Μισείς τη δουλειά σου.

Μπράβο! Πάρε ένα χαρτάκι προτεραιότητας τώρα και στήσου κι εσύ στην ουρά των παραπόνων.

Ναι, ναι, το ξέρω! Εσύ δεν φτιάχτηκες για να βλέπεις τα μούτρα αυτού του βλάκα κάθε πρωί. Όχι παιδί μου, δεν «έφαγες τα ματάκια σου» στις εξεταστικές για να αναπαράγεις ανούσιες ρουτίνες. Καλά κι εσύ που ‘σαι μια γεννημένη καλλιτεχνική ανησυχία, τι να πεις! Άσε που πληρώνεσαι τόσα, που καλύτερα να καθόσουν όλη μέρα σπίτι με τη μάνα σου να βλέπετε σε επανάληψη το Γιάγκο Δράκο.

Μονολογείς και ξεφυσάς κάθε Κυριακή βράδυ ένα «δε θέλω να πάω αύριο στη δουλειά» και τελικά σαν τον βρυκόλακα αποκοιμιέσαι νωρίς τα χαράματα εξαιτίας της ανυπόφορης γκρίνιας σου.

Το θέμα είναι όμως ότι για κάποιο λόγο, προφανώς σημαντικό και συνειδητοποιημένο, πρέπει να πας στην καθημερινή σου εργασία. Αν τη μισείς, αν ήταν μια λάθος απόφαση που πήρες, αν οι συγκυρίες σε ανάγκασαν να ασχοληθείς με κάτι που δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και τα θέλω σου, έφτασε προφανώς η ώρα να σκεφτείς πώς και πόσο σύντομα θα είναι εφικτό και σοφό να κάνεις κάτι για να αλλάξει όλο αυτό.

Λένε ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Πολύ καλά λένε! Οπότε, μη βολεύεσαι πολύ στα βάθη της Μόρντορ… ε, στην απεχθή εργασία σου, εννοώ. Να είσαι σε ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση και σε μια κατάσταση μετάβασης την κάθε μέρα που έρχεται.

Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η μέρα, η μέρα που θα ‘χεις κλέψει κάτι από τη λάμψη του κυρίου Φλωρινιώτη και θα ξεφωνίσεις το πολυπόθητο «παραιτούμαι» κρατώντας τηλεβόα, μάζεψε λίγο τις σκέψεις σου, ίσιωσε το κορμί σου και έλα να δούμε τι θα κάνουμε για να πας από Δευτέρα στη δουλειά σαν «ένας άλλος άνθρωπος».

1. Μάθε λοιπόν ότι η μιζέρια και η γκρίνια στην εργασία δε βοηθάνε κανέναν. Κυρίως όμως δε βοηθάει εσένα. Όσο πιο ξινή διάθεση έχεις, τόσο πιο αργά και βασανιστικά κυλούν οι ώρες. Βρες κάθε μέρα κι από έναν λόγο για να έχεις καλή διάθεση και «κόλλα» σε αυτόν από την στιγμή που θα τον βρεις.

2. Μάθε να διαχειρίζεσαι την αδικία που σε πνίγει. Σε αδικούν, σου μιλάνε άσχημα, σε υποτιμούν, σε «γονατίζουν» δίνοντας σου δουλειά άλλων. Ξέρεις κάτι; Αυτό, τελικά, συμβαίνει παντού. Χωρίς ενδοιασμούς και φόβο απόλυσης, να αντέχεις ό,τι αντέχεται, να σφίγγεις τα δόντια και να δείχνεις ότι όλα τα μπορείς αρκεί να θες. Απέδειξε τους λοιπόν ότι σε έχουν ανάγκη και γι αυτό είσαι εκεί.

3. Παραδέξου ότι δυστυχώς υπάρχουν συνάδελφοι ή συνεργάτες λιγότερο πρόθυμοι ή λιγότερο έξυπνοι ή λιγότερο κατάλληλοι από σένα, που συχνά απολαμβάνουν στιγμές δόξας όσο εσύ λουφάζεις σαν το Γκόλουμ χαιρέκακα. Ζήσε με αυτό και χαμογέλα ανέμελα. Άλλωστε, δεν είσαι εδώ για να αλλάξεις τον τρόπο λειτουργίας τον πραγμάτων. Είσαι εδώ για να κάνεις τη δουλειά σου και να φύγεις.

