Η εφηβεία ήταν για όλους μας μια ζόρικη περίοδος. Δίναμε στα προβλήματα που είχαμε τεράστια σημασία και πνιγόμασταν στις σκέψεις μας. Τα εννέα στα δέκα αφορούσαν τη σχέση μας με το άλλο φύλο. Εκεί λοιπόν που πιστεύαμε ότι οι άντρες ή οι γυναίκες αντίστοιχα θα μας εξόντωναν, έπεσε μία τεράστια κοτρόνα στη λίμνη και τάραξε τα γαλήνια νερά μας. Άρχισε να μας απασχολεί ένα περιστατικό μ’ ένα άτομο του ίδιου φύλου ή ακόμα «χειρότερα» το ίδιο το άτομο.

Η σκέψη αυτή δεν έπεσε από τα σύννεφα και μας χτύπησε στο δόξα πατρί τη στιγμή που περπατούσαμε στο δρόμο. Κάποιο περιστατικό την τροφοδότησε. Τρύπωσε στο μυαλό μας κι άρχισε η υπερανάλυση.

Γύρω στα δεκαέξι εκτός από το σχολείο, τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα αρχίζουν και τα πάρτι. Είναι μία εξελιγμένη μορφή των πάρτι του δημοτικού. Συνεχίζουν να γίνονται στο σπίτι με πατατάκια κι αναψυκτικά αλλά η μπουκάλα έχει αντικαταστήσει το κρυφτό.

Την ώρα που γύρισες το άδειο μπουκάλι πορτοκαλάδας το καπάκι δεν έδειξε την Κωνσταντίνα -που τόσο ήθελες- αλλά τον Κώστα κι εσύ έπρεπε να φιλήσεις το φίλο σου, ενώ άκουγες τα επιφωνήματα των υπολοίπων. Αφενός για να μη χαλάσεις το παιχνίδι κι αφετέρου γιατί ήλπιζες ότι στον επόμενο γύρο θα σταθείς πιο τυχερός.

Έγινε όμως το αναπάντεχο. Το φιλί δε σου ήταν αδιάφορο. Αναγνώρισες ότι ήταν καλό ακόμα κι αν προήλθε από άτομο του ίδιου φύλου. Έτσι άρχισαν να σε τυραννάνε σκέψεις σχετικά με τη σεξουαλική σου ταυτότητα.

Την περιέργειά σου να ανακαλύψεις παιχνίδια τύπου «μπουκάλα» έρχεται να τη συμπληρώσει κι ο αντιδραστικός χαρακτήρας της εφηβείας, που μερικούς από εμάς δε μας έχει εγκαταλείψει μετά την ενηλικίωση -ευτυχώς-

Ο αντιδραστικός σου χαρακτήρας, λοιπόν, ήταν αυτός που κάποτε σ’ οδήγησε να φασώσεις την κολλητή σου μόνο και μόνο επειδή κάποιος σε προκάλεσε. Γι’ αυτόν η εικόνα δύο γυναικών που φιλιούνται αποτελεί φαντασίωση. Για εσένα και τη φίλη σου δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα καπρίτσιο. Ο τύπος πέτυχε το σκοπό του, αλλά κι εσύ πήρες την ικανοποίησή σου όταν είδες το ύφος του. Αυτό το ύφος που έχουν τα ψάρια στο ενυδρείο.

Ο λόγος που επικεντρώθηκα στην περίοδο της εφηβείας είναι προφανής. Αν και τα σεξουαλικά μας ένστικτα εμφανίζονται αμέσως μετά από τη γέννησή μας -λέει ο Φρόυντ- και ποια είμαι εγώ για να τον αμφισβητήσω, αρχίζουν να μας απασχολούν σ’ εκείνη την περίοδο. Οι επαφές με το ίδιο φύλο, τις περισσότερες φορές, έγιναν ή από «ατυχία» ή από πείσμα.

Αφού ξεπέρασες τα ταραγμένα χρόνια και κατέληξες ότι σου αρέσουν άτομα του άλλου φύλου ξανάρχεται μία περίεργη κατάσταση που ξαναβγάζει το θέμα στην επιφάνεια. Αυτή τη φορά όμως δε σ’ ανάγκασε ούτε σε παρακίνησε κάποιος. Έγινε ενστικτωδώς.

Μια τέτοια στιγμή ήταν ένα βράδυ που μια φίλη σου είχε κατεβάσει λίγο περισσότερο το ντεκολτέ της ή είχε ανεβάσει περισσότερο τη φούστα της. Τότε «έπιασες» τον εαυτό σου να κοιτάζει επίμονα και με θαυμασμό το μπούστο της.

Κι αν νομίζεις ότι αυτή η στιγμή ήταν ό,τι πιο άβολο έχει βιώσει η επόμενη έρχεται να σ’ ακυρώσει πανηγυρικά. Ως ενήλικοι πλέον, όλοι έχουν μείνει σε σπίτια φίλων τους ή έχουν συγκατοικήσει.

Είναι πολύ δύσκολο όταν ξυπνάς οκτώ το πρωί -ειδικά αν δεν είσαι πρωινός τύπος- σε σπίτι φίλου να θυμηθείς να χτυπήσεις την πόρτα του μπάνιου. Μπουκάρεις λοιπόν στο μπάνιο και βλέπεις τον κολλητό σου που παίρνει το πρωινό του μπάνιο τίγκα στους αφρούς. Awkward!

Είναι απολύτως λογικό μετά από τέτοιες καταστάσεις να έχεις αφιερώσει λίγο χρόνο για να καταλήξεις ή να επιβεβαιώσεις τη σεξουαλική σου ταυτότητα. Το να θαυμάσεις ένα μπούστο ή να δεις gay/lesbian porno δε σε κάνει αυτόματα ομοφυλόφιλο. Αν πάλι συνειδητοποιείς ότι νιώθεις έλξη μόνο για άτομα του ίδιου φύλου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις χώρο και χρόνο στον εαυτό σου. Αυτός θα σου δώσει με τη σειρά του την απάντηση. Κι αν αυτή είναι θετική μη νιώσεις ούτε για μία στιγμή άσχημα. It’s ok to be gay!

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κοτσόβολου: Κατερίνα Κεχαγιά. 

 

Συντάκτης: Αγγελική Κοτσόβολου