Συνάπτουμε σχέσεις και επενδύουμε σ’ αυτές. Γνωριζόμαστε με έναν άνθρωπο που αρχικά μας ήταν άγνωστος και στη συνέχεια τον υποδεχόμαστε στην καθημερινότητά μας, επιτρέποντας ταυτόχρονα την είσοδό του στην καρδιά μας. Όσο οι σχέσεις, όμως, εξελίσσονται, διαμορφωνόμαστε κι εμείς ως χαρακτήρες. Αλλάζουμε αυτό που ήμασταν στο ξεκίνημα και διαφοροποιούμαστε σε σχέση με αυτό που είμαστε σήμερα. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό, απεναντίας η στασιμότητα σπάνια είναι ευπρόσδεκτη στη ζωή μας. Κάποιες φορές δυο άνθρωποι που συμβιώνουν εξελίσσονται προς μια κοινή πορεία κι αποκτούν κοινούς στόχους κι ενδιαφέροντα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στρέφονται προς εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Κι ενώ μέχρι πρότινος όλα ήταν ονειρικά, ξυπνάς κι ανακαλύπτεις έναν άγνωστο να κοιμάται δίπλα σου. Η νέα εκδοχή που αντικρίζεις δε σου ταιριάζει. Αν η σχέση δεν προλάβει να εξελιχθεί κι αυτό συμβεί όσο ακόμα βρίσκεστε στις αρχές, τότε έχεις την ικανότητα να ορθοποδήσεις κάπως πιο γρήγορα. Αν, ωστόσο, η ανακάλυψη αυτή συμβεί πολύ αργότερα κι οι δυο νέες προσωπικότητες, στις οποίες έχετε μεταμορφωθεί δεν μπορούν να ταιριάξουν, τότε η απώλεια θα είναι μια δύσκολη εμπειρία και για τους δυο, ανεξάρτητα από το ποιος επέλεξε πρώτος να στραφεί προς την οδό του χωρισμού. Είναι άλλωστε επώδυνο να χάνεις από την καθημερινότητά σου έναν άνθρωπο, στον οποίο έχεις αφιερώσει πολλές ώρες της ημέρας σου. Ώρες, τις οποίες έχεις επενδύσει είτε με φυσική παρουσία, δημιουργώντας στιγμές κι αναμνήσεις, είτε αφιερώνοντας τη σκέψη και τον χρόνο σου σε κοινά σχέδια. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το συγκεκριμένο άτομο έδινε το παρόν στη ζωή σου.

Ωστόσο, όταν προκύπτει ένας χωρισμός, αυτό σημαίνει πως μάλλον για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρχαν προβλήματα, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους και δεν μπόρεσαν τελικά να επιλυθούν -ανεξάρτητα από την αγάπη που συνεχίζεις να τρέφεις για τον άλλο, η οποίο δε γίνεται να χαθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό, όποιος είπε πως η αγάπη από μόνη της φτάνει, μάλλον δε συνάντησε εμπόδια, όπως αυτά που αποτυγχάνει κάποιες φορές η αγάπη να υπερνικήσει.

 

 

Σαφώς και θα σου λείπει εκείνος ο άνθρωπος που πλέον δεν είναι ο άνθρωπός σου, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψεις σε αυτό να βάλει τέλος στη ζωντάνια της καθημερινότητάς σου. Αρχικά, στόχευσε στο να περάσεις λίγο χρόνο μόνος σου. Μην επισπεύσεις την έναρξη μιας νέας σχέσης, μόνο και μόνο για να γεμίσεις το κενό που έχει δημιουργήσει το τέλος μιας προηγούμενης, ιδιαίτερα αν είχες μια σχέση που μετρούσε χρόνια και η έξοδος από αυτή με κάποιο τρόπο σε στιγμάτισε.

Αφιέρωσε χρόνο να ανακαλύψεις τον νέο σου εαυτό. Οι άνθρωποι -θέλοντας και μη- αλλάζουν όταν συμβιώνουν μ’ έναν άλλον άνθρωπο, γι’ αυτό είναι κρίσιμο να αναζητήσεις το νέο σου Εγώ. Η ανασκόπηση μετά τον χωρισμό είναι μια καλή ευκαιρία να φέρεις στην επιφάνεια εκείνα τα πράγματα που αγαπούσες στην προσωπικότητά σου, αλλά για κάποιο λόγο χάθηκαν στην πορεία της σχέσης. Ταυτόχρονα, βρες χρόνο να εξελίξεις ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά που απέκτησες δίπλα σε εκείνον τον άνθρωπο, τα οποία σε διαφοροποίησαν με θετικό τρόπο σε σχέση με τον παλαιότερο εαυτό σου.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψεις στον χωρισμό να σημάνει την έναρξη μιας καταθλιπτικής περιόδου. Αντιθέτως, ζήσε με τη διαρκή υπενθύμιση ότι μπορείς να είσαι ολοκληρωμένος κι ανεξάρτητος άνθρωπος, ακόμα κι όταν ζεις μόνος. Να είσαι αρκετά δυναμικός γνωρίζοντας πως εκεί έξω υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία θα σου προσφέρουν ξανά στιγμές χαράς. Φίλοι με τους οποίους θα συνεχίσεις να κάνεις τρέλες και να γελάς. Επιπλέον, νέες δραστηριότητες όπως ταξίδια σε άλλες πόλεις και χώρες, θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις παραστάσεις και να θυμηθείς πως η ζωή εξακολουθεί να είναι ωραία. Η προσθήκη νέων ανθρώπων στη ζωή σου -όχι απαραίτητα σε ερωτικό επίπεδο- θα σου προσφέρει μια ανανέωση, ακόμα περισσότερο δε αν έχουν διαφορετική κουλτούρα από τη δική σου. Παράλληλα, η ασχολία με νέα χόμπι θα γεμίσει ποιοτικά το πρόγραμμά σου, ωθώντας σε προς νέες κατευθύνσεις κι ανακαλύψεις. Τέλος, η θύμηση όλων όσων δε σου άρεσαν στη σχέση, καθώς και το να είσαι επικεντρωμένος σε όσα σας οδήγησαν στον χωρισμό, θα σε βοηθήσει να κλείσεις λίγο πιο ανώδυνα αυτό το κεφάλαιο, προχωρώντας γρηγορότερα ένα βήμα παραπέρα.

Ξανασυστήσου, λοιπόν, στον εαυτό σου και βγες έξω με σκοπό να γνωρίσεις τις χαρές που σου επιφυλάσσει η ζωή. Ναι, ένας χωρισμός μπορεί να αποτελεί πληγή στην καρδιά, αλλά σίγουρα όπως όλες οι πληγές κάποια στιγμή επουλώνεται. Άλλωστε, μπορεί μελλοντικά να ανταμώστε ξανά κι η σχέση να μεταμορφωθεί σε κάτι ακόμα πιο δυνατό. Γιατί μέσα σε όλο το διάστημα της αυτοβελτίωσης κι εξέλιξης του εαυτού σου, θα έχεις συνειδητοποιήσει λίγο καλύτερα και τα κομμάτια της σχέσης που έχρηζαν βελτίωσης.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Κανδηλανάπτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.