Η σκέψη του να σαγηνέψεις και να σαγηνευτείς είναι από μόνη της συναρπαστική. Όμως, υπάρχει ένα εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσεις προτού κατακτήσεις μια ισορροπημένη ζωή. Να μην ψάξεις έναν άνθρωπο για να σε αγαπήσει τόσο πολύ, ώστε να μη χρειάζεται ν´ αγαπάς τον εαυτό σου. Εκεί εντοπίζεται η ουσία των ανθρώπινων σχέσεων. Να δουλέψεις τη σχέση με τον εαυτό σου.

Η ενσυναίσθηση είναι ανάλογη του βαθμού αυτογνωσίας μας. Και μέσα απ´ τις δυσκολίες της θα βελτιωθείς έχοντας πολλά να θυμηθείς απ´ τη διαδρομή προς την έξοδο ενός φαινομενικού αδιεξόδου. Για να φροντίσεις κάποιον άλλο, πρέπει πρώτα να έχεις κατανοήσει εσένα. Όντως, το εγχείρημα φαντάζει απαιτητικό, ίσως κι ακατόρθωτο. Κοίταξέ το, ωστόσο, με την οπτική ματιά της απλότητας. Όχι της απλούστευσης. Αυτή κουράζει γρήγορα κι εγκαταλείπεις κάθε προσπάθεια.

Μόνο εσύ διαθέτεις όλα εκείνα τα εργαλεία που θα επιδιορθώσουν τις «χαλασμένες» πτυχές της προσωπικότητάς σου και θα εμφανίσουν μπροστά σου ατέλειες, προτερήματα, ερωτήσεις κι απαντήσεις. Είναι εύκολο να βασίζεσαι σε άλλους ανθρώπους ψάχνοντας την ευτυχία σου. Φυσικά και μπορούν να σε βοηθήσουν, αλλά θα σου δώσουν μια σύντομη λύση. Η εξωτερίκευσή σου προέρχεται απ´ τον εσωτερικό κόσμο σου, όπου ελάχιστοι ή κανείς κατάφερε να τον προσεγγίσει.

Χρειάζεται συστηματική δουλειά, υπομονή, αργά και σταθερά βήματα για να εισχωρήσεις μέσα σου. Μοιάζει με τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά επιδιώκοντας την ικανοποίηση των φιλοδοξιών μας. Αν εντοπίζονται μόνο στην επίτευξη κάποιων πεζών στόχων, τότε θα προσεγγίσεις την ματαιοδοξία. Αν επιθυμείς την ωρίμανση των σκέψεων σου και της πνευματικότητάς σου, τότε θα καταλάβεις και την αξία σου.

Το πρώτο και βασικότερο είναι να σταματήσεις την αρνητικότητά σου. Εάν δεν μπορείς επινόησε κάτι που έχεις διαβάσει ή έχεις βιώσει στον περίγυρο σου και σ´ έκανε ν´ αντικρίσεις το βλέμμα της ευτυχίας. Για κάθε αρνητική ή διστακτική σκέψη που γεννιέται στο μυαλό σου, αντικατάστησέ την με διπλάσιες θετικές. Γράψε μια λίστα που τα θεωρείς ξεχωριστά. Το χαμόγελο σου, την καλοσύνη σου, την ευγένεια σου, τη συμπεριφορά σου. Ό, τι κι αν είναι, μικρό ή μεγάλο, επανάφερέ το στη μνήμη σου. Ακόμα και τα ξεχασμένα αυτονόητα.  Μια υπενθύμισή τους, αρκεί για να αντιληφθείς πόσο γρήγορα μπορούν ν´ αλλάξουν τα πάντα προς το ωφελιμότερο.

Μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια. Κάποιες στιγμές, όλοι έχουμε την ανάγκη ν´ ακούσουμε την άποψη ενός τρίτου προσώπου για το τι διαφορετικό κουβαλάμε στην ψυχή μας. Δε θα θεωρηθεί κακό να πας σε κάποιον που πρόθυμα θα σε βοηθήσει και να τους πεις «δε βλέπω αυτά που έχω κρυμμένα μέσα μου, όσο σκληρά κι αν προσπαθώ». Αυτός με τη σειρά του θα σου τα θυμίσει.

Εάν δε γεμίζεις με ουσιαστικά πράγματα τον εαυτό σου (αγάπη, δύναμη, φως, ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα), πώς περιμένεις να μοιραστείς κάτι από αυτά με οποιονδήποτε άλλον; Αυτός είναι κι ο λόγος που παραμένουμε στάσιμοι και μερικές φορές φοβόμαστε μέχρι και την σκιά μας. Η αυτοεκτίμηση υποδεικνύει και τον τρόπο που θα έλξεις τους συνανθρώπους σου. Σε κάνει πιο ευτυχισμένο και πιο σίγουρο για τις κινήσεις σου. Σε βάθος χρόνου θα γεννηθεί κι η εμπιστοσύνη, χτίζοντας γερά θεμέλια στο οικοδόμημα της καθημερινότητάς σου. Λατρεύοντας τον εαυτό σου σε δείχνει πιο ζεστό, φιλόξενο, αξιαγάπητο, ελκυστικό κι υπέροχο άνθρωπο. Το μέσα σου πάντα θα φέρει την αντανάκλασή του στην εξωτερική εικόνα. Παρατήρησε δίπλα σου όλους εκείνους που προστάτευσαν και φρόντισαν οτιδήποτε «βαθύ» κι ουσιαστικό. Λάμπουν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Όταν γίνεις το καλό παράδειγμα θα συναντήσεις αυτούς που έχουν σκοπό να σε προσέχουν, χαρίζοντάς σου πάθος, σκοπό κι επιθυμία. Αρκεί, να μην ανέχεσαι σχέσεις λιγότερο από ικανοποιητικές, επειδή νιώθεις υποχρεωμένος. Η μόνη αξιόπιστη υποχρέωση που έχεις είναι να σε βρεις ολοκληρωτικά  εκεί που σ´ έχεις ονειρευτεί. Κράτησε κοντά σου οτιδήποτε αξίζει κι απέβαλε καθετί που σου προκαλεί άβολα συναισθήματα ή άσκοπο άγχος. Έρωτας, φιλία ή δουλειά. δεν έχει σημασία. Ό, τι αξίζει να μένει, αυτό μόνο να κρατάς.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου