Ένα απ’ τα πιο σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του ανθρώπου είναι η συναίσθηση. Μέσα απ’ αυτή μαθαίνεις πώς να σκέφτεσαι, να μιλάς και να συμπεριφέρεσαι με τρόπο ουσιαστικό, ώστε να αποκτήσεις πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σκληρά με τη σκέψη και τα συναισθήματά τους, ώστε να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής. Αρκετοί τους θεωρούν ευαίσθητους κι άλλοι πιστεύουν ότι είναι βαθιά σκεπτόμενοι και χαρισματικοί. Ως γνωστόν, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Κι ίσως αυτό είναι το μυστικό τους. Το να προσπαθούν να μη φτάνουν στα άκρα, αλλά να βρίσκουν το νόημα εκεί που ελάχιστοι ψάχνουν. Στην κατανόηση των αναγκών και στην αποδοχή των ατελειών. Έχουν αποδεχτεί την πολύτιμη αξία της ευαισθησίας και επενδύουν στην πνευματικότητά τους. Ας δούμε όμως τα κυριότερα χαρίσματα των βαθιά συναισθηματικών ανθρώπων.

 

1. Παρατηρούν λεπτομέρειες

Μπορούν να εισχωρήσουν στο μυαλό του συνομιλητή τους και να καταλάβουν αν αυτά που λέει αντανακλούν την αλήθεια του χαρακτήρα του. Αυτό γίνεται μέσω όλων εκείνων των λεπτομερειών που δεν προσέχει ένας απλός παρατηρητής, όπως οι αλλαγές στον τόνο της φωνής, η στάση του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου. Στην πραγματικότητα έχουν διαπιστώσει πως οι στιγμές μπορούν να γίνουν σπουδαίο μάθημα. Τα διδάγματα είναι ακριβείς αντανακλάσεις αυτού που δίνεις κι αυτού που εισπράττεις. Κάθε αλληλεπίδραση είναι και μια ολοκληρωμένη σειρά ικανοτήτων που αν αξιοποιηθούν σωστά θα καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τα κωδικοποιημένα μηνύματα των άλλων. Αυτές οι ικανότητες αναπτύσσονται μέσω της ακρόασης. Αν ακούς προσεκτικά τον συνομιλητή σου, δημιουργείς μια επιδέξια και διακριτική σύνδεση μεταξύ σας. Δεν κραυγάζεις για προσοχή, αλλά εστιάζεις στην εποικοδομητική επικοινωνία.

 

2. Ξέρουν τι θέλουν και γιατί 

Η ένταση των συναισθημάτων τους είναι τέτοια που δεν μπορεί να τους απορρυθμίσει. Έχουν επιλέξει πού θα τα φανερώσουν. Βασίζονται σ’ ένα απλοϊκό πλέγμα αντιλήψεων, αντιδράσεων, αξιών κι ιδανικών που τείνουν να μην προσκολλούν στην υπερανάλυση, αλλά σε ένα σαφές συμπέρασμα. Αυτό τους κάνει πολύ προσεκτικούς ως προς την ανάγνωση των περιπτώσεων που συναντούν καθημερινά στην προσωπική τους ζωή. Για να σου ανοιχτούν πρέπει να βεβαιωθούν πως το βάθος της προσωπικότητάς σου θα τους εμπνέει ασφάλεια. Η εμπιστοσύνη είναι η λέξη-κλειδί για να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Δίχως αυτή δε δύναται να υπάρξει ουσιαστική σχέση που να ενσωματώνει πλήρως όσα θα την κάνουν ισχυρή.

 

3. Ακούν τη διαίσθησή τους 

Η διαίσθηση είναι ένα χάρισμα που μπορεί να εξελιχθεί. Το να νιώσουν άνετα μ’ αυτή είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να περάσουν προκειμένου να πετύχουν υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας. Ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι εκείνος που συνδυάζει παρατηρητικότητα, οξυδέρκεια σκέψης, υπομονή κι αποφυγή των περιττών λαθών που θα επιδιώξουν λοξοδρόμηση απ’ την πορεία. Ο ρόλος της διαίσθησης είναι καθοριστικός ως προς την ευτυχία και την επιτυχία, αφού σε προειδοποιεί για τους κινδύνους.

 

4. Δεν τους φοβίζει η μοναχικότητα

Η μοναχικότητα είναι κάτι δύσκολο και αρκετοί από εμάς τρέμουμε και μόνο στο άκουσμά της. Σύμφωνοι, έχουμε γεννηθεί για να περνάμε τη ζωή παρέα με άλλους. Είτε φίλοι λέγονται αυτοί, είτε σύντροφοι, είτε γνωστοί, είτε οτιδήποτε άλλο. Μόνο που η ικανοποίηση κι η πληρότητα που όλοι αναζητάμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης και αυταξίας. Ένα τρανό παράδειγμα αυτών των δύο είναι η διδασκαλία του εξής κανόνα: Για ν’ αγαπηθούμε πρέπει να έχουμε τη θέληση και την ικανότητα ν’ αγαπήσουμε. Πράγμα που σημαίνει πως είναι απαραίτητο να περάσουμε χρόνο με τον εαυτό μας, ώστε να δούμε τι είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε από εμάς. Να καταλάβουμε τι είδους αγάπη έχουμε πάρει απ’ το περιβάλλον μας κι αν περιέχει το μέγιστο βαθμό ανιδιοτέλειας για να πορευτούμε με βάση αυτή. Για τους βαθιά συναισθηματικούς, η εσωτερική αναζήτηση εκφράζει την αναγέννηση και τον επαναπροσδιορισμό, δύο βασικές έννοιες του ψυχισμού που για να έχουν αποτέλεσμα χρειάζεται να βρουν πρόσφορο έδαφος. Κι αυτό υπάρχει όπου δεν επικρατεί οχλοβοή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.