Μπορεί η πρώτη ερώτηση που θα λάβεις να είναι ένα τυπικό και αδιάφορο «Τ’ όνομά σου;», αλλά αυτές που θα ακολουθήσουν είναι αυτές που θα σου κινήσουν το ενδιαφέρον, θα αρχίζεις να ψυλλιάζεσαι τη δουλειά και θα σε οδηγήσουν σε ένα γαμάτο «κυνήγι θησαυρού», καθώς είναι δύσκολο να μη γοητευτείς και να μην παρασυρθείς όταν κάποιος δείχνει ενδιαφέρον για την ύπαρξή σου.

Το πρόσωπο αρχικά, απευθυνόμενο σ’ εσένα, θα κάνει διακριτικά κάποιες ερωτήσεις για να ξεκινήσει μια συζήτηση με απώτερο σκοπό να ενημερωθεί για τα ενδιαφέροντα σου και ίσως, για να βρει κοινά σημεία, στα οποία επάνω θα βασιστεί για να κλέψει λίγες παραπάνω κουβέντες μαζί σου. Θα δείξει ενδιαφέρον ακόμη και για την τρέλα σου με την παράδοση που λέει ο λόγος, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα ανατριχιάζει από αηδία με το πρώτο κλαρίνο που θ’ ακούσει.

Από τη μεριά σου και εσύ θα απαντήσεις ευχάριστα σε ό,τι  ερώτηση κι αν σου κάνει –ναι και στις κουλές, καθότι υπάρχει και ένα άλφα άγχος και από τους δυο, μην ξεχνιόμαστε– αλλά πρόσεξε μην παραγοητευτείς και δε σταματάς να μιλάς για του λόγου σου -εκτός πια και αν δε σε ενδιαφέρει ο συνομιλητής.  Θα δείξεις λοιπόν την ανάλογη ανταπόκριση από τις ερωτήσεις τις οποίες θα απευθύνεις κι εσύ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί διάλογος και όχι μονόλογος.

Αυτή πάνω-κάτω θα είναι και η πρώτη γνωριμία, τυπική και διακριτική, η οποία γίνεται συνήθως μέσα σε παρέες και κοινούς γνωστούς, βγαίνοντας με το ζόρι για εκείνο το ήσυχο ποτάκι που δεν είχες όρεξη να πας. Αποχωρείτε και οι δυο με την αυτοπεποίθηση στα ύψη και η επόμενη κίνηση είναι ήδη στα σκαριά.

Από εδώ και πέρα, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι κοινοί γνωστοί. Είναι αυτοί στους οποίους θ’ ανατρέξει το εν δυνάμει αίσθημα και θα απευθυνθεί με άνεση, αν και διστακτικά στην αρχή­, για περισσότερες ερωτήσεις και για να αρχίσει να ξεσκεπάζει το πέπλο μυστηρίου που πλανάται γύρω σου. Οι ερωτήσεις τύπου ανάκρισης θα ξεκινήσουν άμεσα. Αν όχι το ίδιο βράδυ γνωριμίας, την επόμενη θα πέσει σήμα. Θα προσπαθήσει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί ή όσα θεωρεί απαραίτητα για να πάει στο επόμενο βήμα, ακόμη πιο κοντά σου.

Όταν επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στη ζωή σου, αν και κάποιους δεν τους πτοεί αυτή η λεπτομέρεια, ξεκινάει το παιχνίδι. Θα επιδιώξει άλλη μια μαζική συνάντηση, όπου οι πραγματικοί φίλοι θα κινήσουν γη και ουρανό για να πραγματοποιηθεί. Στη δεύτερη αυτή «τυχαία» και «απροσδόκητη» έξοδο θα συνεχίσετε από εκεί που είχατε αφήσει την κουβέντα. Στο ίδιο τυχαίο κλίμα θα ζητήσει το τηλέφωνό σου ή και το λογαριασμό σου στο facebook  ή σε κάποιο άλλο social media –ακόμη και αν τον έχει ήδη εντοπίσει.  Κινήσεις τις οποίες μπορεί να τις έχεις κάνει και εσύ ή ακόμη να έχουν γίνει και ταυτόχρονα.

Μόλις δοθούν αυτές οι πληροφορίες  οι κοινοί γνωστοί χάνονται ως δια μαγείας από το προσκήνιο. Είστε οι δυο σας. Ή μάλλον είστε εσείς και οι ατελείωτες ερωταπαντήσεις.

Όταν αποκτηθεί η απαραίτητη οικειότητα και ξεκινήσετε τις συζητήσεις –αυτές στις οποίες ξενυχτάτε μέχρι τα ξημερώματα κουβεντιάζοντας και ας δουλεύετε την επόμενη πρωί-πρωί– θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε ο ένας τον άλλον. Θα προσπαθήσετε αμφότεροι να ρουφήξετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, λες και η αυριανή μέρα απεργεί.

Πλέον, δεν τίθεται αμφιβολία ότι υπάρχει ενδιαφέρον και είναι πραγματικό. Διότι αν κάποιος δε νοιάζεται ή αν δεν του κάνει το κλικ δε θα χάσει το χρόνο του και δε θα ασχοληθεί περισσότερο, ούτε καν από περιέργεια. Η επιθυμία για την ανακάλυψη της άγνωστης ζωής του άλλου φανερώνει αυτομάτως και μια συναισθηματική κίνηση.

Θέλετε να μάθετε και οι δυο πτυχές της ζωής σας που δε γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος και οι απλοί γνωστοί.  Ενδιαφέρεστε για τις εμπειρίες πριν τη γνωριμία σας, για τα βιώματα αλλά και για τα πιο ασήμαντα, φαινομενικά, γεγονότα. Ακόμη και για τα τρελά απρόοπτα της βάφτισής σας. Γεγονότα που δεν τα θυμάστε, αλλά τα έχετε ακούσει μόνο μέσα από οικογενειακές αφηγήσεις, είναι ένα κομμάτι του εαυτού σας και καθώς μοιράζεστε αυτή τη μικρή πληροφορία  δίνετε στον άλλο το δικαίωμα να νιώσει λίγο πιο ξεχωριστός για εσάς.

Όσο περνάει ο καιρός και το ειδύλλιο καλά κρατεί και προχωρεί, θα μοιράζεστε αυθόρμητα πλέον, χωρίς ερωτήσεις, και πιο σημαντικές στιγμές σας. Αρκεί μια λέξη για να ξεκινήσει να ξετυλίγεται ένα άλλο κουβάρι, του οποίου την πορεία θα παρακολουθείτε με μεγάλη προσοχή.

Η περίοδος που ανακαλύπτετε ο ένας τον άλλον είναι από τις πιο μαγικές και ενδιαφέρουσες στιγμές της όποιας πορείας και εξέλιξής σας. Ακόμη και όταν νομίζετε ότι τα γνωρίζετε όλα, πάντα κάτι θα υπάρχει που θα περιμένει να έρθει στο φως και να σας φέρει ακόμη πιο κοντά.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ελεονόρας Κοκκίνη: Σοφία Καλπαζίδου

 

Συντάκτης: Ελεονόρα Κοκκίνη