4. Κι αφού είσαι εδώ για να κάνεις τη δουλειά σου μόνο, φρόντισε να την κάνεις και με το παραπάνω. Δώσε στον εαυτό σου την ικανοποίηση του «είμαι πολύ καλός σε αυτό τελικά», φλέρταρε λίγο με το εγώ σου και σπρώξε την παραγωγικότητά σου για να μάθεις τα όρια σου. Όλες μα όλες οι εργασίες που μας απασχολούν, πέρα από τα χρήματα, μας μαθαίνουν και κάτι. Μάθε το.

5. Αν είσαι εργοδότης, να σκέφτεσαι πάντα σαν υπάλληλος. Αν είσαι υπάλληλος, να σκέφτεσαι πάντα σαν εργοδότης. Θα δεις ότι έτσι εξηγούνται πολλά μυστήρια γεγονότα και δίνονται απαντήσεις στα παράλογα.

6. Αγνόησε επιδεικτικά ό,τι σε ενοχλεί, ό,τι σε προκαλεί και ό,τι σε κάνει να θέλεις να τα σπάσεις όλα. Η αδιαφορία είναι προσόν. Θυμήσου τη δύσκολη εκείνη στιγμή ότι έχεις λόγους για τους οποίους υπομένεις τη δυσάρεστη εργασιακή σου καθημερινότητα. Μην αφήνεις κανέναν να σε αποσπάσει από τον στόχο σου. Δούλεψε με ενέργεια και ανώτερα προσπέρασε τις μικρότητες των άλλων που σε διαολίζουν.

7. Παρά τις απειλές και τις υποδείξεις που ίσως δέχεσαι, φτιάξε, χωρίς να ρωτήσεις κανέναν, το δικό σου τρόπο, με τον οποίο θα εκτελείς τα καθήκοντά σου. Σήκωσε τις ευθύνες σου, πάρε τις πρωτοβουλίες σου και κάνε αυτό που σου ζητάνε καλύτερα από όσο είχαν ποτέ φανταστεί. Αυτό είναι ένα δώρο στον μονάκριβο εαυτό σου κι έτσι θα διαπρέψεις ακόμα και μέσα σε ένα χωριό ηλιθίων.

8. Κατανόησε ότι οι ηλίθιοι και οι εκνευριστικοί είναι ολόκληρη φυλή. Θα τους συναντάς, θα τους μιλάς και συχνά πυκνά θα σπαταλάς τον χρόνο σου μαζί τους. Απλά διασκέδασέ το.

9. Σταμάτα να συζητάς με όλους εκεί μέσα το «κακό που σας βρήκε» και πως μια μέρα θα και θα. Η θετική ενέργεια έρχεται μέσα από θετικές σκέψεις. Αν δε βρίσκεις ούτε ένα θετικό στην εργασία σου, τότε σκέψου το αγαπημένο σου φαγητό, «σκάσε και κολύμπα» που λέει και ο λαός.

10. Γράψε μία σημείωση στον εαυτό σου, για το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη σου να αλλάξεις αυτήν την εργασιακή καθημερινότητα που σε πνίγει, σε φθείρει και σου αφήνει ελάχιστα λεφτά και καθόλου ικανοποίηση. Κόλλα τη σημείωση αυτή στο ψυγείο σου και απλά πίστεψε ότι όλα θα αλλάξουν την πιο απροσδόκητη στιγμή.

Μην ξεχνάς: όσες ώρες της εβδομάδας και αν απορροφά η δουλειά από το χρόνο σου, το επάγγελμα σου δεν είναι όλη η ζωή σου παρά μόνο ένα μέσο για να την ζεις όπως εσύ γουστάρεις.

Συντάκτης: Αμάντα Πατσοπούλου