Ένα απ´ τα κυριότερα ερωτήματα που θέτουμε στο συνειδητό μας είναι το εξής: Τι πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, για να θεωρηθεί ο ιδανικός, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί του μια ισορροπημένη και μακροχρόνια ερωτική σχέση; Για ν´ απαντηθεί αυτή η ερώτηση, ωστόσο, θα πρέπει προηγουμένως να σκεφτείς αν διαθέτεις κι εσύ όλα εκείνα τα στοιχεία που αναζητάς στους άλλους. Εάν τα έχεις ανακαλύψει κι εάν τα έχεις «καλλιεργήσει» μέσα σου. Υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που όταν αποκτήσουν εσωτερική υπόσταση, τότε όλα γίνονται πιο εύκολα.

 

1. Ηρεμία

Αν υπάρχει κάτι που σχεδόν όλοι μας επιζητούμε ν´ αποφύγουμε, είναι οι συγκρούσεις κι οι αντιπαραθέσεις. Κάποιοι τις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά με γαλήνιο τρόπο και κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται, αφού δεν την έχουν εξελίξει μέσα τους. Η ηρεμία είναι μια δεξιότητα που χτίζεται με υπομονή, επιμονή και προσήλωση. Για να καταλάβεις σε ποιο βαθμό υπάρχει μέσα σου θα ήταν καλό να σημειώσεις σ´ ένα χαρτί τις ερωτήσεις: «Πώς αντιμετωπίζω τις διάφορες προκλήσεις κι αντιπαραθέσεις; Αποδέχομαι πως είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν ή όχι; Ακολουθώ μια προσέγγιση που επιτάσσει να ρίχνω το φταίξιμο μόνο στους άλλους ή αναλαμβάνω την ευθύνη και ψάχνω τίμιες κι ορθολογικές λύσεις; Αφήνω στην άκρη τις εγωιστικές συμπεριφορές, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα ζητήματα που με απασχολούν;» Δεν πρέπει να ξεχνάς πως αν είσαι ήρεμος αυτό θα φανερωθεί  σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς σου, άρα και στις ερωτικές σου σχέσεις.

 

2. Όρια

Απ´ τους βασικότερους πυλώνες της οικοδόμησης ενός υγιούς χαρακτήρα που επιθυμεί να βελτιώνεται διαρκώς, είναι να θέτει όρια. Κυρίως, ως προς το τι ανέχεται. Δίχως αυτά, μια σχέση μπορεί να καταστραφεί πριν καν αρχίσει. Το να λες συνέχεια «ναι» σε πράγματα που είτε δε σε εκφράζουν είτε σε ενοχλούν θα δημιουργήσει την εντύπωση πως είσαι ένα άβουλο ον που δεν μπορεί να διακρίνει τι θέλει και τι όχι. Το να πεις αυτά που δεν αποδέχεσαι κι αυτά που σ´ ενοχλούν, θα δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας. Το να γνωρίζεις την αξία σου σε οδηγεί σε μονοπάτια που θα συναντήσεις καθετί ωφέλιμο για σένα. Το να κάνεις εκπτώσεις στις αξίες σου, δείχνει πως είσαι διατεθειμένος να τσαλαπατήσεις την αξιοπρέπειά σου. Κι αυτό είναι καταστροφικό.

 

3. Θαυμασμός

Μια λέξη που εκφράζει με παραδειγματικό τρόπο τη μαγεία της ζωής. Το να θαυμάζεις και να θαυμάζεσαι είναι ένα απ´ τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να (σου) προσφέρεις. Κι αυτό επειδή μέσα από αυτόν διδάσκεσαι το πώς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Το  ν’  αποτελείς το σωστό παράδειγμα, πέρα απ´ τις οποίες ευεργετικές προεκτάσεις έχει για την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία σου γενικότερα, σου εμφανίζει μπροστά σου κι ανθρώπους που θα σε πάνε ένα βήμα παραπέρα. Σε μια συντροφική σχέση είναι κυρίαρχο κι  απαραίτητο στοιχείο, για να μακροημερεύσει.

 

4. Φιλοδοξία

Η φιλοδοξία δημιουργεί τις πιο σταθερές σχέσεις. Όταν ένας άνθρωπος σου δείχνει πως έχει φιλοδοξίες, σε γοητεύει. Κι αυτό επειδή δείχνει να φροντίζει τον εαυτό του. Εδώ το θέμα είναι στο κατά πόσο φιλόδοξος είσαι εσύ. Βάζεις στόχους για τον εαυτό σου; Κάνεις ενέργειες για να επιτευχθούν; Παραμένεις προσκολλημένος σ´ έναν και μοναδικό στόχο που με μόχθο κατάφερες να τον κατακτήσεις ή ψάχνεσαι συνεχώς να βρεις κι άλλους; Αφιερώνεις χρόνο στην πνευματικότητά σου; Παθιάζεσαι με καινούργια πράγματα; Αν ναι, τότε αυτό θα φανεί στο πώς αντιλαμβάνεσαι τη υπόστασή σου.

 

5. Ειλικρίνεια

Η ειλικρίνεια είναι μία απ´ τις πιο επιθυμητές ποιότητες κι ο καταλύτης για ουσιώδεις αλληλεξαρτήσεις. Το αληθινό το συναντάς στο σημείο εκείνο που επιτρέπεις στον εαυτό σου να μοιράζεται αλήθειες, όσο επώδυνες κι έντονες κι αν είναι. Αρκετοί τείνουν να παραμένουν προφυλαγμένοι απ´ τις μνήμες, τις εμπειρίες και τις λανθασμένες επιλογές που έκαναν και δε θέλουν να τις μοιραστούν. Μόνο που για ν´ αναπτυχθεί οικειότητα μεταξύ δύο ανθρώπων χρειάζεται ν´ ανοιχτούν και να πουν τ´ ανομολόγητά τους. Εάν επιθυμείς να βρεις κάποιον που θα ´χει την προθυμία να ´ναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου, πρέπει πρώτα να ´σαι απόλυτα ειλικρινής με σένα, κάτι που συχνά απαιτεί δύναμη και καθαρότητα σκέψεων.

 

6. Σεβασμός

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ´χει κανείς, για να βρεθεί αγκαλιά με τα επιθυμητά αποτελέσματα που έχει ονειρευτεί. Κι ο σεβασμός ξεκινά και τελειώνει απ´ το πώς συμπεριφέρεσαι σε σένα. Αν έχεις αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια μέσα απ´ τα λόγια και τις πράξεις σου, για να εισχωρήσεις απόλυτα στο νόημά του. Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόκτησή του και πολλές φορές σε ξεπερνούν, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Το να φέρεσαι με σεβασμό κι ευγένεια διευκολύνει κατά πολύ την πορεία σου στη ζωή. Δίχως αυτόν, είναι αδύνατον ν´ αντιληφθείς τη σπουδαιότητα της ύπαρξής σου.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου