Όσες απόψεις κι αν ακούσεις, όσα βιβλία κι αν διαβάσεις, όσα κι αν δουν τα μάτια σου απ´τον περίγυρό σου, δε θα καταλάβεις ολοκληρωτικά τις ερωτικές σχέσεις αν προηγουμένως δεν έχεις συνειδητοποιήσει τι ακριβώς ζητάς από αυτές. Αυτό είναι κι ένα σημαντικό βήμα που δεν το πραγματοποιούν οι περισσότεροι σήμερα.

Πριν ψάξεις τον ιδανικό άνθρωπο, πρέπει να εστιάσεις στο πώς ξεκινά μια σχέση. Η αρχή της -σχεδόν πάντα- φαντάζει ιδανική κι αποκρύπτει πράγματα που δεν μπορείς ν’ αντιληφθείς εύκολα. Είναι μια κατάσταση που σου φαίνεται συναρπαστική. Συναντάς έναν άνθρωπο, σου κάνει κλικ, και ξαφνικά νιώθεις σαν να σε ξύπνησε απ´το λήθαργο της μοναχικότητας.

Σκέφτεσαι εκατοντάδες σενάρια που σε γοητεύουν κι αναλύεις όλες τις λεπτομέρειες απ’ τις συναντήσεις σας. Τι έκανε, τι είπε, ο τρόπος που το είπε, η γλώσσα του σώματος του, πώς σε κοιτούσε, όλα αυτά που ήθελες ν´ εκφράσεις, αλλά δεν τα κατάφερες. Ελέγχεις συνεχώς το τηλέφωνό σου για να δεις αν έστειλε ή μήπως έχασες κάποια κλήση. Η καρδιά σου χτυπάει σαν τρελή και προετοιμάζεσαι για ένα ταξίδι που ο προορισμός του είναι φανερός κι αφανέρωτος ταυτόχρονα.

Σ´ αυτό το σημείο πρέπει να δεις καθαρά το βάθος της αλληλεπίδρασής σας. Οι σχέσεις που έχουν ως σημείο αναφοράς το ανεξέλεγκτο πάθος, που τρέφεται μόνο την ηδονή της σαρκικής επαφής σπάνια επιβιώνουν σε βάθος χρόνου, εκτός κι αν έχουν ουσία που θα τις κάνει ν´ αντέξουν. Η επιφανειακή χημεία δε θα δημιουργήσει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο αρχικός ενθουσιασμός μοιάζει με κάτι όμορφο -κι ως ένα σημείο είναι-, όμως μπορεί να γίνει κι επικίνδυνος. Κι αυτό επειδή δε βασίζεται σε κάτι χειροπιαστό. Ερωτεύεσαι την εικόνα ενός ανθρώπου κι όχι τον ίδιο. Σε παρακινεί να παραβλέψεις τα εσωτερικά ελαττώματά του. Τον εξιδανικεύεις και φοβάσαι να φερθείς φυσιολογικά, αφού θεωρείς πως φαντάζει τέλειος. Μετράς τα λόγια μήπως πεις κάτι που δε θα αρέσει κι οι πράξεις σου δείχνουν πως κινείσαι μηχανικά. Επιζητάς συνεχώς την επιβεβαίωσή και φουντώνει μέσα σου η συναισθηματική στυγνότητα. Βάζεις στην άκρη τα κριτήρια σου μόνο και μόνο για να αρέσεις.

Ο απόλυτος έρωτας βασίζεται στην αμοιβαία έλξη και προχωράει με αργά και σταθερά βήματα. Το τελείως αντίθετο, δηλαδή, του εφήμερου. Κι αυτό κατακτιέται μέσω της αντικειμενικότητας. Παρατηρείς κι ύστερα κρίνεις αν αφεθείς ή όχι. Αν διαπιστώνεις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές και μη σταθερότητα χαρακτήρα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Αυτό φαίνεται έντονα στα αρχικά στάδια. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις τα παραπάνω είναι να μη βιαστείς. Να δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον και θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να δίνεται με σταθερό τρόπο, αντί να πλημμυρίζει το μυαλό σου μ’ ένα τεράστιο τσουνάμι βιαστικών κινήσεων. Χτίζοντας γερά θεμέλια συμβατότητας, κοινών αξιών, ηθικών στόχων δηλώνεις πως δεν κάνεις εκπτώσεις στη ζωή σου.

Πριν επενδύσεις συναισθηματικά οφείλεις να ´σαι σίγουρος για τη συμβατότητα που υπάρχει μεταξύ σας. Να δεις τη διάρκεια, γνωρίζοντας τι ακριβώς θέλει, τις ελπίδες, τα όνειρα, τους φόβους, πώς αντιλαμβάνεται τη δέσμευση. Να συνδεθείτε με ειλικρίνεια κι εμπιστοσύνη. Ο καθένας μας έχει πολλές πτυχές. Πολλοί θα δουν το «περιτύλιγμα» μας κι ελάχιστοι θα επιλέγουν να δουν τι κρύβουμε εντός μας. Ο ξεχωριστός άνθρωπος θα ψάξει για τον πυρήνα μας.

Και το σημαντικότερο όλων είναι να δείξει πως έχετε βάλει ως σκοπό να λειτουργήσει αυτό που έχει ξεκινήσει να δημιουργείται. Εάν υπάρχει πρόβλημα, θα λυθεί. Θα εργάζεστε σκληρότερα και θα γινόσαστε καλύτεροι.  Πάντα θα υπάρχουν διάφορες κι αρκετές φορές θα υπάρξουν αντιξοότητες. Άλλωστε μια ώριμη σχέση δεν αφορά την εύρεση του τέλειου, αλλά την απόκτηση του «μαζί». Μέσω αυτού θα γεννηθεί μια ενεργή διαδικασία που θα επιδιορθώνει ρωγμές και θ´ απολαμβάνει τις όμορφες στιγμές.

Για να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων, λοιπόν, που αφορούν ανηθικότητα, την έλλειψη ωριμότητας και σεβασμού, απαισιόδοξων προοπτικών, μη ανάληψη ευθύνης και παραδοχής σφαλμάτων, προβολή ναρκισσισμού κι εγωκεντρισμού οφείλεις να παραμείνεις σ´ ένα δρόμο που θα κινείσαι με χαμηλές ταχύτητες μέχρι να σιγουρευτείς.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης