Αναμφίβολα ο γάμος είναι ένας θεσμός που πλήττεται την εποχή αυτή οδηγώντας πολύ συχνά το μεγαλύτερο μέρος των ζευγαριών σε διαζύγιο. Ο λόγος σίγουρα δεν είναι ένας, όμως μπορούμε να δούμε την ευρύτερη εικόνα και να δώσουμε μερικές απαντήσεις στο τι είναι τελικά ένας ευτυχισμένος, πετυχημένος γάμος.

Περίπου το 70% των γάμων στα αστικά κέντρα της χώρας μας λήγουν με διαζύγιο κι αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Ο χωρισμός είναι ένα σκληρό βίωμα σε κάθε εκδοχή του, αφού και οι δύο πλευρές νιώθουν πόνο και φυσικά ανάμεσα σε όλα και αίσθημα αποτυχίας. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο το πρότυπο οικογενειακού μοντέλου που έχουμε στο μυαλό μας και που βασίζεται σε μια ξεπερασμένη μορφή που καμία σχέση δεν έχει με τη ζωή μας σήμερα. Οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των ετών έχουν αλλάξει, οι συνθήκες έχουν τροποποιηθεί. Με την είσοδο της τεχνολογίας, την ανεξαρτητοποίηση των γυναικών και πολλές ακόμη αλλαγές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μπορούν οι ανθρώπινες σχέσεις να μένουν ίδιες και να υιοθετούν παλιές μορφές.

Οι άνθρωποι κυνηγάμε την επιτυχία σε ένα παλιό μοντέλο που δεν υπάρχει πια. Αναζητούμε μάταια την αλήθεια μας σε κάτι ουτοπικό, σαν ήρωες που παλεύουν σε ξεχασμένα παραμύθια κι αντικρίζουν εγκαταλελειμμένους πύργους, χωρίς καμία πριγκίπισσα να περιμένει. Η προσπάθεια αυτή μάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Βλέπουμε ζευγάρια που μπορεί να είναι μαζί 50 ή 70 χρόνια, μια ζωή ολόκληρη δηλαδή, κι αυτόματα τους κατατάσσουμε στην πρώτη θέση του βάθρου και δίνουμε το βραβείο του πιο επιτυχημένου γάμου. Βέβαια, εάν όλα αυτά τα χρόνια είναι γεμάτα αγάπη και ευτυχισμένες στιγμές, δικαιωματικά τους ανήκει το βραβείο, και πολλά, πολλά ακόμη. Όμως αναρωτηθήκαμε ποτέ πώς ήταν πραγματικά αυτά τα χρόνια γάμου;

Όταν σε μία σχέση μετράμε μόνο την ποσότητα, είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθος εκτιμήσεις. Εάν δύο άνθρωποι ήταν μαζί 50 χρόνια και δεν μπορούσαν να εκφραστούν ειλικρινά και ουσιαστικά, αν δεν αγαπήθηκαν αρκετά ή ακόμη και καθόλου, αν δεν ερωτεύτηκαν και δεν άνθισαν σαν προσωπικότητες, αλλά αντίθετα καταπιέστηκαν κι έζησαν μια ζωή αλλιώτικη από αυτή που επιθυμούσαν, τότε δε μιλάμε για έναν επιτυχημένο γάμο. Εμείς κάνουμε την ποσότητα αυτοσκοπό μας και νιώθουμε αποτυχημένοι όταν δεν καταφέρνουμε να κρατήσει κάτι για πάντα, χωρίς να αναλογιζόμαστε ότι περισσότερη σημασία έχει η ποιότητα.

Ένα ζευγάρι που τα χρόνια του γάμου τους δεν τους δικαίωσαν και δεν άγγιξαν το μαγικό «για πάντα» που υπολόγιζαν και πίστευαν, αλλά μέσα από τη σχέση και οι δύο κατάφεραν να πάνε ένα βήμα μπροστά, να αποκτήσουν ευτυχισμένες στιγμές που θα γίνουν όμορφες αναμνήσεις, να αγαπηθούν, να ερωτευτούν, να αποκτήσουν κοινές εμπειρίες και να εξελιχθούν σαν άνθρωποι, είχε έναν πετυχημένο γάμο. Πάντα η ποιότητα σε συνδυασμό με την ποσότητα είναι το ιδανικό και το επιθυμητό, όμως ακόμη κι αν δεν το καταφέρουμε, πάντα υπάρχει διέξοδος.

Ο άνθρωπος έχει μία φυσική αντίσταση στην αλλαγή, γι’ αυτό και κολλά σε ξεπερασμένους κανόνες και υποχρεώσεις. Σήμερα υπάρχουν πολλά διαφορετικά οικογενειακά μοντέλα που μπορούν να δημιουργηθούν και εμείς να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σε αυτά. Είναι απαραίτητο να μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, να μη φοβόμαστε ότι αν είμαστε αρκετά ειλικρινής θα σταματήσουν να μας αγαπούν και να μην παλεύουμε να κρατήσουμε μία σχέση που έχει τελειώσει, γιατί έτσι πρέπει. Αρκεί να αγαπάμε αληθινά, ολοκληρωτικά και με τον τρόπο που μας κάνει ευτυχισμένους! Η αληθινή επιτυχία κρύβεται στις αναμνήσεις που θα έχουμε στο τέλος αυτού του ταξιδιού, ας φροντίσουμε να είναι οι καλύτερες!

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.