Εκεί που συζητάνε δυο κολλητοί για το πόσο δύσκολες είναι οι σχέσεις και για την ελευθερία τους, την οποία δυσκολεύονται να αποχωριστούν μπαίνοντας σε σχέση, ξεστομίζει ο ένας από τους δύο την πρόταση να μείνουν μαζί στο μέλλον, αν αμφότεροι καταλήξουν  χωρίς ταίρι. Απευθείας, η άλλη πλευρά ανταποκρίνεται θετικά και κάπως έτσι γίνεται μια συμφωνία που σκοπό έχει να αποκαταστήσει τους δυο κολλητούς για να αποφύγουν μελλοντικά το ράφι.

Δυο καλοί φίλοι γνωρίζουν εις βάθος ο ένας τον άλλον κι ανάμεσα στα καλά τους στοιχεία έχουν μοιραστεί και τις παραξενιές τους. Άλλωστε, το να ‘σαι κολλητός με κάποιον προϋποθέτει μεταξύ άλλων να ξέρεις τα ελαττώματά του και να τα αγαπάς. Επίσης, φιλία πάει να πει καλή παρέα, κοινά ενδιαφέροντα, κατανόηση και θέληση να βρίσκεσαι με κάποιον συχνά και να κάνετε πράγματα μαζί. Στις φιλίες τα ελαττώματα δεν κρύβονται, αντιθέτως αποκαλύπτονται στον υπέρτατο βαθμό.

Κρύβεται, όμως, μια δόση ερωτισμού πίσω απ’ το «αν καταλήξουμε χωρίς ταίρι, θες να μείνουμε μαζί;»; Εάν μια τέτοια ερώτηση γίνεται καθαρά στην πλάκα και δε λέγεται στα σοβαρά, ίσως να μην υπάρχει τίποτα ερωτικό. Κάλλιστα μπορεί να αναφέρθηκε σε μια συζήτηση, μια μονάχα στιγμή, μόνο και μόνο για να τονιστεί η μεγάλη πιθανότητα ένας από τους δυο ή και οι δύο να μείνουν ελεύθεροι. Αν, ωστόσο, η διατύπωση μιας τέτοιας ερώτησης γίνει με σκοπό την έναρξη μιας ενδελεχούς συζήτησης κι ενός μελλοντικού πλάνου ή αν αναφέρεται  επανειλημμένα, σίγουρα υπάρχει κάτι περισσότερο. Θα συζητούσε κανείς εκτενώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο με κάποιον που δε τον ελκύει έστω και λίγο ερωτικά; Μάλλον όχι.

 

 

Το να προτείνει κανείς σ’ έναν φίλο να μείνουν μαζί μελλοντικά, αν τελικά η τύχη δεν τους χαμογελάσει, δείχνει πως υπάρχει προοπτική για συγκατοίκηση και -γιατί όχι;- για συμβίωση. Ίσως κάτι τέτοιο να γεννά μια δικλείδα ασφαλείας, απ’ την οποία μπορούν να πιαστούν οι κολλητοί και να εξερευνήσουν ένα άλλο κομμάτι της σχέσης τους, το οποίο μέχρι σήμερα είχαν τολμήσει μονάχα να φαντασιωθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως για κάποιους αυτός να είναι ένας έμμεσος σχετικά ασφαλής τρόπος να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένα άτομο που βρίσκεται ακόμα στη φιλική ζώνη χωρίς να ρισκάρουν τη φιλία τους. Ανάλογα με την απάντηση που θα λάβουν και με την έκταση που θα πάρει η συζήτηση, θα μπορέσουν να αντιληφθούν αν η ιδέα και η προοπτική μιας τέτοιας κατάστασης δυσαρεστεί ή χαροποιεί τον κολλητό.

Φυσικά και υπάρχουν φιλίες που δεν έχουν κάτι από ερωτισμό και η πρόταση συγκατοίκησης σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να γίνει μόνο και μόνο για να καλύψει τις ανάγκες της συντροφικότητας. Για να ‘χει καθένας ένα στήριγμα στις δύσκολες στιγμές κι ένα πρόσωπο με το οποίο θα μοιράζεται στιγμές χαράς. Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει η φύση μια φιλίας όταν τα μέλη της έχουν ταιριαστές απόψεις, όταν θαυμάζουν ο ένας τον άλλον και διακρίνουν μια ομορφιά στο πρόσωπο που αντικρίζουν; Σε αυτή την περίπτωση, η ερωτική έλξη αναπόφευκτα ξεκινά, φέρνοντας τους δυο κολλητούς ακόμα πιο κοντά, καθώς γεννιούνται όχι και τόσο φιλικά αισθήματα. Μια ερώτηση του τύπου «Θα ήθελες να μείνουμε μαζί;» θα ήταν πολλά υποσχόμενη, αν η απάντηση που ακολουθούσε ήταν «Ναι, θέλω».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η φιλία αποτελεί μια γερή βάση για το ξεκίνημα μιας καλής σχέσης, καθώς έχει ήδη θεμελιωθεί μια αποτελεσματική επικοινωνία και η πρώτη γνωριμία με τον χαρακτήρα του άλλου. Ενδεχομένως, μια τέτοια δήλωση ίσως αρχικά να μην κρύβει κάποιο ερωτικό μήνυμα, αλλά στην πορεία μπορεί να αρχίσουν να δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις. Δεν είναι τόσο αθώα μια συζήτηση που ξεκινά με την πρόταση να μείνουν δυο άνθρωποι μαζί. Αντιθέτως, πρόκειται ίσως για εκείνο το ερέθισμα που δίνεται στο μυαλό και τα γυρνάει στη συνέχεια όλα τούμπα. Άλλωστε, δε βγήκε τυχαία η φράση που υποστηρίζει ότι στα φιλικά μπαίνουν τα καλύτερα γκολ. Ίσως, τελικά, σ’ αυτό να κρύβεται μια μεγάλη δόση αλήθειας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Κανδηλανάπτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.