάσει θάλασσες και κύματα μαζί, είναι πιθανό να του τρυπήσει το μυαλό η ιδέα πως πρέπει να ζήσει επιτέλους τις περιπέτειες που δε γράφτηκαν ποτέ στο ενεργητικό του. Αν αντιθέτως, νιώθει πλήρης από ερωτικές ιστορίες, δεν έχει λόγο να αμφισβητεί το όφελος από την αποκλειστική και μακροχρόνια σχέση σας. Τα απωθημένα να θυμάσαι είναι σαν το σαράκι. Αν μαζευτούν πολλά, σε τρώνε και δε σε αφήνουν να χαρείς τίποτα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείς απέναντι από το στοιχειωμένο παρελθόν του άνθρωπού σου, αντί να πιάσεις ευθύς τα ηρεμιστικά, απλά πιάσε το νόημα και ευχαριστήσου τη δική σου, προσωπική νίκη απέναντι στα περασμένα που πέρασαν πριν έρθεις εσύ.

 
Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Κεχαγιά 

Συντάκτης: Αμάντα Πατσοπούλου