Ο χωρισμός, λένε, είναι πάντα δύσκολος. Πονάει με τρόπο, κάθε φορά, παρόμοιο και ξεπερνιέται με πολλή προσπάθεια. Βέβαια διαφέρει από εποχή σε εποχή ο τρόπος που χωρίζουμε, αλλά κι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο γεγονός.

Πώς χώριζαν οι άνθρωποι παλιότερα; Κλείνονταν στα σπίτια τους απορρίπτοντας τις κλήσεις που έπεφταν βροχή, δεν άνοιγαν τις πόρτες με τίποτα, αδιαφορώντας παντελώς για τα κουδούνια που ξεσήκωναν μια γειτονιά ολόκληρη στο πόδι, αφιέρωναν τραγούδια καλώντας με απόκρυψη και πολλά ακόμη που όσοι διανύουν έστω τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, αν δεν τα έχουν βιώσει οι ίδιοι, τότε τουλάχιστον τα ‘χουν ακούσει να συμβαίνουν σε άλλους. Τώρα, στη δική μας ψηφιακή εποχή, σχεδόν μηχανικά, το πρώτο βήμα μετά από ένα χωρισμό είναι η διαγραφή του πρώην αμόρε απ’ τα social media.

Κι ενώ θεωρείται οριακά αυτονόητο είναι παράλληλα κι η πιο λάθος κίνηση που μπορείς να κάνεις. Ξέρουμε πως αν μπορούσες, αν είχες ένα μαγικό ραβδί, θα τον εξαφάνιζες αυτόν τον άνθρωπο απ’ τον χάρτη, όχι απλώς απ’ τα social media και τη διαδικτυακή ζωή σου, αλλά πάρε με βαθιά ανάσα κι έλα να δούμε πόσο ανούσια κι ανώριμη αντίδραση είναι αυτή.

Ο δεκάλογος του ώριμου και συνειδητοποιημένου ή έστω του ψύχραιμου ξεκινά:

1. Ούτως ή άλλως θα φιγουράρει στην αρχική σου

Τι νόημα έχει να διαγράψεις το πρώην ταίρι σου όταν θα βλέπεις τι κάνει μέσα απ’ τα προφίλ των φίλων του, που ακόμη θα ακολουθείς ή μέσα απ’ τα προφίλ των δικών σου φίλων, που θα ‘χεις μετατρέψει σε μυστικούς πράκτορες; Εκτός αν έχεις σκοπό να πάρεις παραμάζωμα όλους τους φίλους που απέκτησες απ’ τη σχέση αυτή ώστε να βγεις απ’ το τριπάκι της συνεχούς ενημέρωσης -αυτό κι αν είναι παράλογο κι εντελώς αγενές!

2. Γιατί τόση μικροπρέπεια;

Γιατί να υποκύψεις στις ανασφάλειες και τα κόμπλεξ σου, όταν μπορείς να δείξεις τον καλύτερο, πολιτισμένο και καλλιεργημένο εαυτό σου; Δηλαδή αν βρεθείτε τυχαία στον δρόμο θα γυρίσεις το κεφάλι απ’ την άλλη ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξεις και πεζοδρόμιο; Αν δε σου έχει κάνει κάτι τόσο σοβαρό ώστε να αξίζει μήνυση, τότε συνεχίζεις κανονικά να τον έχεις στο διαδικτυακό περιβάλλον σου ήσυχα κι ωραία, όπως συνυπάρχετε και στην κοινωνία.

3. Δε θα δώσουμε τη χαρά ότι γουστάρουμε ακόμα!

Έχεις σκεφτεί πως με το να τον/την διαγράψεις αμέσως μετά τον χωρισμό δείχνεις πως δεν τον/την έχεις ξεπεράσει κι ακόμα πονάει το δοντάκι σου, γι’ αυτό και δεν αντέχεις να τον/την βλέπεις; Ε, όχι, λοιπόν, θα σταθούμε στο ύψος μας και θα χαρίσουμε το πιο ωραίο μας χαμόγελο σε εκείνον και σε όλους τους υπόλοιπους followers μας!

