Κλασική μουσική. Πάντα πίστευα πως μόνο συγκεκριμένοι άνθρωποι, με συγκεκριμένα γούστα ακούνε κλασικά κομμάτια, καθώς χρήζουν μιας ιδιαίτερης αντιμετώπισης και χρειάζεσαι πολύ ευαίσθητο αυτί για να μπορέσεις να καταλάβεις τα ηχοχρώματά της. Μέχρι που με έπεισαν να ακούσω ένα μόνο κομμάτι. Κι εκεί κατάλαβα γιατί αυτές οι μουσικές είναι διαχρονικές, εκεί κατάλαβα γιατί τόσοι και τόσοι άνθρωποι χαλαρώνουν και ηρεμούν με τέτοιου είδους μουσική, γιατί λέγεται κλασική και γιατί παραμένει σταθερή αξία ανά τους αιώνες.

Δεν πρέπει να έχουμε ένα συγκεκριμένο γούστο, ένα συγκεκριμένο στιλ ή ακόμα ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής για να ακούμε και να απολαμβάνουμε κλασικά κομμάτια. Γι’ αυτό άλλωστε και έμειναν και θα παραμείνουν μαζί μας για τόσα χρόνια. Μουσικές όπως η «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, η «Ωδή στην Ευτυχία» του Μπετόβεν και οι «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι είναι κομμάτια που όλοι πολύ ή λίγο έχουμε ακουστά, θεωρητικά τουλάχιστον. Κάπου τα διδαχτήκαμε ή κάπου τα ακούσαμε να παίζουν ή κάπου κάποιος μας τα ανάφερε. Και δεν είναι παράξενο που είναι τόσο διαδεδομένα μετά από όλα αυτά τα χρόνια, μιας και το άκουσμα τους προκαλεί ακόμη και ανατριχίλα.

 

1. Ο Τσαϊκόφσκι ανέλαβε να συνθέσει το έργο η «Λίμνη των Κύκνων» τον Μάιο του 1875, ύστερα από παραγγελία του μπαλέτου του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας. Αυτή, λοιπόν, ήταν και η χρονιά της αναγνώρισης και μία από τις παραγωγικότερες του συνθέτη.

 

2. Οι «Τέσσερις Εποχές», στα ιταλικά γνωστό “Le Quattro Stagioni”, είναι σύνολο από τα πρώτα τέσσερα κοντσέρτα βιολιού του Αντόνιο Βιβάλντι. Τα σύνθεσε το 1723 και από τότε χαρακτηρίζονται ως ένα από τα καλύτερα έργα του Βιβάλντι. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή κομμάτια της μπαρόκ μουσικής. Κάθε κοντσέρτο από τα τέσσερα έχει διαφορετικές μουσικές υφές οι οποίες παραπέμπουν και στην εποχή που αναφέρονται.

 

3. Κάποια σπουδαία ακόμη έργα είναι «Το μαγικό φλάουτο» και η «Συμφωνική αριθ. 40» του Μότσαρτ, ο οποίος συνέθεσε πάνω από 600 έργα κλασικής μουσικής. Το παιδί θαύμα της μουσικής, εκείνος που συνέθεσε την πρώτη του συμφωνία στα 4 πρώτα χρόνια της ζωής του κι έμεινε στην ιστορία ακόμα και το κύκνειο άσμα του που έμεινε ατέλειωτο, καθώς δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει.

 

4. Από τη λίστα με τα σπουδαία έργα δε θα μπορούσαν να λείπουν έργα του Μπαχ, ο οποίος έγραψε πάνω από 1000 συνθέσεις και η συνθετική του δουλειά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σόλο σονάτες και ορχηστρικές ακολουθίες. Λίγο πιο σκοτεινός και μυστηριώδης έρχεται για να μας μυήσει σε μονοπάτια που θα έμελλαν να γίνουν οι προπομποί της ορχηστρικής μέταλ.

 

5. Επίσης πανέμορφο είναι το έργο «Βαλς» του Σοπέν του οποίου μέχρι και σήμερα πάνω  από 230 έργα έχουν επιβιώσει με το έργο του να περιλαμβάνει το πιάνο. Ρομαντικός κι ονειροπόλος χαϊδεύει το πιάνο και μας ταξιδεύει σε εποχές όπου ένας χορός σήμαινε και την απόλυτη ερωτική εξομολόγηση.

 

6. Ένα ακόμη πολύ διαδεδομένο έργο είναι το «Rinaldo» του Χαίντελ με ζωηρούς ήχους και πιο δυναμική αισθητική για μια ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται στους ιστορικούς καιρούς της πρώτης σταυροφορίας, το όνομα του συμφωνικού κομματιού είναι και το όνομα του ιππότη από τον οποίο άντλησε την έμπνευσή του ο δημιουργός.

 

7. Ο Βέρντι, επίσης, συνέθεσε τρεις όπερες- Τραβιάτα, Falsaff και Aida- κι έτσι απέκτησε την φήμη ως ο πλοίαρχος της όπερας, αφού στα 23 του είχε κιόλας διευθυντική θέση στη φιλαρμονική του Μπουσσέτο.

 

8. Τέλος, ο Stravinsky συνέθεσε τρία μπαλέτα και τον χαρακτήρισαν ως «ένας πραγματικά μνημειώδης καινοτόμος» κι έρχεται «Από τη Ρωσία με αγάπη».

 

Η λίστα με τα κλασικά έργα μουσικής δεν τελειώνει εδώ και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για αυτούς τους συνθέτες κι ακόμη τα λόγια μας δε θα ήταν αρκετά για να περιγράψουν τις νότες και την αισθητική τους. Ούτε θα ήταν αρκετά για να περιγράψουν τους ανθρώπους πίσω από αυτές τις νότες και τα έργα τους τα ίδια. Οι μουσικές αυτές και οι άνθρωποι αυτοί μας ταξιδεύουν, αφηνόμαστε και ξεχνιόμαστε από την τόσο, κατά τα άλλα, πολύβουη και γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητα μας.

Αν, λοιπόν, έστω και για μια φορά καταφέρουμε να απολαύσουμε τις νότες τους, θα μπορούσε να γίνει μια ευχάριστη συνήθεια η οποία θα μπει στη ζωή μας κάνοντάς την λιγάκι ομορφότερη.

Συντάκτης: Ναταλία Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου