Καθόμουν ανέμελη στον καναπέ πριν κάνα μήνα. Μόλις είχα ολοκληρώσει ακόμη μια σειρά και αναρωτιόμουν τι τρόπο θα βρω τώρα να σκοτώνω τον ελεύθερό μου χρόνο. Ήταν τότε που μου κατέβηκε η ιδέα, είπα να πάω λίγο με το κύμα της εποχής μου και να μυηθώ σε κάτι mainstream, το γνωστό σε όλους μας πια Quizdom.  
 
Άκουγα καιρό δεξιά κι αριστερά γι’ αυτό το καινούριο παιχνίδι γνώσεων, που πλέον παίζει μέχρι και η μάνα μου. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα τεσσάρων Ελλήνων και είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει τον ανταγωνισμό, την επικοινωνία των χρηστών καθώς και την διασκέδαση. Έχει ερωτήσεις με κατηγορίες όπως Ιστορία, Γεωγραφία, Μουσική, Αθλητισμό, Υγεία και άλλα πολλά. Οι δυο παίκτες διαλέγουν ο καθένας από δυο κατηγορίες ερωτήσεων και όποιος απαντήσει τις περισσότερες σωστά κερδίζει. Αν υπάρξει ισοπαλία, κερδίζει ο ταχύτερος αντίχειρας, αυτός δηλαδή που απάντησε πιο γρήγορα στις 16 ερωτήσεις. 
 
Ξεκίνησα δοκιμαστικά για να δω με τι ασχολείται και συζητά όλος ο κόσμος σήμερα κι εγώ έχω μείνει στην απ’ έξω. Έπαιξα μια φορά, μετά και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη και κόλλησα στο Quizdom από κει που δεν το περίμενα. Σκότωνα τον ελεύθερό μου χρόνο, αλλά μάθαινα και κάτι στην πορεία. Σε κάθε διαδρομή με λεωφορείο, τραμ, μετρό, άνοιγα την εφαρμογή και δεν βαριόμουν πια. Μεγαλύτερη ευχαρίστηση έπαιρνα όταν απαντούσα κάτι στην τύχη, επειδή ο χρόνος έτρεχε και το πετύχαινα.  
 
Περνούσαν λοιπόν οι μέρες παίζοντας quizdom σε κάθε στιγμής βαρεμάρας, για να σπάσω αυτή την μονοτονία του «δεν έχω να κάνω τίποτα, βαριέμαι».

Μια μέρα έρχεται ειδοποίηση πως κάποιος μου μίλησε στο chat της εφαρμογής. Ο αντίπαλος, γένους αρσενικού, με καλεί να παίξουμε, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει τα λάθη μου στις απαντήσεις για να βρει ευκαιρία να μου στείλει και να πιάσουμε κουβέντα.

Μετά από καμιά δεκαριά παρτίδες, που είχα κουραστεί να απαντάω σε ερωτήσεις αθλητισμού –μιας και αυτές διάλεγε συνεχώς ξέροντας το αδύναμο σημείο μου– αποφάσισα να την κάνω με ελαφρά. Την επόμενη μέρα, διαφορετικός τύπος μου στέλνει μήνυμα και πάλι αρχίζει να βρίσκει τις λάθος απαντήσεις μου και να μου το χτυπάει σε ένα κλίμα φλερτ, νεύρου και ανταγωνισμού για να με νευριάσει και να τσιμπήσω.

Η όλη φάση μου θύμισε αυτό που κάποτε λέγαμε για το facebook. Πάει ο γιός στον πατέρα και τον ρωτάει πού γνώρισε την μαμά, «στο facebook» απαντάει ο πατέρας. Κάπως έτσι, απ’ ότι κατάλαβα είναι και η φάση με το quizdom. Ξεκινά σαν παιχνίδι γνώσεων για να περνάς την ώρα σου και άμα είσαι αρκετά απεγνωσμένος, μπορεί να βγεις από κει και με γκόμενο.  
 
Το φαινόμενο όμως δεν σταματάει εδώ. Ο ανταγωνισμός του Quizdom σε βοηθάει να δείξεις και στους φίλους σου την αξία σου. Είσαι γαμάτος που ανέβηκες στο level 15 μέσα σε δυο μέρες, επειδή το έλιωσες και πρέπει να το μοιραστείς. Συνήθως οι άνδρες έχουν τέτοια θεματάκια υπεροχής. Καυχιέσαι στην παρέα για το πόσες γνώσεις έχεις, αλλά και για το πώς έριξες εκείνη την γκόμενα και την κατάφερες να ανταλλάξετε facebook – τελικά δεν ήταν ωραία, αλλά το ότι την έριξες έχει σημασία.  
 
Αυτά λοιπόν από το Quizdom, το οποίο με λίγους μήνες λειτουργίας αριθμεί πλέον πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες χρήστες. Λίγο ανταγωνισμός, αρκετές καινούργιες γνώσεις, μπόλικη διασκέδαση και μια γεύση από φλερτ που πια συναντάς σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Άντε τώρα, ραντεβού στο quizdom και άμα με πετύχετε, επιλέξτε celebrities, γιατί εκεί σας έχω όλους πολύ άνετα.

Συντάκτης: Δανάη Νάκου