Μια από τις νέες τάσεις της σύγχρονης εποχής είναι οι γνωριμίες μέσω των social media. Για πολλούς λόγους τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πλέον ο πιο συνηθισμένος τρόπος να γίνεται το πρώτο βήμα στο φλερτ είναι η κόκκινη ειδοποίηση που εμφανίζεται στην εφαρμογή μας. Ένα κλικ και όλα μπορούν να αλλάξουν!

Τα πράγματα είναι πολύ απλά αν τα δυο ενδιαφερόμενα πρόσωπα είναι ήδη φίλοι στα κοινωνικά δίκτυα· εκεί η αρχή έχει γίνει και δε μένει παρά να κάνει ο ένας από τους δύο την πρώτη κίνηση για την επικοινωνία. Η δύσκολη περίπτωση όμως είναι εκείνη που ο πρώτος ενδιαφερόμενος δεν έχει κανένα στοιχείο σχετικά με το πρόσωπο που θέλει να προσεγγίσει έτσι αναγκάζεται να γίνει ένας μικρός ντετέκτιβ για να μπορέσει να βρει αυτό που ψάχνει.

Ίσως ακούγεται τρομερά δύσκολο έως και ακατόρθωτο όμως η τεχνολογία βοηθά τους τολμηρούς και τα λαγωνικά γι’ αυτό υπάρχουν τρόποι για να βρεις το πρόσωπο. Τοποθεσίες, hashtags και ένα σωρό ακόμη επιλογές μας προδίδουν και μας εμφανίζουν αρκετούς γνωστούς ή αγνώστους που θα θέλαμε να δούμε. Μπαίνουμε σε κάποια τοποθεσία και κοιτάζουμε τις φωτογραφίες που έχουν ανέβει στα social σε αυτό το μέρος τσεκάροντας φυσικά τους χρήστες. Το ίδιο λειτουργούν κατα hashtags. Δεν υπάρχει καλύτερη μηχανή αναζήτησης, πραγματικά.

 

 

Όσο γοητευτικό όμως μπορεί να μοιάζει το ψάξιμο αυτό -γιατί σκέφτεσαι πως κάποιος μπήκε σε όλη αυτή τη διαδικασία για να σε βρει και να σε πλησιάσει- άλλο τόσο τρομακτικό μπορεί να γίνει. Το γεγονός πως οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να βρει στοιχεία σου -έστω και με τη συναίνεσή σου αφού εσύ τα έχεις ανεβάσει, δε παύει να είναι κάπως creepy. Σκέψου τώρα να είσαι σε μια παραλία, να έχεις ανεβάσει φωτογραφίες με την παρέα βάζοντας την τοποθεσία για να τη μοιραστείς με τους διαδικτυακούς φίλους σου και να βρίσκεται όμως αυτή η φωτογραφία διαθέσιμη σε όποιον επισκεφτεί την τοποθεσία.

Το άλλο που σκέφτεσαι είναι πως, αφού σε είδε κάπου το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, γιατί δε σε πλησίασε εκεί παρά προτίμησε να κάνει την πρώτη κίνηση μέσα από τα social. Εκεί μπορεί να είναι απλά μια ανασφαλής περίπτωση που προτιμά το safe zone που παρέχει η απόσταση της επικοινωνίας σε σχέση με το face to face ή μπορεί απλά οι συνθήκες να μην ευδοκιμούσαν για κάποια προσέγγιση και έτσι αποφάσισε να προσπαθήσει με άλλο τρόπο. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο ζήτημα των ημερών το οποίο μπορεί να ξεκινήσει πολύ ρομαντικά και με ενθουσιασμό αλλά δε ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθεί. Αυτό βέβαια ισχύει και στη δια ζώσης γνωριμία. Το αίτημα φιλίας και η κόκκινη ειδοποίηση είναι σαν το «καλησπέρα θα μπορούσα να καθίσω δίπλα σου» που θα έλεγε κάποιος παλιά σε ένα μπαρ.

Εντάξει, είναι όντως λίγο παράξενο να βλέπεις αίτημα φιλίας από κάποιον άγνωστο ή από κάποιον που είδες τυχαία σε ένα μέρος χωρίς καθόλου κοινούς φίλους αλλά είναι ένας τρόπος να προσεγγίσει κάποιον εκείνον ή εκείνη που μπορεί να του έκανε κλικ και φυσικά εμείς προχωράμε με την εποχή μας, όπως προστάζει η ροή.  Τελικά είναι και θέμα οπτικής, εάν είσαι ο άνθρωπος που θα έκανες μια γνωριμία σε ένα μαγαζί ίσως να είσαι και εκείνος ο τύπος που θα δεχθείς ένα αίτημα και θα κάνεις μια νέα γνωριμία, εάν δεν είσαι αυτός ο τύπος τότε ούτε εδώ θα σε επηρεάσει αφού μπορείς να το απορρίψεις και να πας παρακάτω.

 

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου