Πολλά έχουν γραφτεί για το κλασικό μαύρο φόρεμα που οφείλει να έχει κάθε γυναίκα στη ντουλάπα της, αλλά σήμερα την τιμητική του έχει το «κομμάτι» που δεν πρέπει να λείπει από τις αντρικές ντουλάπες. Η γραβάτα. Αυτό το αξεσουάρ έγινε θέμα συζήτησης μέχρι και στο κοινοβούλιο, έχει καταδικαστεί ελαφρά την καρδία τόσο από τους mainstream και τους hipsters όσο κι από τους «αντιμνημονιακούς» (γελάνε τα πληκτρολόγια) που δεν εκτίμησαν το δώρο της Κροατίας στον ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό.

Η προέλευση της γραβάτας έχει διχάσει κόσμο, άλλοι λένε ότι προήλθε από τους ρήτορες της αρχαίας Ελλάδας, που χρησιμοποιούσαν ένα μάλλινο αξεσουάρ στο λαιμό για να προστατεύουν τις φωνητικές τους χορδές και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την Κίνα. Ωστόσο υπεύθυνοι για τη διάδοσή της είναι οι Κροάτες. Ο λαός αυτός είναι περήφανος για αυτό του το επίτευγμα και τιμά το πιο ερωτικό αξεσουάρ κάθε 18 Οκτωβρίου, στην εθνική ημέρα γραβάτας.

Οι λόγοι που η γραβάτα είναι ό,τι πιο ερωτικό μπορεί να έχει ένας άντρας στη ντουλάπα του είναι πολλοί. Αρχικά κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις που καλώς ή κακώς καθορίζονται από την εμφάνιση. Οπτικά η γραβάτα στους άντρες είναι ό,τι οι μαύρες γόβες στιλέτο στις γυναίκες. Σταθερή αξία. Προσδίδει σεξαπίλ και δυναμισμό. Όσο ωραία και να είναι τα σταράκια και τα σκισμένα τζιν δε συγκρίνονται με το κλασικό μοντέλο άντρα του Armani, αυτό που θα σερβίρει το κρασί και θα ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου, ευγενικές κινήσεις που σε ανεβάζουν στα γυναικεία μάτια χωρίς να συμβολίζουν εξουσία ή υποταγή όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι.  

Αφού ξεκαθαρίσαμε το οπτικό πλεονέκτημά της γραβάτας πάμε στη λειτουργικότητά της. Οι γραβάτες δεν προσδίδουν μόνο στιλ. Το ύφασμα τους είναι εξαιρετικά απαλό, ό,τι καλύτερο για τα χέρια, φυσικά δεν εννοώ να τις φορέσετε ως βραχιόλι αλλά ως χειροπέδες. Τη στιγμή της έντασης είναι σκέτη ταλαιπωρία να ψάχνεις τα συρτάρια ή τις ντουλάπες για να βρεις χειροπέδες ή σκοινί. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα σου αφήσει μελανιά για παραπάνω από δύο μέρες και στη χειρότερη δε θα τα βρεις, θα ξενερώσεις και θα χαλάσεις μια υπέροχη στιγμή. Αν όμως φοράς γραβάτα με μια απλή κίνηση μπορείς να τη λύσεις και να δεθείτε μ’ ένα ύφασμα που δε θα σας αφήσει μώλωπες. Επιπλέον πλεονέκτημα ο αισθησιασμός που συμβολίζει η γραβάτα σε αντίθεση με την εξουσία που συμβολίζουν οι χειροπέδες.

Αν η ιδέα να δεθείτε σας φαίνεται παρατραβηγμένη για τα γούστα σας, οι γραβάτες θα σας ικανοποιήσουν με άλλο τρόπο. Δεν υπάρχει πιο χαριτωμένη σκηνή από το να σου δένει τη γραβάτα μπροστά στον καθρέπτη κάνοντας «μύτες» κι αν είναι από τις πιο διαβασμένες θα ξέρει και τους τέσσερις τρόπους «half Windsor», «full Windsor», «four in hand» ή «pratt» με αποτέλεσμα να σε εντυπωσιάσει με τις γνώσεις της. Εκτός των άλλων θα σε βγάζει από τη δύσκολη θέση τις φορές που είσαι αγχωμένος και δεν μπορείς να κάνεις σωστά τον κόμπο, θα πετάξει σαν άλλη Τίνκερμπελ και θα γλυτώσεις από την ταλαιπωρία και τα νεύρα.

Τέλος είναι άδικο οι άντρες να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μας «κολλήσετε» πάνω σας τραβώντας μας χαριτωμένα από το φουλάρι ή τα μαλλιά κι εμείς να μη μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο. Η γραβάτα ρυθμίζει κι αυτή την ανισότητα, πλέον κι εμείς μπορούμε να σας τραβήξουμε από τη γραβάτα για να σας δώσουμε ένα πεταχτό φιλί ή να σας σφίξουμε λίγο παραπάνω τον κόμπο κάθε φορά που μας εκνευρίζετε, ως μια προειδοποίηση για το τι θα πάθετε αν δεν έχετε σωστή διαγωγή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όσο γούστο κι αν έχουν τα t-shirt με τις έξυπνες φράσεις το αρσενικό με τη γραβάτα παραμένει διαχρονικό και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Οπότε αγόρια τρέξτε σ’ ένα κατάστημα ρούχων για να αγοράσετε μια μεταξωτή, κατά προτίμηση, γραβάτα και κανείς δε θα βγει χαμένος από αυτή την αγορά! Κορίτσια μου αν δε σας έπεισα ακόμα δύο λέξεις θα σας πω Κάρυ Γκραντ. Ξέρω σας αναστάτωσα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κοτσόβολου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Αγγελική Κοτσόβολου