Μπορεί να λέμε πως ο έρωτας δεν ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα και μπορεί να έρθει να φωλιάσει όποτε και όπως θέλει εκείνος, μα στη δημιουργία της σχέσης συνήθως υπάρχουν κάποια στάδια που τα ακολουθούμε.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, και ο κανόνας είναι πως αρχικά, υπάρχει η πρώτη γνωριμία, το πρώτο φλερτ που σηματοδοτεί την έλξη. Σήμερα αυτό είναι πολύ διαδεδομένο να συμβεί και μέσα από τα social όπου είτε κάποιοι έχουν γνωριστεί από κοντά -ίσως σε κοινή παρέα- και ξεκινάει μετά το «παιχνίδι» μέσω social ή ενδέχεται να έχει ξεκινήσει όλο το φλερτ διαδικτυακά. Αυτό φαινομενικά μπορεί να μην παίζει κάποιο ρόλο αλλά πρακτικά έχει τη σημασία του.

Η διαφορά έγκειται στην οικειότητα. Έχετε παρατηρήσει πως όταν μιλάμε από την αρχή πολύ στα social δημιουργείται μια αίσθηση ότι τον άλλον τον ξέρουμε χρόνια και ότι περνάμε πολύ χρόνο μαζί που αυτό δε συμβαίνει στην πραγματικότητα. Με τη συνεχόμενη επικοινωνία είναι σαν να έχουμε το φλερτ μας παντού μαζί μας· στέλνουμε το φαγητό μας σε φωτογραφία, στιγμιότυπα από δραστηριότητές μας και έτσι μοιραζόμαστε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που παλιότερα δε συνέβαινε αυτό -ή και για όποιους ισχύει ακόμα- τα διαδοχικά ραντεβού είναι ο τρόπος να κατακτάται αργά και σταθερά η οικειότητα η οποία πραγματικά δεν υφίσταται από τη μια στιγμή στην άλλη. Περνάμε τη φάση του να είμαστε προσεκτικοί στο πώς μιλάμε, πώς τρώμε γενικά στο πώς παρουσιάζουμε την εικόνα μας.

 

 

Κάπου εκεί λοιπόν, αφού με τα social media έχουμε ήδη πηδήξει κάποια στάδια θα λέγαμε, μπορεί να συμβεί και κάτι ακόμη για να απογειώσει την ταχύτητα φωτός με την οποία εξελίσσονται τα πράγματα. Να έρθει το πρόσωπο να μείνει μαζί σου για μερικές μέρες. Εντάξει, με το πρώτο άκουσμα ακούγεται υπέροχο: οι δυο σας, σε ένα σπίτι, έτοιμοι να περάσετε super βραδιές. Όμως δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Ξαφνικά έρχεται στον χώρο σου ένας άνθρωπος που δεν έχεις συναναστραφεί μαζί του σε διάφορα επίπεδα και δε γνωρίζεις και πολύ τον τρόπο που κινείται και φέρεται. Μπορεί από τα μηνύματα να φαίνονται όλα μια χαρά και να ανυπομονείς να περάσεις χρόνο μαζί του αλλά πόσο χρόνο σερί;

Οι πολλές μέρες που σας φέρνουν ξαφνικά κοντά μπορεί να αποβούν μοιραίες γιατί ωραία τα πρώτα καλωσορίσματα, ωραίες και οι πρώτες βόλτες, τέλεια και το κομμάτι το ερωτικό όμως μετά αναγκάζεστε να γίνετε σιαμαίοι κι αυτό δεν είναι από μόνο του κακό αλλά γίνεται όταν τον άλλον απλά δεν τον ξέρεις. Στα σπάργανα της γνωριμίας δεν είναι καθόλου βολικό να είσαι μαζί με τον άνθρωπο αυτό 24 ώρες το 24ωρο -ας πούμε ότι έχει ταξιδέψει για να σε βρει- και να μοιράζεσαι κάθε λεπτό της ιδιωτικότητάς σου από τη μια στιγμή στην άλλη. Για να μη μιλήσουμε για το θέμα τουαλέτα που είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Καταστάσεις σαν αυτή δρουν κάπως εκβιαστικά στο αρχικό μας συναίσθημα και στην όμορφη ροή που αξίζει να έχουν τα πράγματα. Τι κάνουμε λοιπόν για να διαχειριστούμε αυτή την οικειότητα;

1. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε όσο μπορούμε με ευγένεια και χωρίς επιβολή τους κανόνες ή τα δικά μας κολλήματα αναφορικά με το σπίτι. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει τα χούγια μας και τις παραξενιές μας για το χαλάκι του μπάνιου ή την οδοντόβουρτσα, οπότε καλύτερα να πούμε κάνα δυο πραγματάκια για να περάσουν ανώδυνα οι μέρες αυτές.

2. Εάν δεν έχουμε επαγγελματικές δραστηριότητες να τρέχουν, καλό είναι να αφιερώσουμε στο πρόσωπο αρκετό χρόνο κι έξω από το σπίτι, εντελώς σαν πρώτες διακοπές, ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε και να γνωρίζουμε τα ενδιαφέροντά του και την προσωπικότητά του. Ας μην αρχίσουμε τις μαγειρικές και τα τραπεζώματα μεσημέρι-βράδυ. Αυτό είναι πολλά levels αργότερα, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε από τις πρώτες μέρες στο 10 χρόνια μετά.

3. Ξεκαθάρισμα-ενημέρωση για την ώρα της τουαλέτας. Για πολλούς ίσως ό,τι πιο άβολο σε τέτοιες καταστάσεις. Ε λοιπόν, δεν είναι και τόσο τρομερό να πεις ότι θέλεις να πας τουαλέτα και να βρείτε μικρά τρικς για να κάνουν την κατάσταση πιο άνετη. (Δυναμώνουμε την ένταση της τηλεόρασης, ανοίγουμε τη βρύση ή ακόμη στέλνουμε το πρόσωπο καμία βόλτα στην γειτονιά να εναρμονιστεί και με το περιβάλλον).

4. Προσέχουμε να είμαστε ωραίοι, περιποιημένοι και καθαροί ακόμη και με τη πιτζαμούλα μας γιατί δεν παύει να υπάρχει ερωτική έλξη- δεν είναι το κολλητήρι μας όπως και να το κάνουμε!

 

Πάνω κάτω αυτά είναι τα sos για να υπερπηδήσετε το εμπόδιο της απότομης οικειότητας που καλείστε να διαχειριστείτε αλλά σε γενικές γραμμές δε μιλάμε για στάνταρ βήματα και πεπατημένες οδούς· δε μιλάμε για κανόνες που αν τους ακολουθήσεις είσαι σωστός ή αν όχι είσαι λάθος. Μπορείς να τρέξεις στον έρωτα όσο θες κι όσο αντέχεις ή να πηγαίνεις σημειωτόν κοιτώντας συνεχώς αριστερά και δεξιά αν νιώθεις ότι έτσι προστατεύεσαι. Όμως, δεν παύoyn στο μεγαλύτερο βαθμό να υπάρχουν κάποια ζητήματα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, όπως ακριβώς αυτό.

Βέβαια το να μένεις με το υποψήφιο ταίρι 5-6 μέρες σερί με το καλημέρα σας, είναι ένα τεράστιο κρας τεστ αν το καλοσκεφτούμε. Οι περιπτώσεις αποτελέσματος είναι πολλές αφού είτε θα δεις ότι ταιριάζετε κι είστε γεννημένοι ο ένας για τον άλλον και θα κουμπώσετε τέλεια, είτε θα φρικάρεις από το πώς είναι και κινείται μέσα στο σπίτι και θα χαιρετήσεις κλέφτικα, ή μπορεί να πάει μέτρια και με την πάροδο του χρόνοy δίνοντας μια ευκαιρία στη σχέση να εναρμονιστείτε και να βρεθείτε στο ίδιο μήκος κύματος. Γενικά σε καμία περίπτωση δεν προδικάζουμε το αποτέλεσμα αλλά κάποια πράγματα γίνονται με μια σειρά για κάποιο λόγο.

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου