Πριν μερικά χρόνια, τα χρόνια της αθωότητας και της φαντασίας, πολλά παιδάκια τα πρωινά του Σαββατοκύριακου είχαμε μια συγκεκριμένη ασχολία. Κάθε πρωί, γύρω στις 8, καθόμασταν μπροστά από την τηλεόραση και γινόμασταν συνοδοιπόροι του Ash Ketchum από την πόλη Pallet, του οποίου μοναδικός στόχος ήταν να γίνει ο καλύτερος εκπαιδευτής και master των Pokémon.

Τι είναι τα Pokémon; Για τους μη γνώστες, τα Pokémon είναι μία ιαπωνική σειρά anime. Πρόκειται για μικρά χαριτωμένα πλάσματα, τα οποία μπορεί ένας χαρακτήρας να αιχμαλωτίσει, αλλά και να πολεμήσει έχοντάς τα ουσιαστικά εξημερώσει και φιλώντας τα μέσα σε μία pokeball. Τα κάθε Pokémon έχει στατιστικά τα οποία αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την εκπαίδευση που δέχεται από τον εκπαιδευτή του. Ο κόσμος αυτών των πλασμάτων είναι αρκετά σύνθετος, αφού το κάθε Pokémon έχει πολλά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Χαρακτηριστικά όπως η φύση τους, ο τύπος τους, οι επιδράσεις και το επίπεδό τους τα οποία με τον καιρό εξελίσσονται κι ανεβαίνουν κατηγορία. Συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, η εκπαίδευση και οι μάχες μεταξύ τους χουν αρκετό ενδιαφέρον.

 

Pokémon Theory: Ash's Pikachu Got So Powerful in Episode 1

 

Η σειρά, λοιπόν, επικεντρώνεται στον Ash Ketchum, ο οποίος ταξιδεύει σε διάφορα γυμναστήρια και μέρη για να κερδίσει εμβλήματα ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε μάχες, αλλά και για να πιάσει καινούρια Pokémon όπου κι αυτά με τη σειρά τους τα εκπαιδεύει και τα προετοιμάζει για τι μάχες. Φυσικά, εκτός από τα παιδιά που μέσω της τηλεόρασης παίρνουν μέρος σε αυτό το ταξίδι, τον ακολουθούν και οι φίλοι του ο Misty, ο Brock, ο Tracy κι ανάλογα τη σεζόν εμφανίζονται κι άλλοι. Στο πλάι του, επίσης, είναι και το Pokémon του ο Pikachu που τον συντροφεύει σε κάθε του βήμα. Το ταξίδι του, όμως, δεν είναι εύκολο. Ο Ash πρέπει να αντιμετωπίσει την ομάδα «Πύραυλος», τη Jessie, τον James και τον Meowth, ένα Pokémon που στο παρελθόν έμαθε να μιλάει ανθρώπινα για να κερδίσει την αγάπη τους, που με τα υποχθόνια σχέδιά τους προσπαθούν να κλέψουν τον Pikachu, κι όχι μόνο.

 

H ομάδα Πύραυλος επιστέφει στα Pokémon Ultra Sun και Moon - Enternity.gr

 

Τα Pokémon είναι μια από τις λίγες σειρές άνιμε που έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τόσο μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως κι η αλήθεια είναι ότι δεν ψυχαγωγεί μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Γιατί ένας ενήλικας όμως να βλέπει μια σειρά anime και μάλιστα να είναι και κολλημένος με αυτή;

Σίγουρα συντηρεί το κομμάτι της φαντασίας και της ψυχαγωγίας, όμως ένας ενήλικας ταυτίζεται με την πλοκή και τους χαρακτήρες, ταυτίζεται με τον ήρωα που έχει βάλει ένα σκοπό στη ζωή του, που αγωνίζεται γι’ αυτόν, όπως ακριβώς γίνεται και στην πραγματική ζωή. Επιπλέον, ταυτίζονται με τις μάχες, με το άγχος, τον ανταγωνισμό, την αγωνία. Ωστόσο, μπορούν να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες των Pokémon. Για παράδειγμα, ο Snorlax είναι συνεχώς κουρασμένος και κοιμάται, ή ο πίκατσου είναι βαθιά συναισθηματικός και τα έχει τα νευράκια του.

 

Missing Snorlax? Pokemon announces a new manga all about your favourite Pokemon - Hindustan Times

 

Υπάρχει ένα Pokémon το οποίο κάνει ιδιαίτερη εντύπωση με τη συμπεριφορά του και τον χαρακτήρα του. Το Pokémon αυτό ονομάζεται Psyduck, είναι τύπου νερού, το σώμα του είναι κίτρινο με μοιάζει με πάπια. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ότι κρατάει το κεφάλι του συνέχεια, εξαιτίας του συνεχούς πονοκεφάλου που τον ταλαιπωρεί. Όταν ο πονοκέφαλος εντείνεται, αναπτύσσει μια ιδιότροπη συμπεριφορά που ονομάζεται κίνηση σύγχυσης. Τι σχέση έχει όμως αυτό με τον άνθρωπο;

Η συμπεριφορά του μπορεί να θεωρηθεί αναλογική με ορισμένες ανθρώπινες συμπεριφορές. Όπως ο Psyduck που πάσχει από συνεχείς πονοκεφάλους και γίνεται σύγχυση, έτσι και οι άνθρωποι μερικές φορές μπορεί να έχουν δύσκολες στιγμές που τους κάνουν να αντιδρούν απρόβλεπτα ή να χαώνονται, βουτηγμένοι ανάμεσα στην υποχρέωση και την ικανότητα να τη φέρουν εις πέρας. Ακόμη, η απρόβλεπτη συμπεριφορά του μπορεί να υπενθυμίζει τις διάφορες συμπεριφορές που εκδηλώνουν οι άνθρωποι λόγω των συναισθημάτων τους, των προκλήσεων ή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

 

Pokemon Fan Draws Starters From All Generations as Psyduck

 

Με τον εκκεντρικό του χαρακτήρα ήθελε πάντα έχει την προσοχή της εκπαιδεύτριας του Μίστυ την οποία εκνεύριζε και τον έκανε συνεχώς πέρα, με αποτέλεσμα να νιώθει στεναχωρημένος και απομονωμένος και καμία φορά να δείχνει και τον θυμό του. Παρόλα’ αυτά έχει και μία καλή πλευρά που προσπαθεί να βοηθήσει τους υπόλοιπους σε μια δύσκολη στιγμή και συνήθως με επιτυχία. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την τάση να βοηθούν τους άλλους ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή όταν η συμπεριφορά τους είναι απρόβλεπτη. Αυτό αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη διάθεση για συνεργασία, συμπόνια και στήριξη προς τους άλλους, ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα.

Mε δυο λόγια, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του πόκεμον αυτού, ο ρόλος και τα συναισθήματα του Psyduck, μοιάζουν με τα συναισθήματα του κοινωνικού άγχους που εμφανίζονται στις ανθρώπινες υποστάσεις. Μάλιστα, υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει πως είναι σε μεγάλο ποσοστό ένας χαρακτήρας με στοιχεία των millenials, οι οποίοι συχνά αισθάνονται πνιγμένοι και βουτηγμένοι σε μια κατάσταση που μοιάζει να μην είναι διαχειρίσιμη, παραμένοντας όμως πιστοί στο task που τους έχει ανατεθεί, ακόμα κι αν αυτό τους προκαλεί σύγχυση κι άγχος.

Εν κατακλείδι, μπορεί η συμπεριφορά του Psyduck να είναι απλώς ένα ίδιον για τον κόσμο των Pokémon, όμως υπάρχουν παραλληλίες με την ανθρώπινη συμπεριφορά που μπορούν να αναγνωριστούν στην πραγματική ζωή κι αν το ψάξουμε και λίγο παραπάνω, σίγουρα θα βρούμε κι άλλα στοιχεία που κάπου κάποιον μας θυμίζουν.

Συντάκτης: Ελένη Λου