Προσπαθούσα να σκοτώσω αυτές τις μεσημεριανές ώρες μετά το φαγητό που δεν περνάνε με τίποτα, τι καλύτερο λοιπόν από το να «λιώσω» στο facebook για να χωνέψω το μοσχαράκι. Στην αρχική μου σελίδα η μία στις δύο δημοσιεύσεις ήταν διατυπωμένες ως εξής: «πώς να χάσετε τα κιλά των διακοπών σε τέσσερις μέρες», «πώς να περιορίσετε την όρεξή σας», «μ’ αυτή τη δίαιτα θα χάνετε ένα κιλό την ημέρα» ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να λένε: «πώς να λιμοκτονήσετε σε πέντε απλά βήματα», «πέντε εύκολοι τρόποι να καταστρέψετε το σώμα σας».

Το πιο τρομακτικό, όμως, δεν ήταν αυτά τα «άρθρα» αλλά ο αριθμός των likes και των κοινοποιήσεων που είχαν, μαζί με τα σχόλια ευγνωμοσύνης. Ως άτομο που έχει φλερτάρει με μη φυσιολογικό βάρος εξοργίζομαι μ’ αυτά τα κωμικοτραγικά άρθρα και με φωτογραφίες κοριτσιών που μπορείς να διακρίνεις ένα-ένα τα κόκαλά τους.

Κάποιες απ’ αυτές τις μεθόδους είναι πασίγνωστες όπως αυτή με το λεμονόνερο κι η άλλη με το λάδι και τη ζάχαρη, που για να γεμίσουν κάποιοι μερικές σελίδες προτρέπουν όμορφα κορίτσια να διαλύσουν τον οργανισμό τους για να μοιάζουν με κούκλες βιτρίνας.

Στο πρώτο στάδιο βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει ριζικά. Αρχικά εξαφανίζεται το στήθος. Από 80C καταλήγεις να φοράς 65C και στη συνέχεια γεμίζει το δέρμα σου ραγάδες, αλλά θεωρείς τον εαυτό σου νικητή επειδή μπόρεσες να «μπεις» στο XXS. Δε σταματάς όμως ούτε τότε γιατί ακόμα πιστεύεις ότι δεν είσαι η ιδανική. Χαίρεσαι που δεν έχεις όρεξη να φας τίποτα γιατί έτσι θα αδυνατίζεις περισσότερο και θα πλησιάζεις τις γυναίκες-πρότυπα.

Σίγουρα είναι τρομερά κομψό και σέξι να βγάζεις τα σωθικά σου στη λεκάνη της τουαλέτας για να αποβάλεις τα μικρά τερατάκια που ονομάζονται θερμίδες. Είναι πολύ ερωτικές κι οι πρωινές λιποθυμίες που ακολουθούν, κι αντί να πας μέχρι την κουζίνα να φας κάτι, γεμίζεις τον οργανισμό σου με τις καινούργιες μόδες, βιταμίνες και συμπληρώματα. Ένα χαπάκι για όμορφο δέρμα, ένα για τόνωση κι ακόμα ένα για να σε βοηθήσει να διασπάσεις το λίπος. Το μόνο που υπάρχει τώρα στο στομάχι σου είναι το χημείο του κράτους.

Εμπρός λοιπόν κορίτσια λιμοκτονήστε, καταστρέψτε το δέρμα σας και στη συνέχεια γεμίστε το στομάχι σας με χημεία. Τα περισσότερα άρθρα για κορμί που θα ζήλευε κι η Kate Moss λένε τα παραπάνω λόγια στολισμένα με φρου-φρου κι αρώματα. Όμως μέχρι κι η Kate Moss βρέθηκε στα πρόθυρα της νευρικής ανορεξίας και δε νομίζω να ένιωθε νικήτρια όταν της ακύρωναν τη μία δουλειά πίσω από την άλλη.

Το να προσπαθείς να ανταποκριθείς στα πρότυπα ομορφιάς είναι σαν να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο. Μάταιο κι αδύνατο. Τα πρότυπα ομορφιάς είναι κομμάτι της μόδας που όλοι ξέρουμε με τι ρυθμούς μεταβάλλεται. Πέρα από αυτό όμως, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει οι γυναίκες να έχουν ένα σώμα που θα ανταποκρίνεται στην επιθυμία του κάθε σχεδιαστή μόδας, όταν αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα δείχνουν τα ρούχα του, τα οποία προφανώς δείχνουν καλύτερα σε κρεμάστρες.

Οι γυναίκες, όμως, δεν είναι κρεμάστρες κι είναι άκρως σεξιστικό να αντιμετωπίζονται έτσι, ακόμα κι όταν αυτή η αντιμετώπιση προέρχεται πρώτα  απ’ τις ίδιες. Πριν βαλθείτε λοιπόν να χάσετε τα μαγουλάκια σας σκεφτείτε ότι μαζί μ’ αυτά θα χαθούν και τα υπέροχα λακκάκια που δημιουργούνται όταν χαμογελάτε και τη θέση τους θα πάρει ένα οστεωμένο πρόσωπο που θα σας προσθέτει μια δεκαετία.

Αυτά τα λακκάκια μαζί με τις «αφράτες», «βελούδινες» κοιλίτσες όπως απεικονίζονται στο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης είναι το λιγότερο ερωτεύσιμα.  Αν λοιπόν είμαι υποχρεωμένη να υιοθετήσω κάποιο πρότυπο ομορφιάς θα υιοθετήσω της καλύτερης. Αν δεν έχετε δει ποτέ αγάλματα της θεάς Αφροδίτης, ρίξτε μια ματιά για να δείτε ένα πραγματικά όμορφο γυναικείο σώμα με ατέλειες που είναι άκρως ερωτικές ή ακούστε τη συμβουλή ενός πραγματικού ειδώλου. Η Monroe λοιπόν έλεγε: «για όλα τα κορίτσια που νομίζετε ότι είστε παχιές, επειδή δε χωράτε στο πιο μικρό νούμερο, εσείς είστε οι όμορφες, η κοινωνία είναι άσχημη».

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κοτσόβολου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Αγγελική Κοτσόβολου