paul2845

Ποιος είπε ότι σταματάμε τις γνωριμίες όταν αποκτήσουμε δυο-τρεις καλούς φίλους; Ακόμα και να μην είσαι ο πιο κοινωνικός άνθρωπος, το να συναντάς καινούργιο κόσμο είναι αναπόφευκτο. Μέσα σε όλες αυτές τις γνωριμίες που κάνεις, υπάρχουν και μερικοί με τους οποίους θα μοιραστείς και κάποια προσωπικά σου θέματα, γιατί το έφερε η συζήτηση, γιατί στο ενέπνευσαν, ή γιατί είχες την ανάγκη να το κάνεις. Με κάποιους πολύ πιθανόν να κρατήσεις μια πολύ καλή επαφή και να τους εντάξεις στη ζωή σου. Με τον καιρό μάλιστα, τους κατατάσσεις σε μια άλλη κατηγορία. Εκείνη στην οποία ανήκει ο πολύ στενός σου κύκλος.

Και βγαίνετε μαζί σχεδόν καθημερινά. Ίσως μερικές φορές να παραμελείς και τους παλιούς σου φίλους. Ενθουσιάζεσαι απ’ το πόσο καλά περνάς και σταδιακά αρχίζεις να αφιερώνεις ένα κομμάτι σου στη σχέση αυτή. Μέχρι που ο φίλος σου αποκτά ένα αμόρε. Θα ‘ρθει και θα στα πει όλα χαρτί και καλαμάρι, γιατί είναι υπερβολικά ενθουσιασμένος για τον έρωτά του. Η έξοδός σας θα αφορά αποκλειστικά εκείνον κι όλα αυτά που θα ‘χει να σου πει για την καινούργια του αγάπη. Θα σε ρωτήσει φυσικά κι εσύ τι κάνεις, αλλά δε θα σταθεί για πολύ σε ‘σένα. Το μυαλό του είναι αλλού, κι αυτό άλλωστε φαίνεται απ’ τον τρόπο με τον οποίο σου απαντάει. Αλλά χαμογελάς. Ο φίλος σου είναι ευτυχισμένος κι αυτό μετράει. Σκέφτεσαι πως το δικό σου συνταρακτικό νέο θα το συζητήσετε την επόμενη φορά. Μα έλα, όμως, που δε θα υπάρξει επόμενη φορά.

Δε θα βγείτε μαζί στο άμεσο μέλλον, γιατί τις λεπτομέρειες για τη δική του τωρινή κατάσταση σού τις είπε όλες. Και τώρα εξαφανίζεται για να πάει να ζήσει τον έρωτά του με την ησυχία του, χωρίς εσένα και τον καθένα να τον διακόπτει. Απ’ την καλή σου την καρδιά θα πάρεις τηλέφωνο να δεις τι κάνει, είναι καλά; Και κατά βάθος το ξέρεις ότι μπορεί να μην το σηκώσει, άσχετα που μετά από δύο λεπτά θα δεις τσεκ ιν στην τάδε τοποθεσία με το αμόρε του. Μα καλά, θα σκεφτείς, δεν είδε ότι έπαιρνα τηλέφωνο; Το είδε, αλλά τι δεν καταλαβαίνεις; Ενοχλείς!

Και μπορεί ο έρωτάς του να ‘χει διάρκεια μηνών. Και μετά τη λήξη του να θυμηθεί να σου απαντήσει σε ‘κείνο το ξεχασμένο μήνυμα που είχες στείλει κάτι αιώνες πριν. Την επόμενη φορά που θα βγείτε θα τον βρεις ξανά ενθουσιασμένο. Ο φίλος σου αυτός είναι ερωτευμένος και πάλι, και μάντεψε; Έχει και νέα να σου πει, εξελίξεις για όλο εκείνο το διάστημα που ήσασταν μεταξύ σας χαμένοι. Φυσικά προλαβαίνει να σου κάνει ένα γρήγορο update για τη ζωή του. Όσο για τα δικά σου τα νέα; Ούτε λόγος! Κι άντε πάλι, χάνεται ξανά στη δική του ζωή και στη νέα του σχέση. Καταλαβαίνεις, πιστεύω, πως ο λόγος που ήρθε να σε βρει δεν ήταν επειδή του έλειψες.

Είσαι, όμως, εκείνο το πρόσωπο που λαμβάνει με ευλάβεια κι υπομονή όλες εκείνες τις πληροφορίες για το πόσο ευτυχισμένος κι ερωτευμένος είναι. Κι αυτό έχει ανάγκη ο φίλος εκείνος, κάπου να μεταδώσει τον ενθουσιασμό του χωρίς να χρειαστεί να τον διακόψουν. Είσαι το κοινό του σε μια συναυλία, που ξεσπά σε χειροκροτήματα κι εντείνει τη χαρά του. Πετάς και μια-δυο καλές συμβουλές, όποτε σου επιτραπεί να μιλήσεις, κι αυτό σε κάνει τον καλύτερο ακροατή ever! Συγχαρητήρια! Ο καφές έλαβε τέλος και μείνε τώρα εσύ σε αναπάντητα τηλεφωνήματα.

Το κακό της υπόθεσης είναι πως ίσως είσαι από αυτούς που έχουν μάθει να συγχωρούν, κι αυτό κάνεις, γιατί το νοιάζεσαι το φιλαράκι σου. Κι έτσι μπαίνεις στη διαδικασία να βρίσκεις χίλιες δυο δικαιολογίες υπέρ του. Φτάνει όμως κι η στιγμή που κουράζεσαι κι όσες δικαιολογίες κι αν του βρεις, θα σε απογοητεύει. Όσες ευκαιρίες κι αν τολμήσεις να δώσεις θα τις χαραμίζει δίχως να το καταλαβαίνει. Κακό πράγμα να αφιερώνεσαι τόσο σε φιλίες και σχέσεις, ακόμα κι όταν δε σε ευνοούν. Και μπορεί να μην το κάνεις λόγω έλλειψης κοινωνικών συναναστροφών. Είπαμε, άλλωστε, έχεις και τον δικό σου κύκλο. Σε ταλαιπωρεί απλά αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που προδίδει από μακριά πως νοιάζεσαι άνευ όρων.

Μα ακόμη κι αυτό το «άνευ όρων» έχει τα δικά του όρια. Επιτέλους πείθεις τον εαυτό σου ότι αυτός ο φίλος, άσχετα με τον αν τον νοιάζεσαι ή όχι, ανήκει στη λίστα των γνωστών και σίγουρα δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα στη ζωή σου. Με αυτόν τον φίλο θα συναντηθείτε από εκεί κι έπειτα, όταν εσύ πρώτος το θελήσεις. Όταν εσύ θα ‘χεις την όρεξη, κι όχι απαραίτητα τον χρόνο για να τον δεις. Γιατί διαπιστώνεις πολύ απλά πως ανήκει στη κατηγορία των ανθρώπων με τους οποίους μπορείς απλά να περνάς καλά. Υπερβολικά καλά ίσως, αλλά ξέρεις πως δεν έχει τίποτα πιο ουσιώδες να σου προσφέρει.

Μέσα από τέτοιες μικρές καταστάσεις, οι άνθρωποι σου αποδεικνύουν με τον δικό τους τρόπο αν είναι, τελικά, φίλοι καλοί ή απλοί γνωστοί. Έτσι, για να μην τα συγχέουμε όλα στο μυαλό μας, υπάρχουν κι αυτές οι περιπτώσεις που μας βοηθούν να κάνουμε ευκολότερα τη διαφοροποίηση. Ένα ξεκαθάρισμα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Γιατί ακόμα κι εκεί συμμάζεμα χρειάζεται!

Αχ, παλιέ μου φίλε! Κάποια μέρα θα χτυπήσεις την πόρτα και δε θα σου ανοίξει κανείς. Γιατί σε μια σχέση πρέπει και να παίρνεις και να δίνεις. Κι αν διαρκώς παίρνεις, δίχως να δίνεις, στο τέλος θα πάρεις ό,τι ακριβώς έδωσες. Δηλαδή, το απόλυτο κενό. Στο κάτω-κάτω, τίποτα σε αυτή τη ζωή να μην το θεωρείς δεδομένο. Γιατί αυτό το δεδομένο κάποια στιγμή θα επαναστατήσει, θα ξεστρατίσει και θα σε τσούξει όταν θα το χάσεις. Και θα το χάσεις, γιατί θα καταλάβει την αξία του σε σχέση με την αξία που του έδωσες εσύ, και μετά δε θα ‘χεις καμία ευκαιρία να το επαναφέρεις στην αρχική του πορεία, όσα διπλώματα κι αν έχεις στην κατοχή σου.

Συντάκτης: Γεωργία Κανδηλανάπτη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!