4. Τίποτα πιο βασανιστικό απ’ την αμφιβολία

Γιατί να φαντάζεσαι τι μπορεί να κάνει, πού και με ποιους μπορεί να είναι και να οργιάζεις, όταν μπορείς να ξέρεις ακριβώς τι κάνει; Έτσι αρχίζεις κι εσύ να το ξεπερνάς, μακριά από φαντάσματα κι εμμονές, αλλά και να ξενερώνεις ενδεχομένως όσο περνάς τη φάση της απομυθοποιήσης. Χωρίς να σου γίνεται εμμονή, να δημιουργείς σενάρια ή να τρέφεις άσκοπες ελπίδες.

5. Ο θυμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος

Μην υποκύψεις σε σπασμωδικές κινήσεις που προκύπτουν απ’ την ένταση της στιγμής, γιατί έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις στην περίπτωση που το μετανιώσεις; Ρίχνεις τα μούτρα σου και πατάς ξανά το κουμπί «προσθήκη στους φίλους»;

6. Κι αν δε νοιαστεί καθόλου;

Θα πονέσεις διπλά, αν δεις ότι η κίνησή σου αυτή περάσει, τελικά, αδιάφορη! Στην περίπτωση που αυτή η αντίδραση είναι εσκεμμένη αποσκοπώντας στο να δει ότι διαγράφηκε, να ενοχληθεί και να επικοινωνήσει, τότε υπάρχει και το ενδεχόμενο να σε αγνοήσει και δε θα σ’ αρέσει καθόλου.

7. Πόσων χρονών είπαμε ότι είσαι;

Δε θες σε καμία περίπτωση να δείξεις μια παιδιάστικη συμπεριφορά που θυμίζει αντίδραση νηπιαγωγείου. Το «σε διαγράφω απ’ το Facebook» ισοδυναμεί με το «δε σ’ έχω πια φίλο» που λέγαμε όταν ο διπλανός μας μάς έπαιρνε τις πλαστελίνες. Ζορίζουν τα πράγματα με την ενηλικίωση, τώρα το ‘μαθες;

8. Υπάρχει κι η σίγαση (αντίστοιχα το unfollow)

Μπορείς να κρατήσεις τον πρώην στα social media, δείχνοντας cool κι απλά να ρυθμίσεις έτσι το προφίλ σου ώστε να βλέπεις λιγότερα ή και τίποτα στην αρχική σου, και να διατηρήσεις την ηρεμία σου μαζί με το επίπεδό σου. Σκέψου το!

9. Χάνεις την ευκαιρία για σπάσιμο νεύρων

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να του μπεις στο μάτι, αν σε καίει ακόμα λιγάκι! Μπορείς να τον τσιγκλήσεις λίγο με την έντονη δραστηριότητά σου, με τα πολλά check-in σου και τις φωτογραφίες σου, και να τον αφήσεις να αναρωτιέται ποιο είναι το πρόσωπο που χαμογελάει δίπλα σου.

10. Αν είσαι εντάξει, θες κι οι άλλοι να ‘ναι εντάξει

Αν είσαι καλά με τον εαυτό σου κι έχεις αποδεχτεί την κατάσταση, δε σε νοιάζει καθόλου να βλέπεις τη ζωή του άλλου να συνεχίζεται, όπως ακριβώς οφείλεις να κάνεις κι εσύ με τη δική σου! Κάνε, λοιπόν, κι ένα like για ευχή και συνέχισε παρακάτω, αφήνοντας το παρελθόν σου πίσω, εκεί που ανήκει. Εξάλλου, κανείς δεν πήγε μπροστά καίγοντας τα παλιά, αλλά τα κατάφερε επειδή τα θυμόταν και συνέχισε με αυτά ως όπλο, κάνοντάς τα μαθήματα και δύναμη για τις επόμενες περιπέτειες.

Εξάλλου, τι νόημα έχει να διαγράφεις ανθρώπους απ’ τα social media, αφού από μέσα σου δε θα σβηστούν ποτέ!

 

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη